domovina

Minister Tomáš upokojuje: Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri nepripravuje

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.

V diskusnej relácii V politike televízie TA3 to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Reagoval tak na tvrdenie predsedu opozičnej SaS Branislava Gröhlinga, podľa ktorého vláda zásah do 2. piliera plánuje.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Minister Tomáš upokojuje

„Nepripravuje sa žiadna legislatíva ani zníženie príspevkov do druhého piliera,“ povedal Tomáš. Pokiaľ by si štát tieto prostriedky chcel požičať napríklad na investície do výstavby diaľnic, muselo by to podľa neho byť s primeraným výnosom. Úvahy o podobnom scenári prezentované premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) označil Tomáš za legitímnu tému, ktorá sa tiahne naprieč viacerými vládami. Pripomenul, že podobne zvažovala bývalá vláda Igora Matoviča (vtedy OĽANO) využiť úspory v 2. pilieri na výstavbu nájomných bytov.

Grôhlingova „čudná“ výčitka

Gröhling okrem snahy o využitie úspor obyvateľov Slovenska na vládne výdavky vyčítal Tomášovi aj zníženie príspevku do 2. piliera na 4 %. „Reálne je to tak, že vy ako vláda chcete peniaze, ktoré si ľudia šetria na druhý dôchodok, dať do diaľnic,“ zdôraznil. „Vy ste mohli teraz zvýšiť príspevok v rámci druhého piliera, aby bol vyšší a vy ste ho znížili,“ dodal šéf liberálov. Tomáš oponoval, že podobné zmeny v 2. pilieri uskutočnila aj bývalá vláda s účasťou SaS, ktorá pozastavila plánované zvyšovanie príspevkov do druhého piliera.

Minister pripomenul, že druhý dôchodkový pilier na západ od Slovenska má iba Švédsko a viacero krajín ho zrušilo. Zároveň si uvedomuje, že je druhý pilier súčasťou ústavy a časté zmeny k jeho výkonnosti neprispievajú. Chcel by preto dosiahnuť dohodu na jeho budúcom nastavení naprieč politickým spektrom tak, aby sa do tohto dôchodkového fondu už nezasahovalo. Politici sa venovali aj aktuálne vysokým cenám benzínu. Gröhling pripomenul videá, ktorými ešte pred parlamentnými voľbami súčasná koalícia vyzývala vtedajšiu vládu na riešenie vysokých cien pohonných látok. No aktuálne sa pri ešte vyšších cenách podľa neho týmto problémom nezaoberá. Podľa Tomáša ale vláda rokuje s predstaviteľmi rafinérie Slovnaft a je pripravená zvážiť aj prehodnotenie výšky spotrebných daní na palivá.

ereport.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

redakcia SN 2

Recent Posts

VIDEO: Atentát na premiéra Fica bol jasne politicky motivovaný čin, oznámil šéf rezortu vnútra Šutaj Eštok a pripomenul médiám, že sú zodpovedné za rozsievanie nenávisti v spoločnosti.

Minister obrany Kaliňák by najradšej kúpil zrkadlo redaktorke, ktorá zjavne nepochopila, že korporátne médiá a…

32 sekúnd ago

Premiéra Roberta Fica stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho…

3 hodiny ago

Harabin: Za atentát na premiéra Fica môžu tí, ktorí štvú spoločnosť proti vláde!

Na udalosť z dnešného dňa, kedy prišlo k bezprecedentnému útoku na predsedu vlády Roberta Fica…

3 hodiny ago

VIDEO: Zamestnancom nemocnice zobrali mobily. Prísne EMBARGO na zdravotný stav premiéra

Po únikoch správ o zdravotnom stave Roberta Fica priamo od personálu nemocnice, boli zabavené mobilné…

4 hodiny ago