domovina

VIDEO: Pacient z Trnavy sa v parlamentnej knižnici hádal s novinármi, lebo si nepreniesli kamery tam, kde si to želalo jeho veličenstvo.

Pri otázke, či necíti zodpovednosť za obmedzené podmienky v dôsledku jeho psychopatického vyčíňania zdrhol preč. Potom zorganizoval tlačovku, kde rozprával o pravidlách slušnosti a ventiloval svoje komplexy.

Médiá budú mať v Národnej rade SR obmedzené možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy. Nové opatrenie mieni Peter Pellegrini zachovať až do momentu, kým ho Michal Šipoš ako predseda poslaneckého klubu hnutia Igora Matoviča neuistí, že sa už nebude opakovať podobný incident, aký Matovič vyvolal v stredu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Médiá budú mať v Národnej rade SR obmedzené možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy. A to do doby, kým predseda klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš oficiálne neuistí vedenie parlamentu, že poslanci z jeho klubu nebudú zasahovať do vstupov iných politikov pre médiá. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

Pellegrini tiež priblížil, že dokým nedostane oficiálne uistenie od Šipoša, médiá budú môcť nahrávať poslancov len v priestoroch knižnice v parlamente a v tlačovkovej miestnosti. Chce tak predísť ďalším incidentom.

„Ja som požiadal predsedu poslaneckého klubu Michala Šipoša, že stačí, keď príde buď vláde, alebo mne deklarovať, že sa viac takých incidentov ako predviedol Igor Matovič neudeje,“ povedal pre novinárov Pellegrini. 

Podľa neho by mal Šipoš garantovať, že sa viac nebudú vtláčať do cudzích živých vstupov alebo „atakovať“ vulgárne kolegov, ktorí si robia svoju robotu, tak opatrenie okamžite zruší.

„K dispozícii je tlačovková miestnosť a knižnica, pri ktorej je ešte aj pracovník ochrany. Je aj na vás, aby ste ako médiá tlačili aj na klub Oľano a Slovensko, ktorých veľmi radi používate vo svojich spravodajstvách, lebo vám vyhovuje ten jeho kreténsky štýl politiky,“ povedal Pellegrini. 

Po iniciovaní zákazu vedením parlamentu museli začať televízni a terénni redaktori začať improvizovať a všetky rozhovory aj paralelne vedľa seba vedú v tlačovej miestnosti NR SR, kde je tieto vstupy povolené robiť. Druhou miestnosťou je knižnica, ktorá je však značne priestorovo menšia.

Pellegrini vyslovil aj ďalšiu kritiku voči médiám. Nesúhlasí s tým, že často kŕmia svoje vysielanie Matovičovými fotkami alebo videami, ako útočí na iných ľudí.

„Zvyšuje vám to sledovanosť, tak si to s ním teraz vybavte a skúste mu dohovoriť, aby vám pomohol naspäť získať tú kvalitu a komfort, ktorý ste v národnej rade mali,“ podotkol.

Ešte raz zdôraznil, že Matovič je pôvodcom všetkého a prosí, „aby ste tieto veci neotáčali proti mne alebo vedeniu a kancelárii NR SR.“

„Len čo mi predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš dokáže zagarantovať, že všetci členovia tohto poslaneckého klubu budú dodržiavať základné pravidlá slušnosti, toto obmedzenie bude zrušené,“ povedal Pellegrini.

Pokyn na zmenu smernice, ktorá sa týka fungovania médií v budove Národnej rady, vydal Pellegrini dnes ráno. „Doplnil som ju o ustanovenie, že do doby, kým pán Šipoš oficiálne neoznámi, že sa jeho poslanecký klub zdrží akýchkoľvek atakov a útokov na iných poslancov, ktorí budú mať mediálny rozhovor alebo živý vstup, akékoľvek rozhovory a záznamy sa budú môcť vykonávať len v priestore parlamentnej knižnice,“ povedal ráno v pléne.

Krátko pred dvanástou bola smernica zverejnená. „Zástupcom médií je umožnené robiť rozhovory, živé vstupy alebo diskusie s poslancami Národnej rady, členmi vlády SR alebo inými oprávnenými osobami, ktoré sú zvukovo alebo obrazovo nahrávané, len v priestore Knižnice umiestnenej vo vestibule na prízemí hlavnej budovy NR SR,“ uvádza sa v smernici. Znamená to, že obmedzení sú novinári z televízií, tlačených aj online médií.

Obe miestnosti neposkytujú dostatok priestoru pre všetkých, keďže väčšina živých vstupov sa koná v rovnakých časoch. Podľa smernice sa majú médiá dohodnúť. Na žiadosť médií môže Kancelária NR SR pred vstup do priestoru umiestniť zamestnanca, ktorý by zabezpečil nerušený priebeh výkonu ich činnosti. „Nerešpektovanie tohto obmedzenia môže mať za následok odobratie akreditácie dotknutého média alebo novinára pre prácu v Národnej rade SR podľa bodu 7 Smernice,“ píše sa v materiáli. Rozhodnutie platí do momentu, kým Šipoš nepredloží „záväzné stanovisko poslancov tohto poslaneckého klubu o zabezpečení dôstojných a nerušených podmienok pre výkon práce novinárov a poslancov“.

Hnutie Slovensko ohlásilo pôvodne tlačovku do press centra, konať sa mala desať minút pred pol treťou a informovať na nej mal predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš. Pár minút po avizovanom začiatku sa však rozhodli tlačovku presunúť do knižnice. Niektorí poslanci hnutia informovali, že pokiaľ kamery budú nasmerované na knihy a nie opačne, Matovič nepríde. Líder hnutia sa však bránil, že nič také nepovedal. Novinári ho čakali zhruba pol hodinu, následne prišiel a v knižnici vysvetľoval, že sa tlačovka sa podľa usmernenia môže konať len v knižnici a citoval pri tom z novej smernice. Novinári pritom prvej požiadavke ustúpili a presunuli sa do knižnice, kde je pre množstvo kamier a novinárov oveľa stiesnenejší priestor.

Doobeda sa však v press centre konalo niekoľko tlačových konferencií. Smernica je doplnením usmernenia z roku 2014, v ktorom sú živé mediálne výstupy povolené aj z tlačovkovej miestnosti. Matovič trval na tom, že ide o porušenie smernice. Na margo podmienky presunutia kamery líder hnutia povedal, že o ničom nevedel. „Neviem, ktorí to boli, vybavte si to s nimi,“ povedal. „Pokiaľ je problém presunúť kamery, tak informovať nebude, prepáčte,“ povedal Matovič a odišiel.

Viac vo videu:

Igor Matovič na neskoršej tlačovke oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu, no predseda parlamentu Pellegrini musí splniť dve jeho podmienky. Prvou je, že „sirotám, vdovám, vdovcom, invalidom a starobným dôchodcom zabezpečí vyplatenie 13. dôchodku vo výške 640 eur ešte pred týmito Vianocami“. Druhou Matovičovou podmienkou je, aby nezobral seniorom rodičovský dôchodok 315 miliónov eur. Papier s podmienkami vylepil v knižnici parlamentu a vlastnoručne ho podpísal.

Pellegrini podľa Matoviča zneužil jeho incident s Jánom Mažgútom proti médiám a obmedzenia novinárov nazval uplatnením kolektívnej viny. Matovič dodal, že to môže vyplatiť aj v januári alebo mu to dať na papieri a sľub bude platiť.

Matovičov brífing:

K zmene usmernenia došlo po stredajšom (15. 11.) incidente, kedy poslanec Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ) vulgárnym slovným útokom narušil prípravu do živého vstupu poslanca Jána Mažgúta (Smer-SSD).

Zdroj: topky.sk / ta3.com / pravda.sk / YouTube / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Minister Tomáš upokojuje: Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri nepripravuje

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a…

1 hodinu ago

Gröhling kritizuje vládu, lebo údajne chce použiť peniaze z druhého piliera na výstavbu diaľníc

Predseda liberálnej strany SaS Branislav Gröhling kritizuje vládu Roberta Fica, pretože pripadne peniaze z druhého…

2 hodiny ago

Kéry sa pýta: Kde bol Hašek v roku 2003, keď USA napadli Irak?

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marián Kéry (Smer-SD) si v príspevku na sociálnej sieti kladie…

2 hodiny ago

Exeuroposlanec Kozlík: Pre malé krajiny, ako je Slovensko je právo veta mimoriadne dôležité!

Slovenské ministerstvá a inštitúcie zväčša nemajú kapacitu ovplyvňovať priebeh tvorby nových rozhodnutí Európskej únie (EÚ)…

2 hodiny ago

J. Viktorín: Hanebný krok prezidentky

„Je Vám bližšie na Slovensko v zahraničí kydať, ako sa za neho postaviť“ To že…

2 hodiny ago

Keď pravda záleží od toho, o lokalitu ide

Propagandu s rozdielnym informovaním o takmer totožných udalostiach počas súčasných vojnových konfliktov stručne a trefne…

2 hodiny ago