SVO UA

Rusko oslepilo Starlink, roztiahlo obranu a rozdrvilo nepriateľa: Päť vojenských trikov útoku na Charkov

Pomenoval ich vojenský dopisovateľ novín Komsomoľská pravda plukovník v.v. Viktor Baranec. No na začiatok uveďme, že list The Washington Post považuje za hlavnú príčinu straty spojenia a koordinácie v Ozbrojených silách Ukrajiny pri Charkove ruské rádioelektronické rušenie.

Ukrajinskí obrancovia dávajú svoje porážky pri Charkove za vinu americkému miliardárovi Elonovi Muskovi a jeho družicovému systému Starlink, ktorý z ničoho nič prestal nad bojovým poľom fungovať. Čo o tom uvádza list The Washington Post, opierajúci sa o vyjadrenie veliteľa ukrajinskej jednotky dronov s volačkou “Artist”?

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín

“Ukrajinské Starlink prestali fungovať ráno v deň začiatku útoku RF pri Charkove. V istom momente sme boli úplne slepí. Bol to najväčší problém, nevideli sme ako sa oni presúvali, komunikovali sme len cez rádiostanice a telefóny, kde ešte fungovali.”
V predvečer tohto OSU ešte sledovali ako RF navyšuje sily v prihraničných oblastiach na možný útok. Potom, podľa “Artistu”, drony “jednoducho zmizli”. Niečo také sa udialo po dva a pol roku bojov.

Lenže toto nie je pravda!

Treba si spomenúť na apríl 2023 ako Elon Musk vo svojich účtoch na sociálnych sieťach vzlykal, že “nový ruský systém REB je schopný potláčať kozmické aparáty na geostacionárnej obežnej dráhe a vypínať im elektroniku!”. Podľa všetkého práve toto sa udialo na jar minulého roka v Donbase, keď štáby OSU v režime reálneho času prestali dostávať informácie z Muskových družíc a boli nútené zastaviť postup vojsk (ktoré boli tiež “slepé”). Rozhnevaný Pentagon vtedy vrčal na Muska a začal ho dokonca obviňovať z “kolaborácie s Kremľom”. Aj dnes The Washington Post považuje za hlavné príčiny straty spojenia a koordinácie v OSU pri Charkove ruské rádioelektronické rušenie.

U nás (rozumej v ruskej armáde – pozn. red.) je na akúkoľvek príležitosť skonštruovaný celý rad systémov rádioelektronického boja, ktoré prevyšujú zahraničné typy. Niektoré z nich priznávajú za najlepšie na svete aj tí najnemilosrdnejší nepriatelia. Rátajme na prstoch: “Krasucha”, “Murmansk-BN”, “Borisoglebsk-2”, “Svet-KU”, “Infauna”, “Lesoček”, Žiteľ”, “Dzjudoist”, “Zaslon-REB”, “Ryčag-AV”…

Áno, to, že naši rebáci dokázali vytrestať Starlink a v istom momente urobiť vojská OSU na fronte pri Charkove slepými a hluchými, čo veľmi vážne pomohlo úspechu nášho útoku (za týždeň bola získaná kontrola 12 obcí). Lenže bolo to len jedno z dobre a šikovne vypracovaného plánu proti OSU. Povedzme, že to bola prvá jeho časť.

No bola tu aj druhá časť. Naše velenie dokázalo identifikovať slabé miesta v obrane protivníka, kde sa ešte nestihol zahrabať do zeme “po samé nozdry” a vybudovať mohutné obranné reduty.

Tretia. Zjavne sa kalkulovalo s ďalšou okolnosťou. So slabo vycvičenými “surovými” mobilizačnými zálohami, v mnohom pozostávajúcimi z bojovníkov teritoriálnej obrany.

Štvrtá. Pred naším útokom sa určite kalkulovalo aj so zdržaním dodávok západných zbraní a bojovej techniky (práve na to sa sťažoval Zelenský po návšteve svojich postavení pri Charkove).

Piata. Nedá sa nevšimnúť si, že ruské zoskupenie “Sever”, ktoré bolo sformované v apríli a rozmiestnené v máji na belgorodskom smere, poprehadzovalo ukrajinským generálom všetky mapy – krútili hlavami a nechápali z akého smeru od Charkova Rusi určili smer hlavného útoku. A teda, kam vlastne presunúť svoje zálohy?

Práve toto prinútilo hlavného veliteľa OSU generála Syrského stiahnuť naraz tri brigády z južného smeru a zaplátať nimi diery na prerazených úsekoch frontu. Čo však už bolo neskoro. Navyše stiahnutie vojsk z Doneckého, Chersonského a Záporožského smeru šlo na ruku Rusom, zjednodušili sa im situácie na týchto frontoch. Celkovo je úspešný útok Ruskej armády na Chersonskom smere súčasťou strategického plánu na vytvorenie tzv. sanitárnej (alebo nárazníkovej) zóny na belgorodskom smere. Úlohou je odsunúť OSU od hranice na zbavenie ich možnosti ostreľovať Belgorodskú oblasť. A ešte, posudzujúc to podľa konfigurácie pohybu našich vojsk v tomto regióne (vrátane Sumského smeru), zjavne črtá vytváranie charkovského kotla.

Ako budeme dobývať bývalé hlavné mesto Ukrajiny (a či ho vôbec budeme dobývať), to ukáže leto. Mimochodom, Zelenský už vyhlásil, že “hrozba opustenia Charkova existuje”. Mimochodom, keď Červená armáda cez VVV oslobodzovala Charkov od Nemcov, vzala mesto do silných klieští a jednoducho odsekla hitlerovcom všetky trasy na prísun vojsk, munície a potravín. Nemci sa preto rozhodli opustiť mesto, preraziť si trhlinu v našej obrane. Len aby sa nedostali do kotla.

Pred časom vojenský dopisovateľ Aleksandr Koc písal, ako útok Ruska pri Charkove môže vyriešiť výsledok ŠVO. Ide tu o dobytie kľúčových uzlov zásobovania armády protivníka a možnosti prielomu všetkých obranných línií OSU s následným vyjdením do tyla ich útvarov.

Vladimír Mikunda

/ armadnymagazin.sk /

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.

Slovanské Noviny

Recent Posts

Čaga: prečo Číňania aktívne kupujú sibírsku hubu?

V Rusku rastúca huba čaga je považovaná za poklad vytvorený samotnou prírodou. Faktom je, že má…

50 minút ago

Americkí náckovia, ich provokačná politika a ohrozenie bezpečnosti Slovenska

Američanmi vedená vojna proti Rusku na Ukrajine dospieva do poslednej fázy. Ich provokácie s umiestnením…

52 minút ago

Cédrový olej – dar zo sibírskej prírody

Cédrový olej je bohatým zdrojom životne dôležitých stopových prvkov: fosfor, draslík, horčík, mangán, meď, zinok,…

57 minút ago

Pôst – Očistenie vlastných tiel

Systém PÔSTOV je spojený s Prírodou, mení výživu v závislosti od ročných období s cieľom…

59 minút ago

Prezident zastúpi premiéra na samite v Bruseli

Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok popoludní odcestuje do Bruselu na neformálny samit premiérov a…

1 hodinu ago