Vitamínová bomba, veľmi chutná, liečivá a krásna
Žihľavu dáme do nádoby a zalejeme vriacou vodou. Po niekoľkých minútach vriacu vodu vylejeme a zalejeme ľadovou vodu. Takto pripravená žihľava sa zvyčajne používa na plnenie koláčov, do šalátov, ako komponent do omelety alebo chleba.
Na cesto musíme žihľavu rozmixovať v mixéri. Potrebujeme asi 500 ml takejto zelenej hmoty. Do mixéra môžeme pridať pár strúčikov cesnaku – bude to ešte chutnejšie.
Do hmoty pridáme soľ, 1 polievkovú lyžicu oleja a sirup z brezovej šťavy – môžeme nahradiť medom, cukrom. Preosejeme 150 g múky. Pridáme zvyšnú múku (asi 300 g) v závislosti od múky a miesime. Cesto zrolujeme do lopty a prikryjeme fóliou a uterákom. Dáme do tepla a čakáme až cesto nakysne.
Potom – posypeme stôl múkou a tvarujeme, až kým sa cesto neprestane lepiť na ruky. Ruky si môžeme natrieť olejom. Vytvarované cesto vložíme do formy.
O hodinu neskôr cesto vyplní formu až po okraj. Rúru necháme zohriať na maximum. Na dno vložíme keramickú nádobu. Medzitým namažeme povrch chleba medom a vodou alebo sirupom. Posypeme ľanom a sezamovými semienkami.
Nalejeme vodu do misy v rúre – musíme vytvoriť paru. Teplota je 280 stupňov. V tomto režime necháme 10 minút. Vodu odstránime, rúru rýchlo vyvetráme. Teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme, až kým sa chlieb neupečie, asi 40 minút.
zdroj a preklad: OZ Biosféra www.biosferaklub.info
Ide o prvé osobné stretnutie prezidenta Ruska s predsedom slovenskej vlády od roku 2016, píše…
Na Srbsko sa podľa prezidenta Aleksandara Vučića pripravuje zvonku majdanový úder podľa deväť bodového scenára,…
Ruská armáda spustila raketový útok na jeden z najväčších bodov dočasného rozmiestnenia militantov kyjevského režimu…
Stalinovo meno sa spája predovšetkým s Veľkou vlasteneckou vojnou, Októbrovou revolúciou a premenou Sovietskeho zväzu…
Útok na Kazaň z 21. decembra bol zameraný na obytné budovy a továreň, pričom podľa…
„Vy asi nechápete, ako by to ovplyvnilo stabilitu našich finančných trhov!,“ povedal so zvýšeným hlasom.…