Čakanka, cigória alebo aj „cigorka“ – to sú názvy rastliny, ktorá dala nezameniteľnú chuť obľúbenej kávovine. Čakanka obyčajná je rastlina, ktorá môže pomôcť človeku očistiť telo od toxínov a naplniť silou, energiou a krásou.
Koreň čakanky obsahuje až 60 % inulínu, 10 – 20 % fruktózy, glykozidový intibín (používaný vo farmaceutickom priemysle), ďalej karotén, vitamíny B (B1, B2, B3), vitamín C, makro a mikroelementy (Na, K, Ca, Mg, P, Fe, atď.), organické kyseliny, triesloviny, pektín, bielkovinové látky, živice. Najcennejšou zložkou v zložení koreňa čakanky je inulín – látka, ktorá zlepšuje metabolizmus a normalizuje fungovanie tráviaceho systému.
Odvar z koreňov čakanky bol vždy považovaný za jeden z najlepších prostriedkov na zlepšenie chuti do jedla, na normalizáciu práce pankreasu.
Čakanka navyše podporuje rozpúšťanie žlčových kameňov, má choleretický účinok a zvyšuje prietok krvi a metabolické procesy v pečeni. Inulín získaný z čakanky je bifidostimulant, t.j. podporuje rozvoj prospešnej črevnej mikroflóry, ktorá posilňuje celkovú imunitu organizmu.
Látky obsiahnuté v čakanke tiež pomáhajú oslabiť zápalový proces sliznice žalúdka a čriev.
Čakanka má upokojujúci účinok na nervový systém človeka vďaka svojim vitamínom B (tieto vitamíny „zodpovedajú“ za vynikajúcu náladu, zdravý spánok, energiu a elán). Čakanka, ktorá je bohatá na draslík (zásadný pre normálne fungovanie srdca), zároveň pomáha odstraňovať „zlý“ cholesterol z krvi.
Vysoký obsah železa v čakanke umožňuje úspešné použitie v prevencii a pri komplexnej liečbe anémie (anémia). Čakanka má navyše priaznivý vplyv na štítnu žľazu.
Čakanka sa používa aj pri komplexnej liečbe kožných chorôb. Vďaka svojim baktericídnym a protizápalovým vlastnostiam je možné čakanku úspešne používať ako prostriedok na hojenie rán (infúzie, odvary a alkoholové tinktúry z koreňov tejto rastliny sú účinné pri liečbe seborrheic dermatitis, alergickej dermatitídy, neurodermatitídy, diatézy, ekzému, ovčích kiahní, psoriázy, vitiliga, akné, furunkulózy atď.)
Čakanka má jemnú, sladko-horkastú chuť. Nápoj má jemnú orieškovú arómu a kávovú príchuť. Šalátová čakanka sa varí, dusí a pečie. Bylina sa používa ako slané korenie do šalátov, zeleniny, duseného mäsa z rýb, polievok a cesta.
Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info
Vraj sa tým klaniame režimu, ktorý podkopáva bezpečnosť celej Európy. Novopečený „energetický expert“ a poslanec…
Ukrajinský prezident podľa slovenského premiéra finančne poškodzuje Slovensko a kvôli podpore sankcií na ruský jadrový…
Ide o prvé osobné stretnutie prezidenta Ruska s predsedom slovenskej vlády od roku 2016, píše…
Na Srbsko sa podľa prezidenta Aleksandara Vučića pripravuje zvonku majdanový úder podľa deväť bodového scenára,…
Ruská armáda spustila raketový útok na jeden z najväčších bodov dočasného rozmiestnenia militantov kyjevského režimu…
Stalinovo meno sa spája predovšetkým s Veľkou vlasteneckou vojnou, Októbrovou revolúciou a premenou Sovietskeho zväzu…