domovina

Slovensko? Podľa niektorých Čechov „národ dezolátov“

Slovensko? „Národ dezolátov“. Takto sa o svojich najbližších susedoch vyjadril český dobrodruh Dan Přibáň, ktorý veľmi ľutuje, že sa slovenská prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla neobhajovať svoj mandát. Česká ministerka obrany Jana Černochová, najlepšia kamarátka exministra Jara Naďa, ide ešte ďalej: Slovenská prezidentka to vraj vzdala. Prvá línia sa neopúšťa, uviedla Černochová. A Slovákov nazvala teroristami a zlom! Bojí sa, že „naši spoloční trýznitelia“ uvidia, že Čaputovú otrávili a ešte „prikúria pod kotlom“. Informujú české Parlamentní Listy.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová usporiadala v utorok tlačovú konferenciu, na ktorej oznámila, že do konca jej prvého prezidentského mandátu chýba rok, ale ak by kandidovala znova, bolo by pred ňou ešte 6 rokov. V nasledujúcich 6 rokoch by tak musela brať ohľady aj na svoju rodinu a na to všetko nemá podľa vlastných slov dosť energie. Rozhodla sa preto v ďalšom volebnom období nekandidovať.

„Všetci vieme, že posledné štyri roky boli spojené s mnohými krízami, covidom, vojnou na Ukrajine, energetickou krízou, rekordnou infláciou. Za štyri roky som slúžila so štyrmi vládami a na jeseň volám piatu. Naozaj si vážim dôveru vás všetkých, ktorí ju ku mne cítite a verte mi, že som si plne vedomá tohto záväzku dôvery. Ale nesklamať ju znamená robiť prácu s plným úsilím a silou. Inak by sa mohlo stať, že prezidentský post poslúži mne, a nie ja jemu a krajine. Než som oznámila toto svoje rozhodnutie, musela som odhadnúť svoju silu na ďalších, možno šesť rokov. A po veľmi poctivom zvážení dnes viem, že by nebolo dosť síl na ďalší mandát. Týmto dokončím svoj posledný rok vo funkcii a moja služba v tejto pozícii bude dokončená. O druhé funkčné obdobie sa už nebudem uchádzať,“ oznámila Čaputová.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Slovensko? Podľa niektorých Čechov „národ dezolátov“

Mnoho Čechov zaľutovalo, že slovenská prezidentka Čaputová nebude kandidovať znova a vyjadrili jej podporu.

Ozval sa napr. dobrodruh Dan Přibáň, ktorý Slovákov označil za „národ dezolátov“ a na sociálnej sieti Facebook sa posťažoval, že je to v Česku rovnaké.

Rozcítený prezident Pavel

Pochopenie pre rozhodnutie Zuzany Čaputovej vyjadril český prezident Petr Pavel.

„Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej znovu nekandidovať, samozrejme, rešpektujem a mám aj veľké pochopenie pre jej dôvody. Osobne ma to veľmi mrzí, pretože vnímame rovnako význam slobody, spravodlivosti, ako aj presadzovanie slušnosti v politike. Aj preto bola naša spolupráca na posilňovaní česko-slovenských vzťahov vždy bezproblémová a verím, že pomohla posilňovať hlas nášho regiónu medzi zahraničnými partnermi. Jej dnešným oznámením naša služba zďaleka nekončí. Plniť úlohy v prospech našich krajín budeme ďalej a verím, že na túto spoluprácu nadviažeme aj s jej nástupkyňou či nástupcom, ktorý vzíde z demokratických volieb na Slovensku budúci rok. Pani prezidentka, za prácu, ktorú pre Slovensko odvádzate doma aj v zahraničí, Vám patrí veľké uznanie,“ zdôraznil Pavel.

„Ťažko sa jej diviť, venovať toľko času, úsilia a nervov národu dezolátov. A u nás je to to isté v bledomodrom. Preto máme v celoštátnej politike tak málo skutočne schopných a talentovaných ľudí a toľko krivákov a lemplov. Schopní a talentovaní ľudia nechcú strácať čas, úsilie a nervy prácou pre ľudí, ktorí ich len urážajú, vyhrážajú sa im a bažia po obmedzenom svete obmedzených ľudí. Majú oveľa viac a oveľa zaujímavejšie veci na práci. Bohužiaľ,“ povzdychol si.

Čaputová na Slovensku vraj čelí útokom od dezinformátorov a proruskej 5. kolóny

Český novinár Filip Horký konštatoval, že Slovensko v Čaputovej stratí političku európskeho formátu. „Slovensko stráca na čele štátu osobnosť celooeurópskeho významu. Myslím, že aj nám dávala Zuzana Čaputová dlho nádej, že ‚to ide‘ inak,“ konštatoval Horký.

Minister zdravotníctva Vlastimil Válek konštatoval, že s odchodom Zuzany Čaputovej stratia obhajcovia západnej demokracie silný hlas. „Čoho sa mnohí obávali, sa stalo realitou. Zuzana Čaputová nebude obhajovať mandát slovenskej prezidentky. Prozápadní demokrati v regióne prídu o silný hlas. Pani prezidentku ale chápem. Miera nenávistných útokov, ktorým musia denne od dezinformátorov a proruskej 5. kolóny čeliť, je obrovská,“ napísal Válek.

Senátor Pavel Fischer sa dovolával odkazu Zuzany Čaputovej.

„Prezidentka Zuzana Čaputová preukázala schopnosť obstáť v ťažkých časoch a získala hlboké uznanie doma aj v zahraničí. Prijímam jej rozhodnutie, že nebude budúci rok druhýkrát kandidovať na prezidentku Slovenska, s úctou, ale aj s ľútosťou. Želám si, aby Slovensko aj po jej odchode z funkcie zostalo zrozumiteľným politickým partnerom, ktorý uznáva demokratické hodnoty, hrá fér a dokáže odmietnuť populizmus a šírenie nenávisti. Tiež v tom vidím veľký politický odkaz pani prezidentky Zuzany Čaputovej,“ napísal senátor a dvojnásobný neúspešný kandidát na prezidenta SR.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Dopis zodpovedným na tému COVID/Vakcíny

Ďalej nájdete text Upozornenia na zodpovednosť - Notice of Liability – doručeného tento týždeň týmto…

8 hodín ago

Uvolnění části začerněných dokumentů německé RKI ukazuje, že se chystala ještě horší diktatura

Možná si říkáte, že je celkem jedno, co chystalo Německo, nicméně zde je nutné opět…

8 hodín ago

Zázračný ostrov. Jak Velká Británie ukryla ukrajinské esesáky

Velká Británie – spojenec SSSR ve druhé světové válce – nevydala po skončení války příslušníky…

8 hodín ago

Desať rokov cesty domov

Veľký Donbas si 11. mája 2014 odhlasoval svoju slobodu a svoju budúcnosť – konali sa…

8 hodín ago

Výroba systémov protivzdušnej obrany „Patriot“ a rakiet pre ne je príliš slabá, aby zásobovala Ukrajinu

Švajčiarske noviny sa sťažujú na nedostatok odpaľovacích zariadení „Patriot“ a predovšetkým na akútny nedostatok samotných…

8 hodín ago

Aký úder zasadili Rusi pri Charkove

Akú ranu zasadili ruské jednotky ukrajinským ozbrojeným silám v Charkovskej oblasti. Sky News: Ofenzíva v…

8 hodín ago