slovanstvo

TAJNÝ VÝZNAM SLOVANSKÝCH HIER MINULOSTI

Ukazuje sa, že všetky staré slovanské „hry pre najmenších“ (ako  z ruštiny pôvodné “сороки-вороны”, “трех колодцев”, “ладушек”- a u nás známe  riekanky „Varila myšička kašičku, Rúčky, rúčky, ručičky“), nie sú vôbec hrami, ale liečebnými postupmi založenými na akupunktúre. Zdroj uvádza dôležité tri hry, ktoré by mali byť súčasťou hier rodičov s deťmi.

Tri studne   

Toto je možno najviac zabudnutá z „liečebných hier“. Napriek tomu je najdôležitejšia (pokiaľ, samozrejme, nemáme v úmysle svojho potomka od detstva „liečiť“ antibiotikami). Riekanku prevzatú z ruštiny  sme upravili, aby sa nám rýmovala.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Hra je postavená na posilnení „meridiánu pľúc“ – stimulovaním bodov od palca až po podpazušie. Začína sa hladením palca: 
„Ivanka išla s vodou, 

a stretla dedka s bradou. 

Ukázal jej tri studne…“
Ďalej by sme mali zľahka zatlačiť na zápästie, priamo na pulzný bod:
„Tu je voda studená“, – stlačením tohto bodu aktivujeme imunitný systém. Prevencia prechladnutia.

Posunieme prst po vnútornej ploche ramena k ohybu lakťa dieťaťa, zatlačíme na ohyb:
„Tu je voda teplá“ – regulujeme prácu pľúc.
Pokračujeme ďalej, po paži k ramennému kĺbu. Trochu naň klikneme  a s „masážou pľúc“ sme takmer hotoví:
„Voda je horúca…“
„A tu je voda vriaca!“ – Pošteklíme dieťa pod pažou. Bude sa smiať – a to je samo o sebe dobré dýchacie cvičenie.

„Straka – vrana“, alebo naša “Varila myšička kašičku“

Na dlaniach a chodidlách sú projekcie všetkých vnútorných orgánov. A všetky tieto riekanky nie sú ničím iným ako masážou v hre.

Kruhové pohyby dospelého prsta na dlani dieťaťa v hre  stimulujú prácu tráviacej sústavy u dieťaťa. V strede dlane je výbežok tenkého čreva: Tu sa masáž začína. Potom kruhy zväčšujeme – špirálovite k vonkajším obrysom dlane: takto „upravíme“ hrubé črevo (text musí byť vyslovovaný pomaly, oddeľujúc slabiky). Musíme dokončiť „varenie kaše“  nakreslením čiary z rozvinutej špirály medzi prostredníkom a prstenníkom: tu prechádza línia konečníka (mimochodom, pravidelná masáž medzi vankúšikmi stredného prsta a prstenníka na vlastnej dlani nás zachránia pred zápchou).

Varila myšička kašičku
v maľovanom varníčku.
Tomu dala na lyžičku,
tomu dala na vidličku,
tomu dala na tanierik,
tomu dala na mištičku

Poslednému nič nedala,
do komôrky ho poslala.

Pri opise deľby kaše – „tomu dala…“ –  je potrebné byť veľmi dôsledný. Každé „dieťa“, teda každý prst dieťaťa by sme mali chytiť za špičku a mierne stlačiť. Malíček –  je zodpovedný za prácu srdca. Prstenník – pre dobré fungovanie nervového systému a genitálnej oblasti. Masírovanie  prostredníka stimuluje pečeň, ukazovák – žalúdok. Palec (ktorému nič nedali), nezostal náhodou nakoniec: je zodpovedný za hlavu, prichádza sem aj takzvaný „meridián pľúc“. Pre aktiváciu mozgovej činnosti a prevenciu ochorení dýchacích ciest preto nestačí len mierne stlačiť palec, ale je potrebné ho správne „biť – triasť“.
Mimochodom, je to účinné aj pre dospelých. Len vy sami rozhodnete, ktorý prst potrebuje účinnú masáž.

“Ладушек” (ладони= dlane) alebo Rúčky, rúčky, ručičky 

Psychológovia a neurológovia tvrdia, že mozgová aktivita koreluje s jemnou motorikou (malé pohyby prstov). Je teda pravdepodobné, že ak sa dlaň naučí otvárať, hlava začne pracovať aktívnejšie. Svalový tonus a rýchle otvorenie dlane sa najľahšie rozvíja pri dotyku s guľatým povrchom… Do vlastnej dlane, na hlavu alebo do ruky matky. Je to dôležité, preto  Slovanskí mudrci vymysleli hru s dlaňami. A prečo sa hra volá „Ладушeк“? Pretože zlepšuje – vylaďuje prácu detského organizmu.  Dlaň  je centrom úprav.


Ладушкy“ poviete, „ладушкy” – A narovnáme prsty dieťaťa v dlani.

– “Kde boli? U babičky!” – spojíme jeho ruky dlaňou k dlani.
– “Čo jedli? Kašu!” – tlieskali rukami.
– “Pili kyslé mliečko!” – znova.
– “Psst, leteli, a sedeli na hlave!” – toto je najdôležitejší moment: dieťa sa dotýka hlavy a otvára dlaň na okrúhlom povrchu.

Pri hľadaní ekvivalentu slovenskej verzie, najviac sa obsah zhoduje s našou riekankou Rúčky, rúčky…

Rúčky, rúčky, ručičky,

Máte pekné prstíčky.

Máte pekné dlane,

Zatlieskame na ne.

Je to také jednoduché.

Začnime hneď teraz. Takéto hry sú veľmi užitočné – zábava aj prevencia pred ochoreniami dýchacej sústavy.

Spracovala : Andrea Malarova a spol.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

VIDEO: Atentát na Fica nie je podľa Káčera nič mimoriadne a vraj sa niečo také stáva aj v lepších rodinách.

Bývalý šéf slovenskej diplomacie, militantný vojnový štváč v službách globalistov, USA a NATO dokonca vyhlásil,…

33 minút ago

VIDEO: Vrtuľník s iránskym vodcom Raísím havaroval v horách provincie Východný Azerbajdžan

Iránske médiá informujú o mimoriadnom zasadnutí iránskej Bezpečnostnej rady v súvislosti so znepokojujúcimi informáciami z…

40 minút ago

Ukrajina žiada USA, aby poskytli viac informácií o cieľoch v Rusku

Ukrajina požiadala Bidenovu administratívu, aby poskytla viac informácií o umiestnení ruských jednotiek a vojenských zariadení…

1 hodinu ago

Andrej Sablič: Hľadajme skutočné poučenie a nie zatĺkanie podstaty javov v spoločnosti!!!

Sledoval som len časť diskusie na RTVS, niečo po 20-tej. Politológ a p. Radičová, ale…

3 hodiny ago

Ruské jednotky zaútočili na obranu, priemysel a logistiku v Žytomyrskej, Kyjevskej, Sumskej a Charkovskej oblasti

Ruské jednotky spustili novú sériu kombinovaných úderoch na ciele v regióne Žytomyr. Podľa niektorých správ…

5 hodín ago