slovanský svet

Poľská mena sa prepadla, lacné nákupy servíruje ako na podnose

Poľský Index WIG20 tento rok prišiel o približne 10 percent zo svojich maxím. Pád zlotého dodáva pádu poľských akcií výrazne na atraktivite.

Poľský zlotý ešte nikdy nebol oproti českej korune slabší, čo u severných susedov spustilo nákupnú horúčku. Ani zďaleka však nejde o lacný benzín, píše portál e15.cz. V zľave je celá poľská ekonomika. 

Česká koruna posilnila

Česká národná banka v posledných mesiacoch zvyšuje úroky, čím je z koruny príťažlivejšia mena, ako to dokáže Poľsko. Avšak, ako náhle poľská centrálna banka dobehne českú, môže sa situácia stabilizovať.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Česká koruna posilnila od začiatku pandémie proti poľskej mene zhruba o desať percent, čo je historicky veľa. Relatívne nadhodnotený kurz znižuje exportné zisky českých spoločností, pričom nejde len o export do Poľska, ale do celého sveta,“ uvádza pre e15.cz ekonóm banky UniCredit Pavel Sobíšek. Keďže je nákup za hranicami výhodnejší, tuzemský pohraničný maloobchod trpí.

„Kým investori vnímajú, že ČNB agresívnu fázu zdvíhania sadzieb už ukončila, v Poľsku zvyšovanie úrokov pokračuje,“ zdôrazňuje ekonóm Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Ak sa úroky v Poľsku zvýšili, pomohlo by to boju s korunou.

Poľský Index WIG20 tento rok prišiel o približne 10 percent zo svojich maxím. Ako uvádza e15.cz, pád zlotého dodáva pádu poľských akcií výrazne na atraktivite.

Investovať do nehnuteľností sa oplatí

„Situácia je príhodná aj pre investorov do nehnuteľností. Vzhľadom na podstatne nižšie náklady na meter štvorcový rad českých realitných investorov nakupuje nehnuteľnosti v Poľsku. Silný kurz tuzemskej meny tento trend umocňuje,“ zdôrazňuje Pfeiler.

Na poľský realitný trh v závere roka vstúpila skupina PPF, plánuje tak urobiť aj developer CPI.

Prognóza americkej Citigroup zo začiatku roka hovorí, že nákupy v Poľsku môžu ešte zlacnieť. Stať sa tak môže v prípade vyvrcholenia konfliktu na Ukrajine.

Severný sused je totiž od Ruska dovozne závislejšie ako Česko či Maďarsko. Konflikt by sa podpísal práve na zlotom, ktorý je podľa portálu pomyselnou bránou veľkých globálnych investorov sondujúcich príležitosti naprieč celou strednou Európou

Zlaté časy exportu

Pre poľských vývozcov do Česka znamená slabý zlotý zlaté časy. Ceny exportu môžu totiž na českom trhu klesať. Ako uvádza portá, Varšava v roku 2019 podľa posledných dostupných údajov doviezla z Prahy tovar za zhruba 8,4 miliardy dolárov, v opačnom smere putoval tovar za 15,2 miliardy dolárov. A v skorších rokoch to nebolo oveľa lepšie, nemožno preto hovoriť o vyváženosti jednotlivých trhov.

„Slabý kurz zlotého voči korune bude podporovať poľský export do Českej republiky. Naopak silná koruna voči zlotému bude hádzať polená pod nohy českému exportu do Poľska. Táto situácia by mohla prehlbovať zápornú bilanciu, ktorú v rámci zahraničného obchodu s Poľskom dlhodobo evidujeme,“ hovorí pre e15.cz ekonóm spoločnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Zdroj: trend.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Ľuboš Blaha: V RTVS už našli vinníka atentátu- som to ja.

Predseda Smeru Robert Fico leží po atentáte v nemocnici a najnezávislejšia moderátorka v dejinách žurnalistiky…

5 hodín ago

Rusi zničili americké rakety

Ruské ozbrojené sily zasiahli sklad s raketami ATACMS v dnepropetrovskom regióne. V Dnepropetrovskej oblasti došlo…

6 hodín ago

Nelegitímny: Zelenskij urobil veľkú chybu a Západ mu to neodpustí

Vladimir Zelenskij, ktorý nelegálne zastáva funkciu prezidenta Ukrajiny, riskuje, že za svoju chybu zaplatí. Píše…

6 hodín ago

Rusko oslepilo Starlink, roztiahlo obranu a rozdrvilo nepriateľa: Päť vojenských trikov útoku na Charkov

Pomenoval ich vojenský dopisovateľ novín Komsomoľská pravda plukovník v.v. Viktor Baranec. No na začiatok uveďme,…

6 hodín ago

Ruské letectvo spustilo kombinovaný úder, výbuchy sa ozvali vo viacerých regiónoch Ukrajiny naraz

Rusko spustilo kombinovaný útok na Ukrajinu, zasiahnuté boli vojenské a infraštruktúrne zariadenia vo viacerých regiónoch.…

6 hodín ago

Zelenský posiela plukovníkov a generálov z hlavného štábu do zákopov

Náčelník Hlavného riaditeľstva obranného plánovania Ozbrojených síl Ukrajiny brigádny generál Jevgenij Ostrjanskij informoval, že vrchný…

6 hodín ago