SVO UA

Ukrajinci už nič neskrývajú: Nasadili sme úplne všetko. Už nám nikto nezostal!

KAŽDÉ 3 MINÚTY 5 – 7 BÔMB! Takto hodnotí vojnovú situáciu generál Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby. Podľa jeho názoru bude čoskoro situácia ešte horšia. Rusi vraj teraz každé 3 minúty zhadzujú 5 až 7 bômb. Ruské sily vraj používajú novú taktiku.

Americký minister zahraničia Antony Blinken uviedol, že Spojené štáty majú záujem na bilaterálnej bezpečnostnej dohode s Ukrajinou.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín

Rezervy nemajú

Ruská agresia proti Ukrajine ďalej beží na plné obrátky a generál Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby, vo videohovore z bunkra v Charkove vyhlásil, že „situácia je na hrane. Každú hodinu sa táto situácia posúva k viac kritickej“. Na jeho slová upozornil server amerického denníka New York Times .

Podľa Budanova a ďalších expertov sa Rusi svojimi útokmi pokúšajú ešte viac napnúť ťažko skúšané ukrajinské sily a usilujú sa o to, aby Ukrajinci stiahli sily z ďalších miest smerom k Charkovu. A presne to sa podľa Budanovva aj deje.

„Všetky naše sily sú buď tu, alebo v Časiv Jare,“ povedal s odkazom na ukrajinskú baštu asi 190 km južnejšie, na ktorú ruské jednotky v posledných týždňoch zaútočili. „Použil som všetko, čo máme. Bohužiaľ nikoho ďalšieho v rezervách nemáme.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa podľa CNN snaží Ukrajincov uistiť, že obrana Charkova nepovedie k medzerám v obrane inde.

Panuje tam peklo!

Budanov sa domnieva, že ukrajinské sily budú schopné podoprieť svoje línie a stabilizovať front v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní. Očakáva však, že Rusko začne nový útok severnejšie od Charkova, v oblasti Sumy. Rusi vraj teraz každé 3 minúty zhadzujú 5 až 7 bômb. Podobne intenzívne boje očakáva Budanov ešte 3 až 4 dni. Vojaci s pobytom v Sumách sú vraj v plnej bojovej pohotovosti.

Ruským silám sa vraj zatiaľ podarilo pretlačiť asi päť míľ na ukrajinské územie a zmocniť sa asi 50 štvorcových míľ krajiny, podľa on-line máp bojiska zverejnených Inštitútom pre štúdium vojny. Vo Vovčiansku, cez ktorý teraz ruské sily mieria k Charkovu, panuje vraj peklo.

Nová ruská taktika

Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) upozornil, že sa ruské operácie v severnej časti Charkovskej oblasti spomalili. Podľa inštitútu sa tu Rusi snažia o vytvorenie nárazníkovej zóny.

Niekoľko ukrajinských vojenských predstaviteľov podľa ISW hlásilo 14. mája, že sa domnievajú, že sa situácia v Charkovskej oblasti pomaly stabilizuje – ukrajinskí predstavitelia poznamenali, že ukrajinské sily začali „čistiť“ Vovčansk zacielením na viditeľné ruské útočné skupiny v osade. Niekoľko ruských a ukrajinských zdrojov tiež uviedlo, že ruské sily používajú novú taktiku – menšie útočné skupiny nie viac ako 5 ľudí, aby prenikli do ukrajinských pozícií, než sa zlúčia s inými malými útočnými skupinami, aby sa spojili do väčšej údernej skupiny.

„Použitie malých útočných skupín však môže prispievať k vyšším ruským stratám živej sily a materiálu a spomaľovať celkové tempo ruskej ofenzívy v tomto smere,“ uviedol ISW s tým, že náčelník generálneho štábu Ukrajiny generálmajor Anatolij Barhylevič uviedol, že ruské sily stratili v tomto smere za posledný deň až 1740 vojakov, čo by bola veľmi vysoká miera strát.

Podľa americkej spravodajskej stanice CNN bolo v utorok najmenej 21 civilistov, vrátane dvoch 12-ročných dievčat a 8-ročného chlapca, zranených pri ruských útokoch na mesto Charkov.

Z regiónu bolo evakuovaných viac ako 7000 ľudí. V susednom regióne Sumy úradníci tiež nariadili „dobrovoľnú evakuáciu“ niekoľkých miest, kde podľa vojenskej správy pribudlo útokov.

Ale analytici inštitútu sa domnievajú, že sa Rusi skutočne pokúsia vytvoriť nárazníkové pásmo pred Bielgorodskou oblasťou a niekedy v budúcnosti sa pokúsia o ovládnutie Charkova.

Americký minister zahraničia Antony Blinken uviedol, že Spojené štáty majú záujem na bilaterálnej bezpečnostnej dohode s Ukrajinou počas návštevy Kyjeva 14. mája. Blinken počas prejavu v Kyjeve uviedol, že viac ako 32 štátov NATO rokuje o 10-ročných dvojstranných bezpečnostných záväzkoch s Ukrajinou. Minister tiež zopakoval záväzok USA podporovať vojenské a priemyselné úsilie Ukrajiny.

Stále nespokojný Zelenskyj

Časť nedávno schválenej americkej pomoci je už na Ukrajine, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdôraznil, že jeho krajina potrebuje viac systémov protivzdušnej obrany. To uznal aj nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý vyzval európske krajiny, aby urobili viac pre pomoc Ukrajine v prístupe k týmto systémom.

Lídri EÚ schválili ďalšiu pomoc: Lídri krajín Európskej únie schválili plán, ktorý zaistí pravidelný tok platieb v rámci finančného balíčka EÚ Ukrajina vo výške až 54 miliárd dolárov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron Zelenskému povedal, že Francúzsko pošle Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc „v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch“.

Estónsko vraj síce zvažuje poslanie vojakov na Ukrajinu, ale len do tylových oblastí na pomoc napadnutej krajine tak, aby mohla poslať viac svojich vojakov priamo na front, ale z estónskej strany tiež zaznelo, že tento krok rozhodne neurobí samo, ale len ak by k podobnému kroku siahli aj iné členské štáty NATO či EÚ.

/ hlavnydennik.sk /

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Slovenský premiér Robert Fico je terminátor! Pouhých 15 dní po atentátu byl přemístěn do domácího ošetřování.

Pokusil se atentátník Cintula o sebevraždu? Fialova pětikoalice skandálně zabránila přijetí usnesení sněmovny odsuzující atentát…

4 hodiny ago

Chmelár: Je najvyšší čas začať hovoriť o Ukrajine pravdu. Klameme nielen seba, ale aj Ukrajincov. Prestaňme s tým pokrytectvom!

Prestaňte ľudí podvádzať! Nepotrebujeme paranoidný boj s dezinformáciami, ale pravdivé informácie zodpovedajúce realite. A pravda…

4 hodiny ago

Život bez Markízy (Zamyslenie bývalého dlhoročného politického komentátora spravodajstva STV Zӧldyho nad „mediálnou hystériou“ okolo vzbury časti zamestnancov najsledovanejšej súkromnej televízie na Slovensku)

Slovensko-anglický prekladateľ, bývalý politický komentátor, prispievateľ do amerického denníka Wall Street Journal, niekdajší podpredseda Klubu…

4 hodiny ago