Máte slabú imunitu, alebo Vás trápia rôzne zdravotné problémy? Ak chcete byť zdravší, tak zapojte rakytník v jeho rôznych formách do svojho života a bude Vám citelne lepšie… Hľadáte prírodné riešenie, ktoré Vám môže pomôcť? Objavte silu Rakytníka!
Nie je to síce zázrak na všetko ako by sa podľa vplyvov mohlo zdať, ale účinky rakytníka sú naozaj obdivuhodné.Rakytník slúži či už ako prevencia, alebo ako pomoc pri rôznych zdravotných problémoch. Rakytník je prospešný takmer celá bylina (viď nižšie). Môžete vo svoj prospech využiť nielen plody, ale i kvety, korienky, lístky,…. Uvarte si rakytníkový čaj, vyskúšajte silu rakytníkového oleja, pripravte si na zimu chutný sirup prípadne len jednoducho jedzte plody rakytníku ako ovocie.
Rakytník rašetliakový (lat. Hippophae rhamnoides)- čeľaď hlošinovitá. Zaujímavosťou je, že názov (hippophae) v preklade znamená „lesknúci sa kôň“. Kone, ktoré sa pásli a spásali aj rakytník, mali opoznanie lesklejšiu a krajšiu srsť – odtiaľ ten názov.
Rakytník je tŕnitý krík (stromček), ktorý dorastá do výšky 3-5 metrov. Pochádza z Číny, Mongolska, resp. z Nepálu. Pre svoje účinky sa momentálne pestuje takmer v celej Európe. Listy majú dĺžku do 10 cm. Rakytník je odolný voči mrazu, takže si ho kľudne môžete pestovať v záhrade. Plody sú oranžovej farby (taktiež aj dužina) a majú kyslú chuť (citrusovú). Niekedy môžu byť aj mierne sladké (závisí od odrody).Dorastajú do veľkosti maximálne 1 centimetra. Dozrievajú v septembri a na kríku vydržia použiteľné až do zimy. Jeho plody je najlepšie zbierať pri mínusových teplotách. Pre svoje účinky sa v alternatívnej medicíne využívajú aj korienky, lístky, kvety…
Rakytník je vzácny najmä pre obsah vitamínov ale i pre obsah ďalších látok. Obsahuje až 15 násobok vitamínu C oproti citrusovým plodom. 100g rakytníka obsahuje až 400% dennej odporúčanej dávky.
Rakytnik obsahuj : Sacharidy, kyselina listová, kyselina linoleová, karotenoidy (farbivo), flavonoidy, olej, mangán, železo, kyseliny, vitamín A, B, C, E a K
Nutričná hodnota – rakytník rešetliakovitý (100g)
KJ – 512,4 Kcal – 122 Bielkoviny – 4,1 g Cukry – 9,3 g
Vláknina – 5,2 g Tuk – 1,1 g
Rakytník obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A | 25 mg | Vitamín E | 133 mg |
Vitamín B1 | 0,5 mg | Vitamín K | 12,9 mg |
Vitamín B2 | 0,13 mg | Karotenoid | 324 mg |
Vitamín B6 | 0,54 mg | Kyselina linoleová | 17,8 mg |
Vitamín C | 304 mg | Éterické oleje | 8,4 g |
Dobré nie? Toľko prospešných látok na jednom mieste, to sa len tak nevidí. A to ste si ešte nepozreli účinky rakytníku na zdravie.
Rakytník má množstvo vplyvov na telo a organizmus. Okrem silnej podpory imunitného systému pri chrípke a… Je nápomocný aj pri iných ochoreniach. Navyše zlepšuje trávenie, kardiovaskulárny systém, trávenie či pečeň. V dnešnej dobe by sa rakytník hodil každému…
Nie je to vyslovene ovocie na chudnutie. Keďže však pri chudnutí znížite príjem kalórií (stravy), tak väčšinou znížite i príjem vitamínov a ostatných živín. A práve v tom môže byť rakytník užitočný. Pri malom obsahu kalórií dodá telu veľa prospešných látok. Vďaka nemu síce neschudnete, ale jeho účinky ani pri chudnutí nebudú na zahodenie.
Rakytník je nenáročná rastlina, ktorá je odolná aj voči mrazom, takže jej rast a pestovanie je možné na celom Slovensku. Využiteľné časti sú: plody, kôra, konáre a listy. Plody sa zberajú od septembra až do zimy.
Zaujímavosť: To najľahšie môže byť najťažšie – zohnať rakytníkový čaj je ľahké, pripraviť si sirup, likér a olej tiež nie je najťažšia úloha. Paradoxne najťažšia úloha je samotný zber plodov rakytníka. Môže sa stať, že budete mať viac rán na rukách ako nazbieraných plodov. Plody rakytníka držia na pichľavých vetvičkách pevne a preto sa často pri zberaní popučia. Pokiaľ však počkáte na mrazy, plody rakytníka po zmrznutí Vám skoro samé budú padať do košíka. A navyše ich mráz takmer vôbec neznehodnotí.
Nech sa páči – vyberte si formu použitia rakytníku tak, ako Vám najviac pasuje. Využite nielen plody ale i listy a kôru. Jedzte rakytník ako ovocie, pripravte si z neho smoothie alebo si uvarte chutný džem alebo sirup. Populárne použitie je vo forme rakytníkového oleja alebo si len jednoducho uvarte rakytníkový čaj.
Plody rakytníka si musíte obľúbiť. Na prvý chuťový dojem si Vás nemusia získať (chuť je prevažne kyselkavá), ale môže sa stať, že Vám zachutia – koľko ľudí, toľko chutí. Ale pri predstave, aké prospešné látky obsahuje a aké má účinky mu to snáď odpustíte.
TIPY na uskladnenie čerstvéhých plodov rakytníka:
Rakytníkový olej – ideálny na vnútorné použitie pre zdravie a vonkajšie použitie pre krásu tela. Rakytníkový olej je dobré mať vždy poruke. Rakytníkový olej môžeme nazvať aj ako prenosnú lekárničku, resp. ako fľaštičku z elixírom zdravia. Spoznajte jeho účinky a pripravte si ho doma podľa receptu:
Pripravte si chutný rakytníkový sirup – šťavu a využite ho napríklad na ochutenie svojho obľúbeného čaju, prípadne ako „liek“
Na prípravu sirupu potrebujeme: 2,5 litra rakytníkových plodov, cukor, kyselinu citrónovú (15g). Plody rozmačkáme alebo pomelieme. Zalejeme 1,5 litrom vlažnej vody, do ktorej pridáme kyselinu citrónovú. Necháme deň stáť (20 až 24 hodín). Scedíme a rakytníkovú hmotu prepasírujeme cez sitko. Zohrejeme na cca 40 stupňov a pridáme cukor (800 gramov na liter šťavy). Po rozpustení cukru je sirup hotový.
Rakytníková masť – výborná na akné, na poranenia kože, na hojenie drobných rán, prípadne popálenín
Príprava rakytníkovej masti: do rozohriateho bravčového sadla, pridáme rakytníkový olej a trošičku včelieho vosku a aj kúsok borovicovej živice. Následne prepasírujte cez plátno a nalejte do nádob. Môžete pridať aj ďalšie bylinky, prípadne iné „liečivé“ oleje.
Listy a konáre Rakytníka – Pripravte si výluh z listov, prípadne konárikov. Použite počas chrípky či prechladnutia, pri strese a vyťažení, počas zahlienenia horných dýchacích ciest, pri problémoch so spánkom. Taktiež je vhodný v boji proti depresii. Výluh môžete použiť i na opláchnutie vlasov, pre zlepšenie ich vitality.
Vplyvy čaju sú samozrejme slabšie ako konzumácia plodov rakytníka, ale aj listy rakytníka obsahujú veľa antioxidantov a prospešných látok. Ak si pár krát v týždni doprajte šálku rakytníkového čaju a Vaše telo bude o poznanie vitálnejšie. Jednu čajovú lyžičku alebo jedno vrecko so sušeným Rakytníkom zalejte 2,5 deci vriacej vody a nechajte lúhovať 8-12 minút. Potom sceďte a rakytníkový čaj je na svete. Žiadna veda.
Zaujímavosť: Z rakytníku si môžete pripraviť aj likér, ale predsa len tie účinky na zdravie už nebudú až také pozitívne. Takže vysvetlenie, že pijete 0,5 litra rakytníkového likéru denne, lebo rakytník je zdravý, určite neobstojí
Mnohí označujú rakytník ako ovocie budúcnosti, ale neviem prečo. Čo obsahuje vieme už teraz, aké má pozitívne účinky na zdravie, taktiež vieme a dokonca vieme ako ho jesť, resp. v akej forme ho použiť. Tak nie je načo čakať. Využite ho vo svoj prospech už teraz. Rakytník je predsa ovocie súčasnosti!!!
/ peknetelo.eu /
Daňový a pozemkový podvodník Andrej Kiska, ktorý okrem iných svojich obchodných aktivít bol aj prezidentom, má…
Prestížne ocenenia za rok 2023 putovali do rúk výnimočných osobností slovenskej kultúry. Medzi laureátmi nechýbali…
Europoslanec Milan Uhrík z hnutia Republika sa prihlásil do rozpravy a skritizoval bod programu, ktorý sa…
Zamestnávatelia budú mať povinnosť poskytovať príspevok na športovú činnosť detí zamestnancov. Nová regulácia sa bude…
Na oficiálnej webovej stránke Kremľa bola zverejnená naliehavá výzva ruského prezidenta Vladimira Putina. "Chcem informovať…
"New York Times prekvapil a napísal svoj doteraz najpoctivejší komentár k vojne. Píše na sociálnej sieti komentáror…