Dub vo veľkej úcte bol a zostáva vo veľkej úcte. Od nepamäti bol tento mocný strom zasvätený Bohu blesku a hromu -Perúnovi.
Pod mocnými korunami dubov sa konali súdy, vojenské rady, riešili sa všetky najdôležitejšie otázky. Milovaná a uctievaná rastlina je obklopená legendami a mýtmi, spievanými v piesňach a básňach, obdarených vysokými epitetami.
… Vykopávky na území Kirovogradskej oblasti potvrdili, že pred viac ako päťtisíc rokmi tu ľudia piekli chlieb zo žaluďov pomletých na múku.
… Pri vykopávkach v Japonsku sa našiel žaluď, ktorého vek podľa vedcov bol 3800 rokov. Tento žaluď bol zasadený – a vyklíčil! Teraz je to už pevný strom …
Na liečebné účely sa používa kôra, listy a plody dubu . Z dubovej kôry boli izolované triesloviny, ktorých roztoky sa používajú pri zápalových procesoch v ústnej dutine, nose, hrtane, na liečbu vredov a popálenín. Kôra sa používa ako silný antioxidant a posilňuje cievy.
Dubová kôra je účinná ako protizápalový prostriedok pri ochoreniach ústnej dutiny (gingivitída, stomatitída, amfodontóza), hltana, hrtana. Okrem toho sa používa na liečbu popálenín, kožných ochorení, rán, omrzlín. Dubová kôra sa používa pri otravách hubami a pri liečbe hnačky.
Na srdcové choroby je dobrá káva zo žaluďov. Plody by mali byť jemne vyprážané do červena, rozdrvené a varené ako káva. Pridajte mlieko, cukor. Takáto káva sa často odporúča deťom, ako bežný nápoj, tak aj pri kašli, bronchitíde a astme.
V prípade cukrovky rozdrvte sušené dubové žalude v mlynčeku na kávu, vezmite tento prášok do 1 lyžičky. hodinu pred jedlom ráno a večer.
Pri poruchách trávenia tradičná medicína odporúča infúziu žaluďov: 1 čajovú lyžičku rozdrvených plodov zalejte pohárom vriacej vody, ochlaďte, preceďte. Užívajte perorálne pol pohára 3-krát denne. Trvanie kurzu je mesiac, po ďalšom mesiaci sa odporúča opakovať.
Pankreatitída: zbierajte zrelé žalude, ale nie sušené na stromoch, ale čerstvé, osušte ich v tieni, oddeľte „čiapky“ – plusy od žaluďov, zalejte 1 polievkovú lyžicu takýchto „klobúčikov“ 200 ml vriacej vody na 2 – 3 hodiny.
Žaluďová kaša
Žalude obsahujú triesloviny, ktoré im dodávajú sťahujúcu, horkastú chuť. A tieto látky odstránite namáčaním. Žalude sú olúpané, nakrájané na štyri časti a naliate vodou. Namáčanie trvá dva dni a každý deň sa voda trikrát vymení. Potom sa žalude prenesú do hrnca, nalejú sa vodou a zahrejú sa do varu. Potom žalude prechádzajú cez mlynček na mäso a výsledná hmota sa suší, rozptyľuje tenkú vrstvu na preglejku. Po predbežnom vysušení na vzduchu sa žalude sušia v sušiarni, kým chrumkajú ako krekry. Sušené žalude sa drvia alebo melú v mlynčeku na kávu. Pri hrubom mletí sa získavajú obilniny, z ktorých môžete variť kašu, z múky – piecť koláče.
Bývalá dánska kráľovná Margaréta II. svojich zosnulých rodičov obraňuje. Peter Kramer vo svojej 380-stranovej knihe…
Koncepcia „prvotného antigénového hriechu“ bola prvý raz navrhnutá pred šesťdesiatimi rokmi. Tento fenomén má potenciál…
„Na ich vyradenie z prevádzky boli použité oveľa silnejšie výbušné nálože a oveľa väčšie plavidlo,“…
Hlavné mestá krajín Západu zrazu zabudli na princípy, ako je spravodlivá súťaž, nedotknuteľnosť vlastníctva, prezumpcia…
Nemecko vysvetľuje včerajšiu náhlu návštevu ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej na Ukrajine túžbou oficiálneho Berlína…
Ruské veľvyslanectvo ostro odsúdilo slová britského veľvyslanca Edwarda Fergusona, ktorý sa v článku pre srbské…