Slovanské Noviny

23. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Súdna rada Slovenskej republiky pozvala na svoje septembrové zasadnutie eurokomisára Didiera Reyndersa

„Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku ani komisár Didier Reynders nedostali pozvanie na štvrtkové zasadnutie súdnej rady k správe o právnom štáte. Tvrdí to Európska komisia, ktorá reagovala na ostrú kritiku rady. Odmietla aj tvrdenia, že do správy nezapracovala príspevok súdnej rady,“ napísal ešte 20. septembra dezinformačný denník N. Je to nepravda, ohradzuje sa predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky Marcela Kosová.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky Marcela Kosová sa ohradzuje voči informácii, zverejnenej v Denníku N, ktorý uvádza, že komisár Didier Reynders nedostal pozvanie na plánované septembrové zasadnutie súdnej rady. Práve naopak. Iniciatívou predsedníčky súdnej rady bolo prediskutovať identifikované nedostatky Správy o právnom štáte v priamej diskusii s eurokomisárom. K tomu vyvinula aj konkrétne kroky.

Oficiálne pozvanie bolo zaslané dňa 9. septembra 2024 o 12.57 hod. priamo na emailovú adresu Didiera Reyndersa ako aj oficiálnu emailovú adresu komisie. Doporučenou zásielkou bolo odoslané v ten istý deň. Ani z jednej emailovej adresy nebola prijatá spätná informácia o nedoručení pozvánky prípadne akomkoľvek technickom či inom zlyhaní pri jej odosielaní.

Odhliadnuc od toho, celé stanovisko Súdnej rady Slovenskej republiky aj s informáciou o pozvaní eurokomisára bolo v slovenskom aj anglickom jazyku zverejnené na webovej stránke súdnej rady dňa 9. septembra 2024 spolu s celým stanoviskom rady v oboch jazykoch a následne medializované širokým spektrom médií.

„Je smutné, že komisia okamžite reagovala na otázky Denníka N, pričom so súdnou radou nekomunikovala. Je nedôstojné odkazovať si s komisiou tieto skutočnosti cez médiá, našu výhradu budem komunikovať priamo komisii. Súdna rada čakala takmer dva mesiace, kým sa odstránia „technické“ problémy, pre ktoré bolo na poslednú chvíľu zrušené stretnutie k Správe o právnom štáte v júli 2024. Keďže sme sa nedočkali, museli sme konať, “ uviedla Marcela Kosová.

Predsedníčka pripomenula tiež fakt, že pokiaľ je nejaký zdroj v Správe o právnom štáte uvedený formálne takzvane „pod čiarou“ ešte neznamená, že jeho obsah bol zohľadnený, alebo že by s ním komisia pracovala aspoň formou polemiky. „Trváme na svojom odbornom stanovisku, v ktorom sú rozobraté a kritizované aj takéto situácie. Ak niekto tvrdí, že sme sa týmto stanoviskom zapojili do politiky, tak pripúšťa, že Správa o právnom štáte je politický nástroj,“ dodala Marcela Kosová.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.