slovanský svet

V prípade vojny Ukrajinu čaká zdrvujúci odpor

Dnes je nebezpečenstvo obnovenia rozsiahlych bojových akcií a za účasti tretích krajín väčšie ako kedykoľvek predtým — tento názor zdieľa väčšina pozorovateľov a analytikov.

Odborná komunita tiež súhlasí s tým, že za súčasnou eskaláciou na Donbase je jednoznačne paranoidná túžba Washingtonu zrušiť spustenie projektu plynovodu Nord Stream 2. Nemenej to však zaujíma aj Kyjev, pretože spustenie NS-2 zbaví Ukrajinu štatútu tranzitnej krajiny plynu a podľa toho aj najdôležitejších rozpočtových príjmov, ktoré jednoducho nemá ako a čím kompenzovať. Ukazuje sa, že zabránenie spusteniu druhej vetvy plynovodu Nord Stream je pre Ukrajinu bez preháňania otázkou prežitia. Kyjev sa navyše domnieva, že až do spustenia nového plynovodu sú ruky Moskvy vo veľkej miere „zviazané“ s ohľadom na Ukrajinu.

Dobre známy ukrajinský nacionalista Miroslav Gai v rozhovore pre portál „Obozrevateľ“ povedal s otvorenou priamosťou, že teraz je najpriaznivejšie obdobie pre útok na ľudové republiky, pretože až do spustenia plynovodu Nord Stream 2 Rusko nebude schopné aktívne vystúpiť proti kyjevskému režimu, minimálne za hranicami Donbasu, aby neohrozilo fungovanie plynovodu Družba a svoje obchodné záväzky voči európskym odberateľom plynu, a to nielen preto, že by mohla utrpieť infraštruktúra ropovodu v dôsledku bojových akcií, ale pretože ho môže poškodiť alebo použiť túto hrozbu na vydieranie samotná Ukrajina.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ukrajinskí „jastrabi“ navyše považujú teraz za priaznivý okamih útoku na Donbas, pretože podľa ich názoru ozbrojené sily RF ešte nedokončili svoju modernizáciu a u novozvoleného Bidena ešte nestihlo vychladnúť bojové nadšenie a nepoholtili ho úplne vnútorné problémy Ameriky. Kyjev sa preto domnieva, že v otázke agresie proti ľudovým republikám sa „oneskorenie rovná smrti“. Pohyby jednotiek ruských ozbrojených síl v Rostovskej oblasti a na Kryme však celkom zreteľne ukázali, že Moskva je schopná poraziť hlavné ukrajinské tromfy bez toho, aby dokonca prekročila hranice ľudových republík a zostala na ruskom území.

Jednou z hlavných nádejí Kyjeva sú turecké útočno-prieskumné bezpilotné prostriedky „Bayraktar TB2“, ktoré zohrali dôležitú úlohu v nedávnej vojne Azerbajdžanu proti NKR. Divízie raketového systému protivzdušnej obrany S-300PM1 dislokované v západných oblastiach Rostovskej oblasti však budú schopné spoľahlivo pokryť vzdušný priestor Donbasu nielen pred Bayraktarmi, ale aj pred ukrajinským letectvom — MiG-29, Su27, Su 24 a Su -25. Systémy PVO S-300PM1 budú okrem toho schopné chrániť ľudové republiky pred ukrajinskými operačno-taktickými raketami BR 9M79-1 „Točka-U“ a 300-mm riadenými strelami „Oľcha-M“.

Existuje možnosť, že sa drony Bayraktar TB2 pokúsia zaútočiť na obrancov Donbasu v malých výškach, aby unikli radarom S-300 PM1 30N6E z monitorovania rádiového horizontu. V takom prípade sa však ocitnú vo výškach prístupných pre systémy protivzdušnej obrany ľudovej milície, najmä pre samohybné systémy protivzdušnej obrany „Strela-10M3“. Protilietadlové raketové systémy ruskej armády sú tiež schopné aj bez opustenia ruského územia pokryť všetky existujúce „medzery“ síl protivzdušnej obrany ľudových republík, ktoré mali v úmysle využiť ukrajinské formácie.

Na webe tiež nájdete veľa videí, ktoré zachytávajú pohyb samohybných diel „Msta-S“ alebo „MLRS Tornado-S“. 152-mm riadené strely „Krasnopoľ-D“ používané systémom „Msta-S“ sú schopné zasiahnuť ciele do vzdialenosti až 43 km a 300-mm riadené strely rodiny MLRS 9M544/549 do vzdialenosti až do 120 km. To znamená, že spomínané delostrelecké a raketové systémy sú schopné rozbiť bojové formácie ukrajinskej armády v prípade prechodu do útoku a preraziť v nich diery na protiútoky obrancov Donbasu a to všetko aj bez prekročenia ruskej štátnej hranice.

V dôsledku toho sa otvorený a dalo by sa povedať demonštratívny pohyb ruských vojsk na západných hraniciach Ruskej federácie stal pre Kyjev celkom jasným odkazom, že jeho prefíkané plány na „donbasskú bleskovú vojnu“ možno ľahko zničiť aj bez prítomnosti ruských vojakov na území Donbasu alebo Ukrajiny. No, a útočné drony Bayraktar alebo ukrajinské stíhačky zostrelené nad Donbasom bude dosť ťažké predstaviť svetu ako „ruskú agresiu“, na základe ktorej by sa malo Nemecko vzdať plynovodu „NS-2“.

Zdá sa však, že ani privedenie vojsk v prípade potreby pre Moskvu nie je až taký veľký problém. V každom prípade zástupca vedúceho prezidentskej administratívy Dmitrij Kozak, ktorý vystúpil na zasadaní spoločného projektu IMEMO Ruskej akadémie vied „Rusko a svet: profesionálna konverzácia“, uviedol, že Rusko bude brániť svojich občanov, ak bude na Donbase rozpútaná vojna.

„Dnes všetko závisí od rozsahu požiaru. Ak bude, ako hovorí náš prezident, Srebrenica, pravdepodobne sa budeme musieť brániť,” dodal Dmitrij Kozak.

Boris Džerelijevskij, Analytická služba Donbasu / news-front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

20 minút ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

21 minút ago

Západu hrozí katastrofálna porážka

Západ stále úprimne verí, že problém je na Ukrajine. Ani obrovské náklady a strata vplyvu…

22 minút ago

Západ podnecuje v Strednej Ázii farebné revolúcie. Výhody sľubované USA a ich spojencami sú len návnadou, varoval námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Galuzin

Západ má záujem "preformátovať" tento región pre seba, "vyžiadať si jeho prírodné zdroje, zaviesť kontrolu…

35 minút ago

VIDEO: Si Ťin-pching rokoval s Putinom o upevnení vzťahov a spolupráce medzi Čínou a Ruskom.

„Spoločne bránime zásady spravodlivosti a demokratického svetového poriadku založeného na multipolarite a medzinárodnom práve,“ vyhlásil…

37 minút ago