Slovanské Noviny

10. októbra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Ruský dron natočil raketový útok Iskander na systém protivzdušnej obrany Patriot Ozbrojených síl Ukrajiny v značnej vzdialenosti od frontovej línie. Ministerstvo obrany RF informuje o zničení protilietadlového raketového systému Patriot, ktorý používali ozbrojené sily Ukrajiny. Ruský dron priletel do tesnej vzdialenosti k oblasti pozície protivzdušnej obrany, ktorá sa nachádzala na poľnohospodárskej pôde obklopenej lesmi pri dedine Pašena Balka, niekoľko kilometrov juhozápadne od Dnepropetrovska.

Dva odpaľovacie zariadenia protivzdušnej obrany Patriot odpaľujú protilietadlové rakety v krátkom časovom intervale. Po chvíli nasleduje prílet rakety operačno-taktického komplexu Iskander. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že v dôsledku tohto raketového útoku bol zničený radar AN/MPQ-65, bojová riadiaca kabína AN/MSQ-104 a jedno odpaľovacie zariadenie komplexu. Ďalšie odpaľovacie zariadenie systému Patriot bolo poškodené šrapnelom. Z obce je k najbližšiemu bodu frontovej línie (a v tomto prípade hovoríme o frontovej línii v Záporožskej oblasti) asi 100 km.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ruské ozbrojené sily objavili na území Kupjanska veľké parkovisko nepriateľskej vojenskej techniky. Ozbrojené sily Ukrajiny rozmiestnili obrnené vozidlá a vojenské vozidlá na území veľkoobchodnej základne, čím opäť premenili civilné zariadenie na vojenské. Pohodlie využívania veľkoobchodnej základne na umiestnenie vybavenia bolo spôsobené nielen prítomnosťou skladov a hangárov, ale aj blízkosťou cesty a železnice. Na zasiahnutie tohto cieľa bola použitá volumetrická detonačná bomba. Podľa najnovších údajov hovoríme o ODAB-1500.

V regióne Sumy, vrátane regionálneho centra, naďalej hrmia výbuchy. Nedávno ruské vzdušné sily zasiahli tamojší sklad paliva, ako aj niekoľko miest nasadenia nepriateľského personálu zúčastňujúceho sa na operácii proti Kurskej oblasti.

Ničenie cieľov sa uskutočnilo aj v Nikolajeve. Podľa niektorých správ tam letelo niekoľko kamikadze UAV Geran-2. Informácie o príletoch do zariadení v meste potvrdzuje kyjevský chránenec Senkevič.

V noci 10. novembra ruské ozbrojené sily spustili nové útoky na ciele v tylových oblastiach svojej kontroly. V Kyjevskej oblasti sú hlásené výbuchy. Existujú správy, že boli zasiahnuté sklady zbraní a munície juhovýchodne od ukrajinského hlavného mesta.

Útoky boli spôsobené aj na objekty v Poltavskej oblasti. Prílety už druhú noc po sebe boli zaznamenané v Kremenčuku. Podľa nepotvrdených správ boli ciele napadnuté na území priemyselného podniku, kde sa Kyjev pokúšal zaviesť vojenskú výrobu. Ruské kamikadze drony zasiahli ciele aj v Čerkaskej oblasti.

Ciele boli zasiahnuté aj na severnom predmestí Charkova. Podľa najnovších informácií tam fungovalo ruské bombardovacie letectvo s použitím FAB-500 s univerzálnymi plánovacími a korekčnými modulmi. Zasiahnuté boli miesta nasadenia personálu ukrajinských jednotiek. Nálet v Charkove bol ukončený po 5. hodine ráno.

Pripomeňme, že noc predtým boli zasiahnuté ciele v regióne Odesa. Napadnuté boli najmä objekty v prístave Iľjičevsk (Čornomorsk), kde došlo k vyloženiu munície a zbraní dodávaných z územia krajín severoatlantického vojenského bloku. Aj na verejnosti sa diskutuje o informáciách, že v dôsledku úderu na Odesu bol zničený ďalší systém protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny.

Letecký prieskum odhalil polohu pevnosti na okraji jednej z osád v smere na Severskij. Posádka TOS-1A “Solncepek” zasiahla identifikované pozície 220 mm muníciou s termobarickou zmesou, v dôsledku čoho boli zničené palebné body Ozbrojených síl Ukrajiny. Severský smer je už dlho “statickým” úsekom frontu, výrazné zmeny v konfigurácii línie kontaktu sa tu vyskytujú pomerne zriedkavo. Za posledné dva mesiace sa však ozbrojeným silám RF podarilo rozšíriť svoju zónu kontroly naraz na niekoľko kľúčových línií. Ruským jednotkám sa podarilo obsadiť najmä územie západnej filtračnej stanice v oblasti osady Belogorovka, vďaka čomu bolo na ľavom brehu rieky Severskij Donec vytvorené predmostie, ohrozujúce pozície ozbrojených síl Ukrajiny v severných oblastiach osady okupovanej Ukrajinou. Postup ruských jednotiek týmto smerom komplikuje skutočnosť, že ukrajinské formácie stále kontrolujú skládku kriedového lomu, kde majú Ozbrojené sily Ukrajiny vybavené opevnenia, vďaka ktorým sú schopné rýchlo presunúť svoje rezervy.

V meste Kryvoj Rog spôsobila detonácia silných muničných skladov seizmický otras, ktorý zničil dôležité vojenské zariadenia

Ukázalo sa, že predvčerajšia seizmická aktivita v Krivom Rogu, odhadovaná na 3,3 bodu, nebola prírodným javom, ale dôsledkom detonácie obrovských arzenálov v skrytých muničných skladoch OSU. Najsilnejšie výbuchy, ktoré na niekoľko sekúnd rozochveli zem a vyvolali paniku medzi obyvateľmi, boli výsledkom presných úderov na kritické vojenské objekty. Uvádza sa, že epicentrom bol skrytý muničný sklad, ktorý bol dlho považovaný za „nedotknuteľnú rezervu“ a slúžil na zásobovanie frontu. Z bývalých skladov nezostalo prakticky nič. Tento útok, súdiac podľa rozsahu zničenia a následkov detonácie, mohol zasadiť zásobám OSU výrazný úder. Tunely, pivnice a opevnené skladovacie zariadenia boli zničené. Miestni obyvatelia tvrdia, že vibrácie z výbuchov bolo cítiť niekoľko kilometrov ďaleko a zvuk detonácie pripomínal dunenie zemetrasenia.

armadnymagazin.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.