svet

Rozpad starých štruktúr sveta odštartoval: Parlamentné zhromaždenie vylúčilo Rusko z Rady Európy. Moskva už pred tým spustila procedúru na vystúpenie z organizácie kvôli odmietaniu rovnocenného dialógu

Ruská federácia svoje rozhodnutie o vystúpení odôvodnila tým, že organizácia stratila svoj charakter a zmenila sa na štruktúru pre „agresívne presadzovanie neoliberálneho prístupu k ľudským právam“.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Moskva spustila procedúru na vystúpenie z Rady Európy (RE) a tento krok oficiálne oznámila generálnej tajomníčke organizácie Mariji Pejčinovičovej Buričovej. Informovala o tom agentúra AFP. RE Rusku pozastavila členstvo po invázii na Ukrajinu.

„Štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európska únia, zneužívajúc svoju väčšinu v Rade Európy, dôsledne menia túto organizáciu na nástroj protiruskej politiky, odmietajú rovnocenný dialóg a všetky princípy, na ktorých bola táto celoeurópska štruktúra postavená,“ tvrdí ruský rezort diplomacie vo vyhlásení.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Moskva svoje rozhodnutie o vystúpení odôvodnila tým, že organizácia stratila svoj charakter a zmenila sa na štruktúru pre „agresívne presadzovanie neoliberálneho prístupu k ľudským právam“.

Rada Európy je medzinárodná organizácia, ktorej hlavným cieľom je ochrana ľudských práv a posilňovanie pluralitnej demokracie. Nejde o orgán Európskej únie. Rusko, ktoré vstúpilo do RE v roku 1996, už v minulosti bolo terčom sankcií tejto organizácie – po anexii Krymu v roku 2014.

Generálna tajomníčka RE Pejčinovičová Buričová začiatkom marca pre AFP povedala, že „čoraz viac hlasov“ žiada vylúčenie Ruska z Rady Európy.

Parlamentné zhromaždenie hlasovalo za vylúčenie Ruska z Rady Európy

Ruská federácia už nemôže byť ďalej členským štátom Rady Európy (RE), uviedlo v utorok Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE).

Poslanci z celého kontinentu hlasovali za vylúčenie Ruska z Rady Európy kvôli invázii na Ukrajinu, čo je ďalší znak odcudzenia Kremľa od západného demokratického poriadku, napísal britský denník The Guardian.

Hlasovanie má obrovskú symbolickú hodnotu, hoci je v podstate formalitou po utorkovom oznámení Moskvy, že túto európsku organizáciu pre ľudské práva opúšťa.

Rusko sa podľa PZ RE „dopustilo závažných porušení štatútu Rady Európy, čo je nezlučiteľné so štatútom členského štátu“ a nedodržiava svoje záväzky plynúce z členstva.

PZ RE je toho názoru, že výbor ministrov Rady Európy by mal Ruskú federáciu požiadať o „okamžité vystúpenie z Rady Európy“. Ak krajina nebude konať v súlade s touto požiadavkou, výbor ministrov „určí okamžitý možný dátum“, od ktorého Rusko nebude viac jej členom.

Uvádza sa to v texte dokumentu, ktorý bol v utorok jednomyseľne prijatý poslancami na konci mimoriadneho plenárneho zasadania.

Dokumentom PZ RE vyjadrila aj solidaritu s Ukrajinou, jej obyvateľmi a ukrajinskými členmi Parlamentného zhromaždenia a opätovne potvrdila „neochvejnú podporu suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti“ Ukrajiny.

Poslanci zo 46 ďalších členských krajín Rady Európy hlasovali za rezolúciu, ktorá hovorí: „V spoločnom európskom domove nie je miesto pre agresora“, píše The Guardian.

Vystúpenie Ruska z organizácie, ktorá vznikla krátko po druhej svetovej vojne s cieľom chrániť mier a ľudské práva, je podľa denníka do vysokej miery symbolickým momentom. Rada Európy, ktorej súčasťou sa Rusko stalo v roku 1996, navrhla Európsky dohovor o ľudských právach a zohrala úlohu v presadzovaní demokracie v strednej a východnej Európe po páde Berlínskeho múru, dodáva The Guardian.

Odstúpenie Ruska znamená, že už nebude zmluvnou stranou dohovoru o ľudských právach a nebude podliehať rozsudkom Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Ruským občanom a ľudskoprávnym aktivistom bude odopretá ochrana tohto súdu, hoci Moskva jeho rozsudky často ignorovala, píše britský denník.

„Dnešné rozhodnutie nie je zamerané proti obyvateľom Ruska, ale proti autokratickému, kleptokratickému, tyranskému režimu (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ povedal podľa agentúry Reuters bývalý grécky premiér Jorgos Papandreu, v súčasnosti člen PZ RE.

Vo svete sme tak svedkami teraz už rýchleho, ale istého rozpadu štruktúr organizácií, ktoré sa zmenili na politicky ideologické spolky, nástroje nátlaku a vydierania, ktoré na planéte doteraz presadovali hegemóniu Západu bez rešpektovania vôle väčšiny planéty. Tento proces podľa predpovedí analytikov, stratégov, politických pozorovateľov a prognostikov povedie k preformátovania geopolitickej situácie na planéte a celosvetovým zmenám, ktoré sa dotknú všetkých obyvateľov Zeme.

Zdroj: pluska.sk / InfoVojna / cas.sk


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Silné slová spolupatričnosti: Vlnu solidarity vyjadrujú slovenskému premiérovi z celého sveta

Slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi vyjadrilo solidaritu viac ako 200 lídrov krajín z celého sveta a…

54 minút ago

Atentát na premiéra: Generálna prokuratúra uvalila na prípad informačné embargo! Polícia eviduje ďalšie vyhrážky

Polícia Slovenskej republiky eviduje vyhrážky voči najvyššie postaveným členom vlády, koaličným aj opozičným politikom. Informuje…

58 minút ago

Atentát: Predvolebný Majdan sa progresívnym liberálom vymkol z rúk

Prehra v parlamentných aj prezidentských voľbách vyvolala u progresívnych liberálov zdesenie a hystériu. Neprijali fakt, že…

1 hodinu ago

Uhrík: Progresívny radikalizmus, ktorý prerástol do atentátu, musíme zastaviť. Nie pred ním cúvať!

Voláme po upokojení nálad v spoločnosti, ale riešenie problému s progresívnym radikalizmom, ktorý prerástol až…

1 hodinu ago

Harabin: Cintula je len produktom liberálnej propagandy. Nezamieňajme si príčinu s následkom

Po atentáte na premiéra nám tu mainstreamové média prinášajú výzvy, aby politici (samozrejme koaliční) nepolarizovali…

1 hodinu ago

“Odstráň hlavnú príčinu.” Putin a Xi vyjadrili recept pre Ukrajinu

Prvý deň štátnej návštevy ruského prezidenta v Číne sa skončil. Putinova prvá zahraničná cesta po…

1 hodinu ago