Dub vo veľkej úcte bol a zostáva vo veľkej úcte. Od nepamäti bol tento mocný strom zasvätený Bohu blesku a hromu -Perúnovi.
Pod mocnými korunami dubov sa konali súdy, vojenské rady, riešili sa všetky najdôležitejšie otázky. Milovaná a uctievaná rastlina je obklopená legendami a mýtmi, spievanými v piesňach a básňach, obdarených vysokými epitetami.
… Vykopávky na území Kirovogradskej oblasti potvrdili, že pred viac ako päťtisíc rokmi tu ľudia piekli chlieb zo žaluďov pomletých na múku.
… Pri vykopávkach v Japonsku sa našiel žaluď, ktorého vek podľa vedcov bol 3800 rokov. Tento žaluď bol zasadený – a vyklíčil! Teraz je to už pevný strom …
Na liečebné účely sa používa kôra, listy a plody dubu . Z dubovej kôry boli izolované triesloviny, ktorých roztoky sa používajú pri zápalových procesoch v ústnej dutine, nose, hrtane, na liečbu vredov a popálenín. Kôra sa používa ako silný antioxidant a posilňuje cievy.
Dubová kôra je účinná ako protizápalový prostriedok pri ochoreniach ústnej dutiny (gingivitída, stomatitída, amfodontóza), hltana, hrtana. Okrem toho sa používa na liečbu popálenín, kožných ochorení, rán, omrzlín. Dubová kôra sa používa pri otravách hubami a pri liečbe hnačky.
Na srdcové choroby je dobrá káva zo žaluďov. Plody by mali byť jemne vyprážané do červena, rozdrvené a varené ako káva. Pridajte mlieko, cukor. Takáto káva sa často odporúča deťom, ako bežný nápoj, tak aj pri kašli, bronchitíde a astme.
V prípade cukrovky rozdrvte sušené dubové žalude v mlynčeku na kávu, vezmite tento prášok do 1 lyžičky. hodinu pred jedlom ráno a večer.
Pri poruchách trávenia tradičná medicína odporúča infúziu žaluďov: 1 čajovú lyžičku rozdrvených plodov zalejte pohárom vriacej vody, ochlaďte, preceďte. Užívajte perorálne pol pohára 3-krát denne. Trvanie kurzu je mesiac, po ďalšom mesiaci sa odporúča opakovať.
Pankreatitída: zbierajte zrelé žalude, ale nie sušené na stromoch, ale čerstvé, osušte ich v tieni, oddeľte „čiapky“ – plusy od žaluďov, zalejte 1 polievkovú lyžicu takýchto „klobúčikov“ 200 ml vriacej vody na 2 – 3 hodiny.
Žaluďová kaša
Žalude obsahujú triesloviny, ktoré im dodávajú sťahujúcu, horkastú chuť. A tieto látky odstránite namáčaním. Žalude sú olúpané, nakrájané na štyri časti a naliate vodou. Namáčanie trvá dva dni a každý deň sa voda trikrát vymení. Potom sa žalude prenesú do hrnca, nalejú sa vodou a zahrejú sa do varu. Potom žalude prechádzajú cez mlynček na mäso a výsledná hmota sa suší, rozptyľuje tenkú vrstvu na preglejku. Po predbežnom vysušení na vzduchu sa žalude sušia v sušiarni, kým chrumkajú ako krekry. Sušené žalude sa drvia alebo melú v mlynčeku na kávu. Pri hrubom mletí sa získavajú obilniny, z ktorých môžete variť kašu, z múky – piecť koláče.
Hosťami relácie spravodajskej televízie TA3 „V politike“ boli dňa 24. novembra 2024 podpredseda NR SR…
Operácia ruskej armády na zničenie jednotiek ukrajinských ozbrojených síl na území ruskej Kurskej oblasti pokračuje.…
Najväčie slovenské siete kníhkupectiev Panta Rhei a Martinus, ktoré majú s 95-percentným podielom na trhu…
Calin Georgescu prekvapivo zvíťazil v 1. kole prezidentských volieb v Rumunsku. V prvom kole prezidentských…
Nákladné lietadlo spoločnosti DHL sa v pondelok nadránom zrútilo na obytný dom neďaleko medzinárodného letiska…
Spojené štáty americké zmapovali 200 cieľov v Rusku pre útok rakiet ATACMS. WSJ: Ďalší útok…