slovanský svet

Situácia na východe Ukrajiny sa podľa Putina zhoršuje. Separatisti chcú evakuovať civilistov do Ruska

Väčšina obyvateľov neuznanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) je rusky hovoriaca a mnohým už Rusko udelilo svoje občianstvo.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že situácia na konfliktom postihnutom východe Ukrajiny sa zhoršuje. Vyjadril sa v čase, keď ho Západ obviňuje z plánovania útoku na susednú krajinu, informuje agentúra AFP.

„Práve teraz sme svedkami zhoršovania situácie“ na východe Ukrajiny, uviedol Putin na tlačovej konferencii s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom v Moskve.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín

Podľa ruskej agentúry TASS Putin zdôraznil, že vláda v Kyjeve si musí sadnúť za rokovací stôl s lídrami separatistov v Donbase a dohodnúť sa na riešení tohto konfliktu, a to „čím skôr, tým lepšie“.

Šéf Kremľa tiež zopakoval, že rozsiahle ruské vojenské cvičenia neďaleko ukrajinských hraníc z posledných týždňov nie sú hrozbou. „Tieto cvičenia sú výlučne obranného charakteru a neohrozujú nikoho,“ citovala AFP Putina, ktorý podľa svojho hovorcu bude v sobotu osobne dohliadať na manévre ruských síl strategického určenia, zahŕňajúce odpálenie balistických a riadených striel.

Putin okrem toho uviedol, že Rusko je pripravené na rozhovory s USA a NATO len v takom prípade, že budú zahŕňať aj bezpečnostné požiadavky Moskvy. K tým patria prísľuby ďalšieho nerozširovania NATO smerom na východ a stiahnutie jednotiek USA zo strednej a východnej Európy.

Doplnil tiež, že s Lukašenkom hovoril o „konsolidácii spoločného obranného priestoru Ruska a Bieloruska“ a zhodol sa s ním, že obe krajiny budú naďalej podnikať kolektívne opatrenia na ochranu svojej bezpečnosti „vo svetle rastúcej vojenskej aktivity krajín NATO pri vonkajších hraniciach Zväzového štátu Ruska a Bieloruska“.

Vodcovia separatistov chce evakuovať 700-tisíc ľudí

Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny v piatok oznámili, že plánujú zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) evakuovať do Ruska približne 700.000 ľudí. Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Väčšina obyvateľov neuznanej DĽR je rusky hovoriaca a mnohým už Rusko udelilo svoje občianstvo.

Vodcovia separatistov v tejto oblasti nazývanej Donbas tvrdia, že chcú evakuáciami chrániť životy tamojších civilistov, pretože ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj „čoskoro vydá rozkaz na útok“ na východnú časť Ukrajiny.

Ukrajina vyhlasuje, že títo civilisti, ktorí utekajú zo samozvanej DĽR, nie sú separatisti, ale ľudia „v rukách“ Ruska, ktoré ich zneužíva na vlastné ciele. Kremeľ to popiera.

Agentúra Reuters ďalej informovala, že separatisti natláčali v piatok civilistov do autobusov. Je to šokujúci zvrat v konflikte a Západ je presvedčený, že Rusko plánuje situáciu zneužiť ako odôvodnenie na totálnu inváziu na územie svojho suseda.

Úrady separatistov podľa agentúry AP sťahovali aj deti zo sirotinca v Donecku, metropole spomínanej oblasti. Pri benzínových pumpách sa tvorili dlhé rady, pretože ľudia sa aj sami pripravovali na odchod z oblasti.

Po naložení ľudí do autobusov sa v Donecku rozozneli sirény. Evakuáciu obyvateľov do Ruska oznámila aj samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) na východe Ukrajiny. Prednosť dostali ženy, deti a starší ľudia.

Kuleba poprel správy o chystaných útokoch Ukrajiny: „Sú to ruské dezinformácie“

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok dôrazne poprel správy, že Ukrajina už v najbližšom čase podnikne útočné operácie na východe Ukrajiny alebo sabotážne akcie v tamojších zariadeniach na výrobu chemikálií.

Tieto správy označil Kuleba za ruské dezinformácie, informuje TASR na základe vyjadrenia ministra na Twitteri.

„Kategoricky odmietame ruské dezinformačné správy o údajných ukrajinských útočných operáciách alebo sabotážach v podnikoch na výrobu chemikálií. Ukrajina nepodniká v Donbase takéto útoky a ani ich neplánuje. Sme úplne oddaní jedinému riešeniu konfliktu – diplomatickému,“ uviedol v tvíte šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba.

USA: Evakuácie na východe Ukrajiny sú „cynickým zneužitím“ ľudí Moskvou

Americká vláda v piatok vyhlásila, že evakuácia civilistov organizovaná proruskými separatistami na východe Ukrajiny je „cynický“ krok Moskvy, ktorých chce odkloniť pozornosť od svojej bezprostredne hroziacej invázie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Takéto oznámenia sú ďalšími pokusmi prekryť klamstvami a dezinformáciami fakt, že v tomto konflikte je agresorom Rusko,“ povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. „Je to aj cynické a kruté použiť ľudské bytosti ako figúrky na odklonenie pozornosti sveta od faktu, že Rusko zhromažďuje svojich vojakov a pripravuje sa na útok,“ dodal hovorca.

Zdroj: tvnoviny.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.

Redakcia SN

Recent Posts

Zneužitie Slovenska: Kto a prečo hrá s nami všetkými falošnú hru?

Koordinácia vývozu zbraní prostredníctvom NATO sa jednoznačne stáva ďalším krokom, ba priam míľnikom, ktorý Európu…

7 minút ago

USA chcú poznať názor Číny na Putinove mierové návrhy, povedal Sullivan

Sullivan: Spojené štáty by chceli poznať názory Číny a ďalších krajín na Putinovu iniciatívu Americké…

13 minút ago

Na mierovom samite o Ukrajine zneli banderovské heslá

Niektorí vedúci delegácií na ukrajinskom summite vykrikovali banderovské heslá Šéfovia viacerých delegácií na konferencii o…

15 minút ago

Médiá: konferencia vo Švajčiarsku riskuje, že nenájde cestu k „spravodlivému svetu“

Bloomberg: Účastníci konferencie riskujú, že nenájdu cestu do „spravodlivého sveta“ Neúčasť Číny na konferencii o…

17 minút ago

Šimečka sa nezaprel: Útoky ihneď po inaugurácii prezidenta Pellegriniho!

Vraj prezident na okrasu! Pellegrini bude musieť podľa lídra opozičného Progresívneho Slovenska Michala Šimečku urobiť…

17 hodín ago

Holandský Utrecht jako 7 desetiminutových chytrých měst

Po celém světě již probíhá čilá výstavba 15minutových (někde 10 nebo 20minutových) měst. V Holandsku…

18 hodín ago