Ľanové semená si zaslúžia popredné miesto v zozname najdôležitejších liečivých potravín na svete. Prakticky za drobné denne sa môžete chrániť pred desiatkami život ohrozujúcich zdravotných stavov.
Mnohí z nás sa naučili premýšľať o nutričnom aspekte našej stravy z hľadiska vládou odporúčaných denných dávok (RDA), pričom sa zameriavame na prijímanie „správneho“ množstva sacharidov, bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov. Domnievam sa však, že tento dôraz na kvantifikovateľné aspekty výživy oproti kvalitatívnym/informačným prvkom nás zavádza. Sme živým dôkazom toho, že Američania patria medzi najviac prekŕmených a zároveň podvyživených ľudí na planéte. Niet divu, že umierame masovo, keďže srdcové choroby a rakovina sú najčastejšími príčinami predčasnej smrti (a tiež sa im dá najviac predchádzať).
Čo keby existovala superpotravina nabitá živinami, ktorá stojí cent na deň a dokáže výrazne znížiť riziko úmrtia nielen na tieto, ale aj desiatky ďalších život ohrozujúcich stavov? Využili by ste to? Dobrá správa je tu: vitajte v úžasnom nutričnom a liečivom potenciáli ľanového semena!
Nižšie je uvedených 7 dôvodov, prečo majú ľanové semienka obrovské zdravotné výhody, vrátane ich úlohy pri prevencii a/alebo zvrátení príčin smrti č. 1 a č. 2, konkrétne kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny.
1. Dokáže vyliečiť vaše tepny.
2. Môže obsahovať prospešné rastlinné estrogény.
3. Môže znížiť úmrtnosť na rakovinu prsníka o 70 %.
4. Môže chrániť pred rakovinou vaječníkov.
5. Chráni pred radiačnou toxicitou.
6. Môže rozšíriť vaše tepny.
7. Dokáže liečiť syndróm karpálneho tunela.
Pre tých, ktorí sa pýtajú, ako čo najlepšie využiť mnohé zdravotné benefity ľanového semena, no nie sú si istí, ako ho najlepšie konzumovať, nižšie sa pozrieme na niektoré z najčastejších otázok.
Po prvé, majte na pamäti, že ľanové semienko je geniálny dizajn prírody, ktorý vo vnútri uchováva vzácny náklad: vysoko účinné, aj keď krehké, polynenasýtené mastné kyseliny, aminokyseliny a ďalšie vitamíny rozpustné v tukoch. Znamená to tiež, že sa nemusíte obávať skladovania v chladničke. Akonáhle je semienko rozdrvené a vystavené vzduchu, svetlu, kolísaniu okolitej teploty a času, začne sa „kaziť“, teda oxidovať a rozkladať sa. To je dôvod, prečo mnohí ľudia melú semená v mlynčeku na kávu denne, aby zabezpečili, že produkt bude čo najčerstvejší. Aj keď si myslím, že je to skvelý nápad, nie každý bude mať čas alebo chuť držať sa tejto každodennej rutiny. To je dôvod, prečo niektorí ľudia kupujú predmleté ľanové semená. Nie som proti tejto praxi. Moja jediná rada je, že kupujúci by sa mal uistiť, že výrobca prepláchol nádobu dusíkom, aby sa do obalu počas výroby nedostal žiadny kyslík.
Rovnaké pravidlo platí pre ľanový olej. Výrobná spoločnosť musí udržiavať optimálnu čerstvosť preplachovaním nádoby dusíkom, ktorá by mala byť prednostne sklenená bez chemického vylúhovania. Tiež si vyberte olej s vysokým obsahom lignanu, ak je k dispozícii, pretože táto cenná zložka semien sa stráca pri výrobe olejového koncentrátu. Ľanové semienko obsahuje jednu z najvyšších úrovní známych prirodzene sa vyskytujúcich lignanov, a preto, ak konzumujete olej, môžete tiež pridať celé alebo mleté ľanové semienko, aby ste mali úžitok z týchto vysoko liečivých zlúčenín.
Pokiaľ ide o celé ľanové semienko, uistite sa, že ho dobre požujete, ak je vaším hlavným cieľom získať z neho prospešné živiny, lignany a vlákninu. Zvážte tiež, že ľanové semienko, keď je vystavené a/alebo namočené vo vode, vytvára vysoko zmäkčujúci slizký gél. Môžete si vopred namočiť polievkovú lyžicu do pohára vody cez noc, aby ste si ráno pripravili úžasný čaj na zápchu. Pretože ľanové semienko prirodzene absorbuje vodu, nezabúdajte nekonzumovať príliš veľa suchých celých ľanových semienok bez dostatočnej hydratácie, pretože môže byť trochu sťahujúce – presný opak toho, čo prirodzene spôsobuje pri správnej konzumácii.
Nebudem skrývať, toto je najčastejšia otázka, ktorú som dostal. Pre optimálnu ochranu by som navrhol použiť obe možnosti. Pri zaraďovaní ktorejkoľvek z týchto foriem do vašej stravy je však potrebné zvážiť niekoľko dôležitých bodov:
• Ľanový olej nikdy nezohrievajte: všetky oleje bohaté na mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny sú pri zahrievaní náchylné na zvýšenú oxidáciu (žltnutie). To znamená, že nevarte s ľanovým olejom, ale vyberte si prírodné nasýtené (a teda tepelne odolnejšie) tuky ako palmový olej, kokosový olej alebo ghee (prepustené maslo).
• Buďte kreatívni s ľanovou múkou: Ľanová múka je skvelým doplnkom do smoothies alebo na posypanie potravín s vyšším glykemickým indexom, ako sú cestoviny, cereálie. Ľanová múčka spomalí rozklad škrobových uhľohydrátov a tým spomaľuje skoky cukru v krvi a sprievodné zvýšenie hladín inzulínu. Vláknina je navyše skvelá na udržanie pravidelnosti (je dobrá pri prejedaní sa aj pri podvýžive). Hlavné je, samozrejme, pri používaní ľanového semienka vždy udržiavať dostatok vlhkosti, pretože u dehydrovaného človeka môže spôsobiť výrazný sťahujúci účinok.
• Ľanové semienko je bohaté na zdravé tuky: nezabúdajte, že ľanové semienko je silným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré obsahuje pomer omega-3 k omega-6 4:1. Je to skvelý spôsob, ako vyvážiť prevládajúce pomery v štandardnej americkej strave, ktorá má tak vysoký obsah kukuričného, repkového, sójového a arašidového oleja, z ktorých všetky sú rádovo viac omega-6 ako omega-3.
Všeobecne platí, že jedna až dve polievkové lyžice denne sú dobrou dávkou na zabezpečenie fyziologicky významného množstva. To isté platí pre olej. Osobne som bez ujmy skonzumoval päť polievkových lyžíc múky denne a použil som veľké množstvo ľanového oleja namiesto olivového oleja ako zálievku na šalát (náhodou sa mi viac páči chuť ľanového semienka). Každý sme iný, takže, ak sa rozhodnete len experimentovať, dôverujte svojej intuícii. Ak máte zdravotný stav, poraďte sa so svojím lekárom alebo dietológom o konkrétnych odporúčaniach. Tiež počúvajte svoje telo. Ak nezistíte, že ľanové semienko je pre vás to pravé, znížte jeho množstvo alebo ho prestaňte užívať, kým nenájdete iný diétny liek, ktorý vám skutočne zaberá. Ďalšou alternatívou, ktorá má mnoho rovnakých zdravotných výhod, sú chia semienka.
Uvádzam niekoľko tabuliek o živinách v ľanovom semienku z kvantitatívneho hľadiska, aby bolo jasné, aké cenné je v ľudskej výžive už len ako zdroj makro a mikroživín, okrem jeho zjavne liečivej funkcie (odraz toho, čo by som nazval obsahom „liečebných informácií“) v širokom spektre zdravotných stavov, ktoré zobrazuje naša databáza. Nižšie uvedené informácie sú založené na 1 šálke (168 gramov) celého ľanového semena.
Sayer Ji
biosferaklub.info
Vraj sa tým klaniame režimu, ktorý podkopáva bezpečnosť celej Európy. Novopečený „energetický expert“ a poslanec…
Ukrajinský prezident podľa slovenského premiéra finančne poškodzuje Slovensko a kvôli podpore sankcií na ruský jadrový…
Ide o prvé osobné stretnutie prezidenta Ruska s predsedom slovenskej vlády od roku 2016, píše…
Na Srbsko sa podľa prezidenta Aleksandara Vučića pripravuje zvonku majdanový úder podľa deväť bodového scenára,…
Ruská armáda spustila raketový útok na jeden z najväčších bodov dočasného rozmiestnenia militantov kyjevského režimu…
Stalinovo meno sa spája predovšetkým s Veľkou vlasteneckou vojnou, Októbrovou revolúciou a premenou Sovietskeho zväzu…