zamyslenie

P. Adams & L. Solomon pre American Thinker: Vzostup Ruska

Rozsiahle sankcie Západu voči Rusku po jeho invázii na Ukrajinu sa ukazujú ako najmonumentálnejší omyl Západu v modernej histórii. Sankcie nepoložili ruskú ekonomiku na kolená, ako sa všeobecne predpokladalo. Namiesto toho sú to západné ekonomiky, ktoré sa spamätávajú a ich hospodársky rast sa takmer zastavil. Mnohé z nich súčasne trpia vysokou infláciou aj nedostatkom energie.

Rusko medzitým nielen prežíva, ale sa mu aj darí a v celej Ázii, Afrike a Južnej Amerike získava väčšiu silu a prestíž ako kedykoľvek od rozpadu Sovietskeho zväzu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Podľa MMF bude ruská ekonomika tento rok rásť rýchlejšie ako nemecká alebo britská. V budúcom roku bude tiež rásť rýchlejšie ako hospodárstvo USA, Japonska, Talianska a väčšiny ostatných západných krajín, jej rast HDP na obyvateľa bude vyšší ako rast HDP vyspelých ekonomík ako celku a dosiahne najnižší pomer dlhu k HDP spomedzi krajín
G20. Ruská miera nezamestnanosti 3,5 % je najnižšia od pádu Sovietskeho zväzu. Hospodárske výsledky Ruska – agentúra S&P Global nedávno potvrdila svoju býčiu podnikateľskú dôveru v súkromnom sektore – sú o to pozoruhodnejšie, že Rusko zároveň vedie nákladnú zástupnú vojnu proti spojenej váhe zbrojných arzenálov Západu.

Ako povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo februári novinárom na ministerstve zahraničných vecí USA, Západ doteraz poskytol Ukrajine bezprecedentnú podporu vo výške približne 120 miliárd dolárov vo forme vojenskej, humanitárnej a finančnej pomoci. Transfer vojenského materiálu bol taký rozsiahly, že sa vyčerpali arzenály
mnohých krajín NATO: Podľa ministra obrany Nemecka sa zásoby munície znížili na dva dni a v súčasnosti nie je schopné sa brániť; zásoby munície Spojeného kráľovstva by v boji vystačili len na niekoľko dní; Francúzsko čelí „veľkému nedostatku munície“ a armáda USA teraz pochybuje o svojej schopnosti pokračovať v dodávkach pre Ukrajinu a
zároveň udržiavať vlastnú pripravenosť. „Súčasné tempo ukrajinských výdavkov na muníciu je mnohonásobne vyššie ako naše súčasné tempo výroby,“ konštatuje Stoltenberg.

Rusko však dokázalo zvýšiť tempo vlastnej vojenskej výroby tak efektívne, že jeho delostrelectvo môže masívne prevyšovať ukrajinské, pričom denne vystrelí 40 000 až 50 000 nábojov oproti ukrajinským 5 000 až 6 000. Zatiaľ čo ruská zbrojná výroba je na vysokej vojnovej úrovni, západná nedokáže držať krok. Americké zameranie sa na zásobovanie
Ukrajiny ohrozilo jej schopnosť plniť iné ciele, ako napríklad odrádzať Čínu od expanzie a udržiavať pripravenosť reagovať inde.

Západ sa síce Rusku vyhýba, ale väčšina ostatných krajín ho víta, ako je vidieť na regionálnych alianciách, v ktorých Rusko zohráva vedúcu úlohu: Šanghajská rada spolupráce pod vedením Ruska a Číny, ktorá zahŕňa bývalé sovietske krajiny, ako aj Indiu a Pakistan, a krajiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), ktorých HDP v súčasnosti prevyšuje HDP krajín G7. Približne dve desiatky krajín vyjadrili záujem pripojiť sa k Rusku v týchto hospodárskych a bezpečnostných alianciách vrátane hlavných regionálnych mocností, ako sú Saudská Arábia, Turecko, Irán, Egypt, Indonézia a Mexiko.

Vzostup Ruska bude novinkou pre západné publikum, ktoré bolo celé desaťročia obeťou démonizácie Ruska a od jeho invázie na Ukrajinu bolo neustále kŕmené správami o úpadku Ruska. Štúdia „Business Retreats and Sanctions are Crippling Russian Economy“ (Ústupy podnikov a sankcie ochromujú ruskú ekonomiku), ktorú Yale School of Management zverejnila minulé leto, možno správne tvrdila, že „Rusko stratilo spoločnosti predstavujúce ~ 40 % jeho HDP, čím zvrátilo takmer všetky zahraničné investície za tri desaťročia“, ale nepredpokladala, že Rusko sa rýchlo zotaví v sebestačnej podobe.

Sankcie Západu, najprísnejšie, aké kedy boli na nejakú krajinu uvalené, mali Rusku uštedriť lekciu, že „agresia sa nevypláca“, ako povedal Stoltenberg z NATO. Krutosť sankcií, následné zrušenie pobytu ruských umelcov a športovcov na Západe a očakávanie konca Ruskej federácie zo strany politických a vojenských elít, ako napríklad bývalého veliaceho generála americkej armády v Európe generála Bena Hodgesa, šokovali Rusko z jeho samoľúbosti a viedli ho k tomu, aby dostalo úplne iné lekcie: že
Západ je odhodlaný ho zničiť a že jeho existencia si vyžaduje, aby sa po zuby ozbrojilo a ukončilo svoju hospodársku závislosť od Západu.

Sankcie voči Rusku prebudili spiaceho obra, ktorým bolo Rusko, a Západ môže čoskoro čeliť následkom.

Patricia Adamsová je ekonómka a výkonná riaditeľka organizácie Probe International. Lawrence Solomon je oceňovaný novinár a autor knihy The Deniers (Popierači), ktorá sa stala bestsellerom v oblasti životného prostredia.

AUTOR: Patricia Adams & Lawrence Solomon

ZDROJ

Překlad: Boris Mesár pro CZ24.NEWS

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Pre slovenského premiéra „plán B“ neexistoval

Od môjho priateľa z Bratislavy, ktorý pôsobí v užšom kruhu Roberta Fica, šéfa slovenskej vlády,…

55 minút ago

VIDEO: „Útok na Fica byl politickým atentátem s cílem ho zabít.

Situace se vyhrotila v závěru jeho premiérství, kdy slovenské progresivistické síly začaly dramatick útočit na…

58 minút ago

VIDEO: Zvolený prezident Peter Pellegrini s poľutovaním skonštatoval, že na okrúhly stôl politických strán po atentáte na premiéra Fica ešte nedozrel čas.

„Posledné dni a tlačové konferencie nám však ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní…

1 hodinu ago

Národ čaká návrat bojovníka

Dlhodobé rozdeľovanie a nálepkovanie ľudí, zasievanie nenávisti ktoré začalo radikalizáciou kovidových opatrení sa stalo vyskúšanou zbraňou.…

1 hodinu ago

Zelenskyj kritizuje Západ, ktorý vraj chce ukončiť konflikt na Ukrajine

Vodca kyjevského režimu uviedol, že Ukrajina sa teraz nachádza v "nezmyselnej situácii" v dôsledku postoja…

1 hodinu ago

Lavrov: Rusko už nebude považovať štáty Západu za partnerov minimálne jednu generáciu

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov medzitým prirovnal západné elity k delikventnej mládeži a…

1 hodinu ago