Slovanské Noviny

22. novembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

V súčasnosti takmer nepoznáme obmedzenia vo výžive, ale ešte pred 3-4 storočiami sa strava roľníkov výrazne líšila od našej každodennej.

Na čele zoznamu produktov je samozrejme chlieb. Navyše to bol kyslý ražný chlieb, ktorý slúžil ako hlavné jedlo roľníka. Chlieb sa piekol často – 1-2 krát týždenne. Zaujímavosťou je, že bol vyrobený bezkvasnicovým spôsobom pod vplyvom hubových kultúr.

Po chlebe prišla kaša: pohánková, ovsená, jačmenná a špaldová. Všetky boli aj z máčaného a kyslého obilia. V zásade boli kaše rozdelené do dvoch typov podľa úrovne hustoty – kaša a hustá kaša. Nechýbali však ani kaše, ktoré sa dajú nazvať núdzovým jedlom – všetko, čo bolo po ruke, sa hádzalo do hrnca. Podľa prastarého príslovia bola kaša veľmi dôležitým až rituálnym jedlom. Kaša sa v Rusku jedla na kniežacom dvore, vo všedné dni a na sviatky.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Gazdinky vtedy varili nielen z raže, ale aj z pšeničnej múky placky, šangu, šišky, točené rožky a pagáče, robili sušiaky, piekli chlieb. Na sviatky boli pripravené koláče so všetkými druhmi náplní.

V rokoch neúrody, hladomoru či vojen bol chlieb často „chudý“, keď gazdinky pridávali do múky, čo bolo po ruke. Veľmi bežné bolo napríklad pridávanie buriny – quinoa. Stalo sa však, že nebola ani quinoa, alebo ju už celú zjedli, potom rozdrvili borovicovú kôru.

V 18. storočí prišli zemiaky do Ruska. Za Petra I. mali roľníci ešte malú dôveru v nové a podozrivé „zemské jablko“, no koncom storočia sa situácia upokojila vďaka úsiliu Kataríny II. Sedliaci zemiaky nielen varili alebo pražili s maslom či masťou, ale pridali ich aj do múky. Predstavte si, uvarené zemiaky sa zmiešali s múkou a z toho vznikol aj chlieb.

Kapustová polievka

Podľa rovnakého príslovia známeho nám všetkým, nemôžeme vynechať polievky. V dávnych dobách, v slovanskom Rusku, sa akákoľvek polievka nazývala rybia polievka.

Shchi

sa zvyčajne pripravoval z nasekanej kyslej kapusty, ktorá sa solila v sudoch a kadiach. Kapusta sa ukladala do vrstiev, prekladaná vrstvou ražnej múky a soli. Ukázali sa veľké kusy slano-kyslej kapusty, ktoré išli do kapustnice. Zvyčajne sa do kapustnice pridávala takzvaná šťava (konopný olej) a kyslá smotana. Plnenie kapustnice záviselo od toho, či bol deň pomalý alebo rýchly. V pôstne dni sa okrem kyslej smotany pridávala aj masť a kyslá smotana. Nechýbala ani kapustnica s rybou, ktorú stihli uloviť, ak ju bolo dovolené jesť počas pôstu. Zvyčajne brali ploticu alebo pleskáč. Ku kaši aj kapustnici sa za dobrý doplnok považoval poriadny kúsok masla.

Pre väčšinu roľníkov bolo mäso luxusom. Používalo sa veľmi zriedkavo – na sviatky, na svadbe či iných oslavách. Je zaujímavé, že aj v prosperujúcich roľníckych farmách, ktoré niekedy neboli horšie ako moderné farmy, bolo jedlo jednoduché a mäso sa jedlo len zriedka. Je jasné, že v bohatej roľníckej rodine, jedli mäso aspoň raz týždenne.

-Na stole boli často uvarené vajíčka.

Zelenina a iné „potraviny“

Tradície uhoriek sú dnes dobre známe. Repka, reďkovka, repa, kapusta. Táto zelenina bola takmer vždy na stoloch a v rôznych formách: dusená, varená, vyprážaná a surová. Najčastejšie, aby sa uchovala dlhšie, bola zelenina solená, a to rovnakým spôsobom ako kapusta, o ktorej sme hovorili vyššie. „Dosť soli“, múky, 7 dní v teplej chatrči – a vaňa s kyslou uhorkou je pripravená.

Najobľúbenejšou zeleninou na stole pred objavením sa uhoriek a paradajok bola dusená repa (a stala sa tiež domácou). Mimochodom, repa dozrela za 2 mesiace, čo umožnilo zbierať častú úrodu, takže sa ňou posiali obrovské plochy. Roľníci ju milovali a často okrem „šči a kaše“ nechýbali ani „kvaky, ryby a huby“. Obľúbená bola aj reďkovka nakrájaná na kolieska s cibuľou a šťavou (konopný olej). A samotná cibuľa a cesnak udržiavali zdravie našich roľníkov a boli takmer vždy prítomné v strave.

Na sviatky ženy varili kašu s mliekom,piekli aj tvarohové koláče, palacinky, pirohy.

Nezanedbateľnú úlohu zohrala aj zelenina pestovaná v záhrade a prípravky z divo rastúcich bylín (kapusta sivá, repík, reďkovka, čerstvé a nakladané bylinky, šťavel, gýč a pod.). Vo všeobecnosti bola strava veľmi jednotvárna, no zároveň prispievala k udržaniu sily a zdravia obyvateľstva. Pomerne malá vrstva prosperujúceho roľníka mala pestrejšiu stravu, no k rafinovanosti mala vždy ďaleko.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.