Slovanské Noviny

20. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Rusko predložilo nové dôkazy z ukrajinských biolaboratórií financovaných USA. Zariadenia podporované Pentagonom vyrábali „komponenty biologických zbraní“ a snažili sa to utajiť, tvrdí ruská armáda

Jeden z dokumentov zo 6. marca 2015 potvrdzuje „priamu účasť Pentagónu na financovaní vojenských biologických projektov na Ukrajine,“ povedal šéf ruských síl jadrovej, biologickej a chemickej ochrany generálporučík Igor Kirillov.

Moskva sa domnieva, že laboratóriá na Ukrajine financované americkou armádou vyrábali komponenty biologických zbraní, ale miestny personál o ich výskume mlčal, uviedol vo štvrtok vysokopostavený ruský generál.

Generálporučík Igor Kirillov, ktorý velí ruským silám jadrovej, biologickej a chemickej ochrany, predstavil dokumenty a obrazový materiál, z ktorých vyplýva, prečo armáda dospela k takémuto záveru.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Sme presvedčení, že komponenty biologických zbraní sa vyrábali na území Ukrajiny,“ povedal Kirillov.

Pre tých novinárov a expertov na Západe, ktorí pochybujú o ich pravdivosti, poznamenal, že dokumenty, ktoré predkladá, „majú podpisy skutočných úradníkov a sú overené pečaťami organizácií“.

Jeden z dokumentov zo 6. marca 2015 potvrdzuje „priamu účasť Pentagónu na financovaní vojenských biologických projektov na Ukrajine,“ povedal Kirillov. Podľa dohody o spoločných biologických aktivitách USA oficiálne financovali projekty prostredníctvom ukrajinského ministerstva zdravotníctva. Z dôkazov však vyplýva, že skutočnými príjemcami finančných prostriedkov vo výške približne 32 miliónov dolárov boli laboratóriá ukrajinského ministerstva obrany v Kyjeve, Odese, Ľvove a Charkove.

Tieto zariadenia si vybral Úrad pre znižovanie hrozieb ministerstva obrany USA (DTRA) a dodávateľ Black and Veatch na realizáciu projektu U-P-8, zameraného na štúdium patogénov krymsko-konžskej hemoragickej horúčky, leptospirózy a hantavírusov, uviedol Kirillov a poukázal na snímku so žiadosťou Pentagónu.

„Z nášho pohľadu je záujem amerických vojenských biológov spôsobený tým, že tieto patogény majú prirodzené ohniská na Ukrajine aj v Rusku a ich použitie sa môže maskovať ako prirodzené ohniská chorôb,“ povedal generál.

Podľa dôkazov laboratóriá izolovali tri bakteriálne patogény (spôsobujúce mor, brucelózu a leptospirózu) a šesť rodín vírusov vrátane koronavírusov, ktoré boli odolné voči liekom a rýchlo sa šírili zo zvierat na ľudí. Viaceré dokumenty potvrdili, že vzorky odobraté na Ukrajine sa dostali do iných krajín – Gruzínska, Nemecka a Spojeného kráľovstva.

Kirillov ukázal oficiálne dokumenty potvrdzujúce presun 5 000 vzoriek krvného séra odobratých ukrajinským občanom do centra Richarda Lugara v gruzínskom Tbilisi, ktoré podporuje Pentagon.

Ďalších 773 biologických analýz bolo presunutých do Spojeného kráľovstva, zatiaľ čo bola podpísaná dohoda o presune „neobmedzeného množstva“ infekčného materiálu do Inštitútu Friedricha Loefflera, popredného nemeckého centra pre choroby zvierat.

Analýza získaných dôkazov však naznačuje, že ukrajinskí odborníci si neboli vedomí potenciálnych rizík spojených s prenosom týchto materiálov a možno im bol zamlčaný skutočný cieľ prebiehajúceho výskumu, poznamenal Kirillov.

Dokumenty z projektu P-781, ktorý sa týkal štúdia spôsobov prenosu chorôb na ľudí prostredníctvom netopierov, ukázali, že ho realizovalo charkovské laboratórium a Lugarské centrum v Gruzínsku, ale Ukrajina získala väčšinu z grantu na projekt vo výške 1,6 milióna dolárov. Kirillov uviedol, že „systematický“ výskum v tejto oblasti sa vykonáva od roku 2009 pod dohľadom amerických odborníkov – odvolávajúc sa na projekty P-382, P-444 a P-568.

Ako jednu z kľúčových osôb zapojených do projektu Kirillov uviedol vedúcu kancelárie DTRA na veľvyslanectve USA v Kyjeve Joannu Wintrolovú.

„Možno by stálo za to porozprávať sa s ňou, s novinármi?“ povedal.

Wintrolová odišla z Kyjeva v auguste 2020. V rozlúčkovom rozhovore trvala na tom, že v ukrajinských biolaboratóriách nepracovali žiadni americkí vedci, a obvinila Rusko zo šírenia „nepravdivých informácií“ o programe.

Kirillov poukázal na masové výskyty vtáčej chrípky v Rusku a EÚ v roku 2021, ktoré spôsobili miliardové škody, zatiaľ čo Charkovský inštitút veterinárnej medicíny skúmal voľne žijúce vtáky ako vektory prenosu a posudzoval podmienky, za ktorých by šírenie mohlo spôsobiť hospodárske škody a potravinovú neistotu. Dôkazy teraz ukazujú, že inštitút zozbieral kmene vtáčej chrípky schopné preskakovať druhy, povedal Kirillov a vyzval na medzinárodné vyšetrovanie tejto záležitosti.

Niektoré dokumenty v laboratóriu v Chersone zrejme chýbajú a možno boli zničené, povedal Kirillov, čo naznačuje, že to súvisí s vypuknutím parazitárnej choroby prenášanej komármi v tomto regióne v roku 2018 a s možným utajovaním.

Vo februári toho roku boli zistené štyri prípady dirofilariózy, čo nie je typické pre životné cykly komárov, uviedol generál. Zástupcovia Pentagónu navštívili v apríli miestne nemocnice, zozbierali lekárske záznamy a nechali sa informovať o epidemiologickom vyšetrovaní. V laboratóriu v Chersone sa však „nenašli žiadne listinné dôkazy týkajúce sa tejto epidémie“, čo viedlo ruskú armádu k presvedčeniu, že „naliehavosť zničenia takýchto listinných dôkazov sa vysvetľuje snahou zabrániť prístupu k nim ruským špecialistom“.

V roku 2018 vypukla aj tuberkulóza odolná voči liekom medzi občanmi Doneckej a Luganskej ľudovej republiky, pričom len v okolí obce Pesky – na frontovej línii s ukrajinskými jednotkami – bolo zistených 70 prípadov.

„Môže to naznačovať úmyselné nakazenie alebo náhodný únik patogénu z jedného z biologických laboratórií nachádzajúcich sa na území Ukrajiny,“ povedal Kirillov.

Ruský generál pripomenul dlhú históriu USA, ktoré vykonávajú zakázaný biologický výskum v iných krajinách, a ako príklad uviedol, že v roku 2010 sa Washington ospravedlnil za experimenty so syfilisom v Guatemale.

„Budeme naďalej skúmať dôkazy a informovať svetové spoločenstvo o nezákonných aktivitách Pentagónu a ďalších vládnych agentúr USA na Ukrajine,“ povedal Kirillov.

Zdroj: rt.com
Preklad: InfoVojna


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.