slovanstvo

Slovanské amulety pre deti

Talizman pre dieťa v slovanskej tradícii je neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry. Amulety dané dieťaťu ho nielen chránia pred poškodením, ale tiež pomáhajú nastaviť energiu a pomáhajú malému človeku dobre vyrastať.

Tradícia si vyžaduje, aby bol novorodenec zabalený do starého rodičovského oblečenia. Rodičovské oblečenie dieťatko chráni. Amuletom pre chlapca je košeľa jeho otca a amuletom pre novonarodené dievčatko je košeľa jej matky. Deti do troch rokov nenosili telové amulety, pretože sa verilo, že to naruší ich nezávislý rast.

Amulet pre dieťa 0-3 roky

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Novonarodené dieťa potrebuje predovšetkým rodičovskú ochranu, ktorú mu poskytovalo obnosené oblečenie rodičov (chlapec – otcova košeľa, dievča – matka). Predtým mali odevy vyšívané ochranné vzory a ich prítomnosť vytvorila okolo dieťaťa ochranný oblak.

Amuletom dieťaťa bola samozrejme kolíska a steny samotného domu. V miestnosti, kde bola kolíska zavesená, boli tradične umiestnené amulety: na dverách a nad postieľkou.

Príkladom tradičného ochranného znaku je „alatyr“, ktorý chránil dieťa pred Temnotou.

Tradičné detské amulety pre novorodencov :

  • zvonček – verilo sa, že zvuk zvončeka odháňa zlých duchov od dieťaťa;
  • kôň – drevený hojdací koník (malá podlahová hojdačka);
  • plienková bábika – ochranná bábika, ktorá bola vždy umiestnená v postieľke dojčaťa;
  • Slnko; čokoľvek v tvare Slnka

Amulet pre dieťa od 3 do 7 rokov

Od troch rokov už dieťa nosilo osobné amulety. Boli vyrobené z dreva, látky, striebra a brezovej kôry. Na odevoch nebola žiadna špeciálna výšivka. V Slovanských amuletoch pre deti ani v tomto veku ešte nebol veľký rozdiel – až do veku siedmich rokov boli amulety rozdelené pre chlapcov a pre dievčatá.

Takže tradičné detské slovanské amulety tohto veku:

  • lyžica; vlastná
  • (hrkálka);
  • drevená hračka;
  • zvončeky;
  • prívesky – tkané, kožené, brezová kôra atď…

Amulet pre dieťa od 7 do 11-14 rokov

Po siedmich rokoch sa začali bližšie pozerať na schopnosti dieťaťa a ukázali dievčaťu a chlapcovi základy „dospelých“ remesiel. 

Amulet pre dieťa od 11-14 rokoch

Tento vek, v ktorom dieťa dosiahne pubertu, bol sprevádzaný obradmi pomenovania. Počas obradu pomenovania tak dieťa dostalo nielen meno, ktoré ho spájalo s klanom a odrážalo vlastnosti detskej duše, ale aj talizman, ktorý bude nejaký čas nosiť, aby sa meno „prilepilo“. Rituál sa uskutočňoval od veku, keď sa dieťa už nemohlo nazývať „dieťa“ alebo DIETKA. Počas slávnostného pomenovania dieťa dostalo slovanský amulet vo veku približne 11-14 rokov.

Znaky na amuletoch sa týkali domorodých bohov, ktorí túto konkrétnu rodinu podporovali. V tomto prípade hovoríme o kontinuite generických vlastností, charakteru, vlastností…

Na detské amulety sa nepoužívali tesáky a pazúry.

Slovanské amulety pre deti sú umiestnené na nasledujúcich miestach:

  • nad postieľku, kolísku;
  • pod miestom na spanie dieťaťa;
  • pod vankúšom, matracom, pri hlave;
  • nechajte dieťa hrať sa s ním ako s hračkou;
  • dať na telo;
  • nad dverami pri vchode do spálne, kde je bábätko, alebo nad oknami;
  • Matka ho nosí so sebou, keď drží dieťa v náručí.

Pri výbere slovanského amuletu pre vaše dieťa musíte venovať pozornosť určitým pravidlám:

  1. Znaky a symboly elementu ohňa sa nevzťahujú na bábätká a malé deti, ktoré ešte nemajú 11-14 rokov.
  2. Je žiaduce, aby boli látkové amulety vyrobené s červenými niťami, keď je samotný znak vyšívaný alebo tkaný.
  3. Určite, na čo presne bude amulet slúžiť – na vyliečenie choroby, zdravý spánok dieťaťa, prilákanie šťastia, pritiahnutie ochrany Predkov a ďalšie.

Verilo sa, že deti pochádzajú zo Sveta Navi a až do veku siedmich rokov sú v prechodnom stave. Vo svete Jav, dieťa ešte dostatočne nezosilnilo, preto potrebuje ochranu pred silami zla a temnoty. Po siedmich rokoch sa status dieťaťa zmenil a bol uznaný ako už silný a definitívny. Po zasvätení bol malý človek uznaný ako dospelý a schopný prevziať zodpovednosť za svoje činy.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Elon Musk o „šialenstve“ rokovaní medzi Ukrajinou a USA

Ukrajinský ešteprezident Zelenskyj sa teší na novú, vraj "najsilnejšiu" obrannú zmluvu medzi USA a Ukrajinou.…

3 hodiny ago

Začne vstup európskych krajín do BRICS, Belehradom?

Čínsky prezident Si Ťin- Pching osobne vycestuje do Belehradu pozvať Srbsko do BRICS. Všetky kroky…

3 hodiny ago

Ruská odpoveď na americké ATACMS na Ukrajine bude rezolútna

USA a NATO pokračujú v eskalácii vojny na Ukrajine. Nie je tajomstvom, že Washington už…

3 hodiny ago

Zelenského „domáca úloha“. Musíš vyhrať!

Spojené štáty dali prezidentovi Zelenskému ultimátum. Podľa denníka The Financial Times, Washington požadoval, aby ukrajinský prezident…

3 hodiny ago

Podľa bandy bitkárov a sexuálnych predátorov sa „stačí ospravedlniť“

Mafii nás nepredajú, rovno nás zmlátia, prípadne zneužijú, hoci aj sexuálne. Zvláštny "hodnotový" svet neobyčajných…

3 hodiny ago

Matovič našiel spojencov a už zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej…

3 hodiny ago