Slovanské Noviny

23. októbra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Progresívno-liberálna opozícia predviedla na rokovaní brannobezpečnostného výboru svoju náklonnosť k drogovej scéne, keď policajné razie v bratislavských nočných podnikoch, v ktorých sa našli vrecúška s kryštalickými látkami, označila za neadekvátne

Členovia Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť boli v utorok 22. októbra 2024 informovaní o policajných raziách, ktoré sa v bratislavských zábavných podnikoch uskutočnili počas leta. Akcie sa konali na základe podnetu od Finančnej správy, zamerané boli na nelegálne zamestnávanie a kontrolu vydávania bločkov. Od začiatku júla do konca septembra vykonala Finančná správa (FS) vyše 240 takýchto kontrolných akcií v Bratislave, z toho v siedmich medializovaných prípadoch bola polícia povolaná len na súčinnosť.

To, čo na zasadnutí parlamentného Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť v utorok predpoludním predviedli opoziční poslanci, je celkom nepochopteľné. Zasadnutie výboru sa týkalo policajnej akcie z konca septembra v bratislavskom podniku. Tu prebehol zákrok pôvodne na podnet finančnej správy, no „objav“ bol ďaleko závažnejší – u viacerých návštevníkov klubu boli zaistené vrecúška s kryštalickou látkou. Razia vyvolala množstvo emócií a emotívna bola aj diskusia na zasadnutí výboru.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

V jednom z podnikov bratislavského centra aj policajné psy, cvičené na vyhľadávanie psychotropných a omamných látok, odhalili prítomnosť drog, ktoré sa našli nie len na pulte DJ-a, ale aj na parkete, kam ich po začiatku razie poodhadzovali niektorí návštevníci.

Minister vnútra po zásahu upozornil, že drogy tolerovať nemieni a to aj napriek výhradám Jaroslava Spišiaka (PS), ktorý inicioval rokovanie patričného výboru. To sa uskutočnilo v utorok predpoludním a Marián Saloň na ňom emotívne skonštatoval, že drogy sú problém, zvlášť s ohľadom na mládež, ktorá podniky navštevuje. Poslanca Krúpu však zaujíma to, aký paragraf sa pri razii dá použiť. Saloň však konštatuje, že tolerovateľné nie je žiadne množstvo drog. Pritom ak chceme hovoriť o adekvátnosti, či neadekvátnosti zásahu, bol adekvátny zásah v Digital parku pred dvoma rokmi?

Policajná razia v centre Bratislavy

Na podnet Finančnej správy SR sa za účasti mobilnej jednotky Úradu hraničnej a cudzineckej polície, Prezídia Policajného zboru aj policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I konala policajná razia v jednom z bratislavských klubov. Stalo sa tak ešte 28. septembra, krátko po polnoci.

Akcia bola zameraná na kontrolu vydávania príjmových dokladov ako aj problematiku e-kasy, pričom policajti prvého bratislavského okresu sa zamerali na odhaľovanie násilnej ako aj drogovej trestnej činnosti.

Na DJ-skom pulte, na tanečnom parkete a na viacerých miestach boli zaistené plastové vrecká s obsahom bielej kryštalickej látky. Vrecká policajti zaistili u viacerých osôb. Pravdepodobnú prítomnosť omamných a psychotropných látok vo vreckách na mieste označili aj služobné psy, špecializované na odhaľovanie omamných a psychotropných látok.

Vlna progresívneho odporu

Poslanec NR SR Jaroslav Spišiak inicioval k tejto téme zasadnutie príslušného výboru. Podľa jeho názoru bola razia neadekvátna.

„Ak si niekto myslí, že razie v baroch, kde sa našlo veľké množstvo kokaínu, pervitínu a iných návykových látok, boli neadekvátne, tak si zjavne neuvedomuje závažnosť a riziko, ktoré drogy so sebou prinášajú,“ povedal v reakcii na Spišiaka minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Ani kilo, ani gram

„Ak si policajt plnil svoje povinnosti v zmysle zákona, či to nazveme výmetnicou, alebo ľahkým vstúpením do dverí, tak je to absolútne jedno. To čo hovoria moji kolegovia, že koľko drog tam našli, to je úplne scestné, lebo či tam našli kilo alebo gram, tam to nemá čo hľadať,“ hovorí Marián Saloň (Smer-SSD) pripomínajúc, že podnet bol v zmysle zákona preverený a tak je to správne.

Nezabudol pripomenúť, že aj dcére jedného z politikov boli drogy v podniku nasypané do nápoja a neskončila dobre. Pritom množstvo takýchto prípadov existuje, len nie sú medializované a nikto nechce vidieť svoje dieťa prísť domov z podniku zdrogované. Súhlasí s tým, že jeho prejav je emotívny, no stále ide o mládež, o deti, ktoré sú najzraniteľnejšími obeťami drogovej kriminality.

Bavíme sa o paragrafoch …?

Opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS) na to reagoval ozrejmením, že je reč o dvoch paragrafoch… nie o drogách v centre mesta, nie o ohrozených mladých ľuďoch, ale o paragrafoch, v ktorých je predsa rozdiel.

„Dôležité je to, že tie drogy sa tam našli, a my sa tu stále bavíme o niečom, čo s tým vôbec nesúvisí,“ komentoval Saloň s tým, že výsledkom sú dva bratislavské podniky, v ktorých bolo počas siedmich kontrol zaistené množstvo drog. Vysvetlil, že keď policajti prídu do priestoru, musia ho zaistiť s tým, že nevedia, koho majú proti sebe.

Bezpečné policajné postupy

„Či je to nejaký díler ktorý je ozbrojený, lebo to je niekto pod vplyvom týchto drog a je ozbrojený. A predstavte si, že keď máte pokope niekde stovky ľudí a jeden začne strieľať, viete si predstaviť tie fatálne veci, ktoré by nasledovali,“ upozorňuje poslanec s tým, že postaviť človeka k stene s rukami nad hlavou je pri takomto zákroku adekvátne.

„My robíme všetko pre to už na vstupe cez hranice, aby sme tie drogy zadržali. Darí sa nám v tom máme obrovskú skúsenosť, ale predsa sa tie drogy dostávajú sem a sú medzi našimi deťmi, tak mi to poďme rozdávať na ulici, však poďme do školy, rozdávajme,“ pohoršuje sa poslanec s tým, že ak to máme ponímať takto, tak aj opodstatnenosť, alebo neopodstatnenosť zásahu je bezpredmetná.

Adekvátny zásah

„V zásade takéto kontroly sa robili aj v roku 21 a 23. A poďme sa baviť o zásahu, ktorý bol v roku 2022, kde ľudia stáli istom Digital parku s rukami nad hlavou pri stene a neboli tam ani drogy ako bol výsledok tohto zásahu nula,“ pripomenul poslanec.

Viac vo videu:

infovojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.