Slovanské Noviny

21. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Český vojak na Ukrajine dementoval správy, že by sa na Ukrajine všetko vyvíjalo skvele, že by Ukrajinci drvili Rusov, ktorí už nemajú ľudí, muníciu, motiváciu, techniku, zbrane… „Ako je možné, že už je ukrajinské víťazstvo na dosah? Toto jasanie Ukrajine ubližuje. Čomu tým pomáhate? Svojmu dobrému pocitu? Oni potrebujú, aby ľudia pochopili realitu a aby zariadili oveľa viac zbraní všetkého typu,“ poznamenal vojak. O téme informujú české Parlamentní Listy.

Ukrajinské víťazstvo na dosah?

„Ospravedlňujem sa za neskoré reakcie. Ale… To som zas niečo prežil. Ak zas uvidím nejakého pozéra alebo rádoby vojaka na internete komentovať, ako sa vyvíja všetko skvele, ako Ukrajinci drvia Rusákov, ktorí už nemajú ľudí, muníciu, motiváciu, techniku, zbrane… tak chytím takého kreténa za golier a hodím ho na pozíciu tam, odkiaľ som sa nad ránom po štyroch dňoch vrátil. A nech mi potom povie, že tie zo dňa na deň vyššie stovky rán z mínometu, AGS, SPG, RPG, munície do tankov a BTR, čo tam do nás len na našom úseku jebaly, že jednoducho neexistujú. O ručných zbraniach ani nehovoriac. A že tých pár demotivovaných Rusákov ide do útoku v záhadne väčších počtoch a iste, keď dostanú pizdu, stiahnu sa, ale potom aj tak každú chvíľu niečo skúšajú. A to nie je pozícia, kde by bola oficiálna ofenzíva,“ píše sa na facebookovom účte Český vojak na Ukrajine. Ide o účet, ktorý sleduje a jeho príspevky podporuje napríklad analytička Lucia Sulovská, celkovo má viac ako tritisíc sledujúcich.

„Síce sme pechotné útoky a drobné pokusy presiaknuť odrazili, ale… Keď si môžu dovoliť toto všetko, ako je možné, že už je ukrajinské víťazstvo na dosah? Toto jasanie Ukrajine ubližuje. Čomu tým pomáhate? Svojmu dobrému pocitu? Oni potrebujú, aby ľudia pochopili realitu a aby zariadili oveľa viac zbraní všetkého typu. A potrebujú ich včera! A potrebujú stále výcvik. Starí veteráni nemôžu bojovú činnosť ťahať donekonečna, ich zdravie postupne odchádza. Sú opotrebovaní tí, ktorí zostávajú. Už dávno by mali odpočívať, liečiť sa a ideálne viesť výcvik,“ poznamenal ďalej český vojak na Ukrajine.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„A nováčikovia, to je kapitola ešte celkom iná… Skvele sa to bojuje z kresla domova, pózuje na strelnici alebo machruje z výletu do Kyjeva. Poďte mi napríklad porozprávať, aké to je prežiť BMP z päťdesiatich metrov. Alebo nie. Vy nič nežvaňte. O tom vám môžem povedať ja. Z tohto ‚výletu‘ mám nejaký materiál, ktorý možno tiež budem neskôr zdieľať. A môžem povedať mnohé aj o tom, o čom sa bavíme s ukrajinskými vojakmi. A je to stále rovnaký príbeh, o ktorom som už mnohokrát písal. Ja mám strašne dobrý pocit z niektorých vojakov, čo som tu stretol, a je mi smutno, keď vidím napríklad mladého sympaťáka, s ktorým sme si veľmi sadli, ako sa mu neustále trasú ruky… Keď vidím, ako to ľudí postupne melie, a mlieť bude… A oni to vedia. Oni poznajú realitu. Je toho toľko, čo by som teraz mohol napísať… Až je toho príliš,“ dodal so slovami, že teraz mu všetko splýva.

Zelenskyj i Kuleba kritiku Západu odmietajú

Ukrajinské sily po týždňoch usilovného odmínovávania rozhodujúcim spôsobom prelomili prvú ruskú obrannú líniu pri Záporoží, povedal britskému nedeľníku The Observer jeden z najvyššie postavených ukrajinských generálov Oleksandr Tarnavskyj, ktorý má na starosti protiofenzívu na juhu krajiny. Armáda podľa neho teraz očakáva rýchlejšie územné zisky pri postupe na slabšiu druhú líniu, ktorú na juhu Ukrajiny ruskí okupanti vybudovali.

„Teraz sa nachádzame medzi prvou a druhou ruskou obrannou líniou,“ uviedol Tarnavskyj niekoľko dní po tom, čo Kyjev oznámil symbolické víťazstvo, keď znovudobyl obec Robotyne. Tarnavskyj odhadol, že Rusko venovalo 60 percent svojho času a zdrojov na vybudovanie prvej obrannej línie a iba po 20 percent na druhú a tretiu líniu, pretože Moskva neočakávala, že by sa ukrajinské sily mohli dostať cez.

Teraz, keď bolo mínové pole prelomené, Rusi stratili veľkú časť svojej výhody. „Medzi prvou a druhou líniou obrany je veľmi veľký rozdiel,“ dodal Tarnavskyj.

Podľa agentúry AFP sa zdá, že rozhovor je súčasťou ukrajinskej snahy rázne odmietnuť kritiku zaznievajúcu z niektorých miest na Západe, podľa ktorej je protiofenzíva, zahájená v júni s cieľom získať späť územie dobyté Moskvou, príliš pomalá. Kritiku v posledných dňoch odmietli aj prezident Volodymyr Zelenskyj či minister zahraničia Dmytro Kuleba.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.