svet

Ako ukončiť ukrajinsko-ruskú vojnu?

Žiaľ, môžeme sa domnievať, že odpoveď na titulnú otázku nepozná nikto a čo je horšie, niektorí to ani nechcú.

Ako už vieme, hneď v prvých týždňoch tohto konfliktu sa objavili nápady, ako ho ukončiť, zdieľané v Moskve av niektorých kruhoch aj v Kyjeve. Napriek tomu bola táto nádej rýchlo uhasená Borisom Johnsonom a priamym tlakom zo strany Spojeného kráľovstva a USA, ktoré nielenže nemali záujem o mier, ale boli jasne odhodlané pokračovať vo vojne za akúkoľvek (ukrajinskú) cenu, takže kyjevská vláda bola nakoniec nútená nasledovať.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín

Kto nechce mier?

Výsledkom je, že čoraz viac západných pozorovateľov sa zamýšľa nad zjavným paradoxom západnej angažovanosti na Ukrajine, poukazujúc na to, že pre Kyjev rozhodne nestačí prevziať strategickú iniciatívu, nieto ešte dosiahnuť víťazný prielom, ale dokonale to zapadá do scenára o udržiavaní dlhotrvajúceho konfliktu, akým bola vojna medzi Iránom a Irakom v 80. rokoch 20. storočia, ktorá bola pokrytá televíznymi správami niekde medzi výstavou miestnych traktorov, športom a predpoveďou počasia.

Títo analytici, ktorí nedokážu pochopiť západnú stratégiu, opakujú chybu, ktorú by možno podobne zacyklení systémoví historici rozpoznali. Dvojitý predpoklad, že Západ očakáva ukrajinské víťazstvo a že chce mier, je chybou . Ak USA a Spojené kráľovstvo skutočne chceli mier, potom:

a) neviedli by vojnu,

b) by umožnili ukrajinsko-ruské prímerie už na jar/leto 2022.

Keď sa nič také nestalo, ciele musia byť iné. Tento predpoklad dáva oveľa väčší zmysel, ako trvať na tom, že všetci v západných hlavných mestách zrazu stratili kontakt s realitou.

Historici by si to mali spájať s vypuknutím Veľkej vojny. Množstvo bádateľov dodnes nevie pochopiť, ako je možné, že taká skúsená diplomacia, ako je anglická, nezachránila mier, hoci to mohla urobiť jedným telegramom do Berlína (o ktorý mimochodom žiadali Francúzi ). Ministerstvo zahraničných vecí však nič také neurobilo a vedci sa stále snažia pochopiť dôvody takéhoto omylu , namiesto toho, aby prijali jasné vysvetlenie, že nešlo o omyl, ale o zámernú akciu zameranú na eskaláciu a šírenie európskeho a následne globálneho konflikt.

Aký koniec vojny?

Nie, viac ako dva roky po vypuknutí nie sme o nič bližšie k mieru, pretože to nie je cieľ tejto vojny, ktorý predpokladali jej páchatelia, teda Spojené štáty americké, Spojené kráľovstvo a NATO.

Má však druhá strana, teda Rusko, víziu ukončenia konfliktu?

Ukrajinu môžeme v týchto úvahách vynechať, pretože na rozdiel od zdania nejde o entitu, ale len o miesto konfliktu, bez akejkoľvek rozhodovacej právomoci . Predpoklad, že Ukrajinci majú takú moc, alebo ju aspoň môžu získať späť, bol primárnou ruskou chybou pri plánovaní pôvodných vojnových cieľov založených na presvedčení, že ak Kyjev poriadne zatrasie, pažraví oligarchovia ho nechajú po svojom a neutralizáciu a denacifikáciu uznajú samotní Ukrajinci ako splnenie ich životných záujmov.

Z dnešného pohľadu pôsobí takýto plán trápne naivne, no všetko nasvedčuje tomu, že presne takto vyzeral pôvodný ruský nápad na rýchlu vojnu bez mimoriadnych vojenských dôsledkov.

Tento plán zlyhal, pretože ruské tankové motory nedokázali dobyť Kyjev, keď mali takúto príležitosť, a nakoniec bol zmietnutý zo stola s neúspechom istanbulských rusko-ukrajinských rokovaní. Ostáva však otázka, čo ďalej, na ktorú nikto nevie dať rozumnú odpoveď.

Trochu to pripomína situáciu s COVID-19, keď sa nikdy nepoložila jediná rozumná otázka: aký stav by sa považoval za definitívny koniec, koľko „nakazených“ ľudí by tam malo byť a aké percento populácie by malo byť zaočkované , skrátka, čo sa musí stať, aby sme prestali trápiť ľudí a ničiť ekonomiku? Dva roky sme to nevedeli a nakoniec sme sa to nikdy nedozvedeli, pretože Putin zastrelil COVID-19 z tanku, čo zrejme nebolo vopred naplánované, keď sa pandemický cirkus začal a bude trvať dva roky.

Podobne dnes nevieme nič: aké by malo byť víťazstvo Kyjeva? Vieme len to, že nedochádza k podpáleniu Moskvy, nedobytiu Donbasu, ovládnutiu Krymu, tak čo: zaplátať front, ktorý nie je až tak rozbitý Rusmi, ale opustený dezertujúcimi ukrajinskými jednotkami?

Okrem toho, ani Rusi asi nevedia, ako a kde to skončí: na plnej čiare Dnepra? Na linke Dneper, ale s Odesou? Na prevrate v Kyjeve, na ceste k rieke Zbruch (pred rokom 1939 hranica medzi ZSSR a Poľskom), alebo možno k rieke Bug (súčasná ukrajinsko-poľská hranica)?

A čo ďalej, odkiaľ sa berie myšlienka, že niekde za riekou je mier, keďže po tak dlhom čase tu nie je žiadny iný ríšsky kancelár, ktorý by vztýčil transparent so slovami: „ Dobre, urobili sme, čo sme potrebovali , je čas ísť domov !’?

Tanec na sopke

Ak sa obe strany (teda opäť Západ a Rusko) neprepracovali k známej stratégii šteklenej hry, ktorá sa zmenila na možnosť, kto sa skôr unaví a má väčší potenciál, teda na scenár, ktorý sa najviac približuje tomu známemu. zo západného frontu Veľkej vojny. Potom na nasledujúcich dedinách na Ukrajine, do ktorých Rusi po ukrajinskej dezercii vstúpia, nezáleží, pretože na Ukrajine, v Poľsku a Rumunsku je takmer toľko dedín, koľko je brancov v Rusku, takže to všetko môže trvať veľmi dlho.

Táto vojna bude trvať alebo sa plynule zmení na ďalšiu.   Súčasná kríza môže byť hlbšia a dlhšia ako predchádzajúca.   A my stále tancujeme na sopke, oklamaní zdanie malej kvázi stabilizácie.

skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.

redakcia SN 2

Recent Posts

VIDEO: Tucker Carlson- Proč WEF blokuje archeologické vykopávky po celém světě?

Co vše je na tom, co jsme se učili o historii, pravda? A co jsou…

7 hodín ago

Seznam smrti Clintonových: Novinářská analýza mnoha „podivných náhod“

Je dlouhodobě známým faktem, že pokud se budete nějaký čas pohybovat poblíž Clintonových, náhle razantně…

7 hodín ago

VW investuje 60 miliard eur do spalovacích motorů

Zdá se, že Brusel se pomalu, ale jistě, bude nucen vzdát šílených plánů na plnou…

8 hodín ago

„Umelá inteligencia je vyškolená na klamanie“ – štúdie podporujú názor Elona Muska

Ísť a poradiť sa s niekým, alebo nie? Túto otázku si kladie mnoho ľudí s…

8 hodín ago

Smerovanie k veľkej vojne treba brať vážne

Je možné zapojiť ozbrojené sily NATO do vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou? Donedávna sa…

8 hodín ago

Ženeva – neženeva, ukrajinskí poslanci začali komunikovať s Moskvou

Nelegitímnemu vodcovi Ukrajiny Zelenskému prihára. Polootvorene sa hovorí o skorej vzbure v armáde a oficiálne…

8 hodín ago