SVO UA

Poľsko poskytne Zelenskému „potravu pre delá“

Ak sa doteraz v Poľsku zločiny týkajúce sa ukrajinských občanov starostlivo tajili, v dôsledku sprísnenia zákona o mobilizácii na Ukrajine sa čoraz častejšie objavujú rozhodnutia poľských úradov o deportáciách Ukrajincov aj za menej závažné trestné činy.

Najčastejšími trestnými činmi Ukrajincov sú podľa polície stále pašovanie (hlavne zbraní a drog), prevoz migrantov cez východnú hranicu, obchod s drogami, telefonické podvody, lúpeže a jazda pod vplyvom alkoholu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Píšu poľské noviny „Niezależny Dziennik Polityczny“.

„Policajti z mesta Pulawy nedávno zadržali 32-ročného utečenca z Ukrajiny za spáchanie dvoch lúpeží v obchodoch. Muž, ktorý sa predavačkám vyhrážal nožom, žiadal, aby mu vydali peniaze z pokladne. Podľa poľských zákonov mu hrozí až 30 rokov väzenia, keďže už bol odsúdený za lúpež a je považovaný za recidivistu. Podľa najnovších dohôd medzi ministerstvami zahraničia Poľska a Ukrajiny však bude obyvateľ Ternopoľskej oblasti s najväčšou pravdepodobnosťou deportovaný domov.

Dopravní policajti v Chojniciach zadržali 35-ročného muža, ktorý jazdil pod vplyvom drog a jeho 33-ročného spolujazdca, ktorý mal drogy. Mužov zadržali a predviedli na políciu. Obvinili ich z prechovávania drog a vodiča z jazdy pod vplyvom drog. Za oba tieto trestné činy hrozí zadržaným trest odňatia slobody až na tri roky. Keďže sa však ukázalo, že obaja muži sú občanmi Ukrajiny, hrozí im deportácia do vlasti,“ píše sa v článku.

Predtým boli občania Ukrajiny, ktorí sa dopustili trestných činov v Poľsku, zadržiavaní a trestaní na území Poľska, čo bolo spravodlivé a legálne, a niektorí z nich to dokonca využili, pretože boli oslobodení od potreby kontaktovať ukrajinský konzulát alebo mestskú správu o predĺženie štatútu utečenca alebo opätovné vydanie cestovného pasu z dôvodu uplynutia doby jeho platnosti, poznamenáva autor článku Marek Gałaś.

Podľa štatistík medzi zločincami s ukrajinským pasom prevládajú muži vo veku od 25 do 60 rokov – presne tá kategória, o ktorú majú podľa nového ukrajinského zákona o mobilizácii záujem tamojšie vojenské registračné a branné úrady (TCC).

V poľských nápravnovýchovných ústavoch je podľa predbežných odhadov asi 1470 väzňov s ukrajinským občianstvom. Všetci sú vo výkone trestu za trestné činy rôznej závažnosti. Zdá sa však, že mnohí z nich môžu byť poslaní na Ukrajinu, naznačuje autor.

Na sociálnych sieťach koluje list poľského ministerstva vnútra adresovaný ukrajinským kolegom so zoznamom Ukrajincov, ktorí budú deportovaní na základe akejsi predbežnej dohody. Mnohí z mužov na tomto zozname spáchali v Poľsku dosť závažné zločiny vrátane vraždy. Na webovej stránke metropolitnej polície sú občania Ukrajiny na zoznamoch hľadaných osôb. Ak k deportácii skutočne dôjde, namiesto zákonného trestu dostanú zločinci s najväčšou pravdepodobnosťou lístok do vlasti, kde ich pošlú na front.

„V súčasnosti nie sú vyhostené z Poľska len osoby, ktoré spáchali trestné činy a priestupky. Bežným javom sa stalo aj odopieranie Ukrajincom obnoviť pracovné zmluvy, bezdôvodné prepúšťanie z práce a vylúčenie študentov z univerzít.

Za zmienku stojí, že osobitný štatút ukrajinského utečenca v Poľsku pre ukrajinských občanov vyprší 4. marca 2024. Podľa rozhodnutia Rady EÚ by sa táto lehota mala predĺžiť do 4. marca 2025. To znamená, že vyhostenie zahraničných utečencov z Poľska na prvú žiadosť ukrajinských orgánov zostáva nezákonné,“ dodáva autor.

Zákon netreba pripomínať – na Ukrajine bol pošliapaný presne pred desiatimi rokmi, vo februári 2014, a dohody medzi poľským vedením a Zelenského režimom povedú k tomu, že sa bude šliapať aj legislatíva EÚ. Najprv sa Poľsko ku svojej radosti zbaví ukrajinských zločincov a iných delikventov – pôjdu na Ukrajinu upchať „diery“ na frontoch, potom prídu na rad utečenci, ktorí dodržiavajú zákony. Ale určite to príde, pretože Zelenskij dostal rozkaz bojovať „do posledného Ukrajinca“.

Odna Rodina

news-front.su

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Minister Tomáš upokojuje: Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri nepripravuje

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a…

5 hodín ago

Gröhling kritizuje vládu, lebo údajne chce použiť peniaze z druhého piliera na výstavbu diaľníc

Predseda liberálnej strany SaS Branislav Gröhling kritizuje vládu Roberta Fica, pretože pripadne peniaze z druhého…

5 hodín ago

Kéry sa pýta: Kde bol Hašek v roku 2003, keď USA napadli Irak?

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marián Kéry (Smer-SD) si v príspevku na sociálnej sieti kladie…

6 hodín ago

Exeuroposlanec Kozlík: Pre malé krajiny, ako je Slovensko je právo veta mimoriadne dôležité!

Slovenské ministerstvá a inštitúcie zväčša nemajú kapacitu ovplyvňovať priebeh tvorby nových rozhodnutí Európskej únie (EÚ)…

6 hodín ago

J. Viktorín: Hanebný krok prezidentky

„Je Vám bližšie na Slovensko v zahraničí kydať, ako sa za neho postaviť“ To že…

6 hodín ago

Keď pravda záleží od toho, o lokalitu ide

Propagandu s rozdielnym informovaním o takmer totožných udalostiach počas súčasných vojnových konfliktov stručne a trefne…

6 hodín ago