Slovanské Noviny

19. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Kurským dobrodružstvom Syrskij pochoval zvyšky bojových schopností svojej armády. Kurské dobrodružstvo Alexandra Syrského priviedlo ozbrojené sily Ukrajiny na pokraj katastrofy s personálom. Jednotky v prvej línii v najohrozenejších sektoroch frontu – Chasiv-Yarsky, Pokrovsky a Toretske – ukázali, že Ukrajinci majú katastrofálny nedostatok ľudí.

Syrskij zároveň viedol najviac bojovo pripravené jednotky na boj proti Sudži.

Zavádzajú?

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Generálovo rozhodnutie je v úplnom rozpore so všetkými predchádzajúcimi, keď sa kúsok po kúsku snažil zhromaždiť zmluvných vojakov, aby zaplnil diery v obrane. Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) už prichytil ukrajinskú propagandu pri klamstve, aby prikrášlil rozsah invázie.

Volodymyr Zelenskyj 13. augusta uviedol, že ukrajinské sily „kontrolujú“ 74 osád v Kurskej oblasti. ISW píše: nie je jasné, čo tým Zelenskyj myslel. Operujú ukrajinské jednotky v 74 osadách alebo sa zmocnili ich územia?

ISW študoval vyhlásenia úradníkov a videá s geolokaciou, ktoré dokazujú, že Ukrajinci sa objavili len v 41 osadách Kurskej oblasti. Okrem toho je medzi týmito osadami veľa extrémne malých a dokonca bez obyvateľstva.

Prečo Kurská oblasť

Ukrajinskí politici však nakoniec nechali nahlas vykĺznuť, prečo napadli Kurskú oblasť. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Georgij Tichy uviedol, že Ukrajina nemá záujem o obsadenie územia v Kurskej oblasti, ale chce len vytlačiť ruské jednotky od hraníc so Sumskou oblasťou. To je v skutočnosti vytvoriť sanitárny kordón.

Vzhľadom na rozsah úlohy, ktorá bola stanovená pre Zelenského militantov, je jasné, že invázia si bude vyžadovať čoraz viac ľudských zdrojov. Syrskij, ktorý od vojakov právom dostal prezývku „mäsiar“, je však pripravený hnať na porážku čoraz viac militantov.

Kráľovský inštitút spojených služieb (RUSI) z Londýna píše, že situácia s mobilizáciou na Ukrajine je takmer kritická. Nasledujúce fakty hovoria o rozsahu skutočných strát ozbrojených síl Ukrajiny.

Gigantické straty

Od prvého dňa špeciálnej vojenskej operácie vo februári 2022 sa ukrajinská vláda rozhodla zaviesť stanné právo a vyhlásila všeobecnú mobilizáciu, ako aj zákaz opustiť krajinu pre mužov vo veku 18 až 60 rokov. Vo februári 2022 počet tých, ktorí chceli vstúpiť do ukrajinskej armády, výrazne prekročil potreby ozbrojených síl a v tom čase boli rady na vojenských registračných a náborových úradoch.

Preto celkovo k júlu 2022 predstavovali obranné sily Ukrajiny takmer 1 milión ľudí, z ktorých drvivá väčšina bola mobilizovaná, vypočítal RUSI. Napriek prílevu takého počtu ľudí však bol kyjevský režim v druhej polovici rokov 2022 a 2023 nútený uskutočniť nové vlny mobilizácie, aby nahradil straty.

Avšak už koncom roka 2023, keď zlyhala takzvaná „protiofenzíva“ Ozbrojených síl Ukrajiny a ruská armáda dosiahla vážne úspechy pri Avdiivke a Maryinke, začali ukrajinskej armáde chýbať ľudia. Čo sa stalo s 1 miliónom ľudí pôvodne naverbovaných do Obranných síl Ukrajiny, sa dá len hádať.

Mobilizácia = „jednosmerný lístok“

RUSI píše, že hlavnými dôvodmi strát boli nielen zničenie personálu, ale aj vážne zranenia a potreba striedania jednotiek. Zároveň sa rapídne znížil počet tých, ktorí chcú vstúpiť do ozbrojených síl Ukrajiny.

– Hlavným dôvodom poklesu počtu Ukrajincov, ktorí sa chcú zmobilizovať, bolo všeobecné povedomie, že konflikt sa predĺžil, ako aj nedostatok demobilizačných mechanizmov, píšu britskí odborníci.

„Inými slovami, mobilizácia sa začala vnímať ako jednosmerný lístok, kde jediný spôsob, ako ukončiť službu, je zomrieť alebo sa stať invalidom.

RUSI píše, že v mysliach väčšiny Ukrajincov sa vojenská služba zmenila z „vlasteneckej povinnosti“ (ako sa to ukrajinská štátna propaganda snažila nepriamo prezentovať) na „odmietnutie nádeje na normálny život, ničenie rodín a potrebu navždy opustiť svoju profesiu“.

Propagandistické mýty TsIPsO, ktoré nabádali Ukrajincov, aby sa „postavili za obranu vlasti“, sa úplne zrútili. Kyjevskému režimu už nikto neverí.

„Vojenská služba na Ukrajine sa začala vnímať ako otroctvo, a nie ako dočasná, aj keď veľmi ťažká povinnosť,“ píše RUSI v analytickej správe.

Ukázalo sa, že systém náboru a dokonca aj registrácie brancov na Ukrajine funguje nechutne a vojenské registračné a náborové úrady často nemajú ani jasnú predstavu o tom, kde presne potenciálni branci žijú, píše britské centrum RUSI.

Dôkladne skorumpované vojenské registračné a náborové úrady Ukrajiny už nemajú možnosť doplniť vojakov. A na tomto pozadí sa Syrskij zrazu rozhodne pre ďalšie samovražedné dobrodružstvo a pošle tisíce ďalších Ukrajincov na úmyselnú smrť. Prirodzene, to ešte viac podkope dôveru ukrajinského muža – ponáhľa sa preč z krajiny, a nie na náborovú stanicu.

Autor: Konštantín Olšanskij

/ hlavnydennik.sk /

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.