domovina

Ombudsman Dobrovodský: Žiadny príslušník PZ SR nemôže zneužívať svoje postavenie!

Ako zo zlého filmu. Verejný ochranca práv doktor Róbert Dobrovodský informoval o kauze, v ktorej zohral hlavnú úlohu príslušník Policajného zboru SR.

Toho privolal na miesto, pred rodinný dom sťažovateľky, otec jej maloletého syna. To, čo nasledovalo znie skôr ako zo zlého filmu. zdá sa, že heslo „pomáhať a chrániť“ nezmizlo len z nových policajných áut.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín

Ako zo zlého filmu

Na verejného ochrancu práv sa obrátila podávateľka, ktorá namietala postup príslušníka
Policajného zboru. Uvádzala, že pri odovzdávaní maloletého syna na styk s otcom pred svojím
rodinným domom zistila, že otec privolal policajnú hliadku.

Počas nahrávania si evidenčného čísla policajného vozidla mobilným telefónom ju príslušník vyzval na predloženie občianskeho preukazu. Keďže ho nemala pri sebe ale v dome, požiadala aby si preň mohla zájsť.

„Toto príslušník Policajného zboru odmietol, podávateľku zadržal a predviedol na obvodné oddelenie, kde od nej opätovne vyžadoval predloženie občianskeho preukazu. Taktiež jej nedovolil zamknúť domácnosť, pričom sa v dome nachádzal jej druhý maloletý syn,“ poukázal verejný ochranca práv.

Keď polícia koná v rozpore so zákonom

Verejný ochranca práv po preskúmaní podnetu skonštatoval, že príslušník Policajného zboru
nielenže nebol oprávnený zadržať a predviesť podávateľku na oddelenie, ale v danom prípade
neboli splnené podmienky ani na to, aby ju legitimoval.

„Policajný zásah do slobody a integrity človeka má v právnom štáte jasne stanovené
mantinely. Tieto nemožno prekročiť. Aj preto som prípad podrobne preskúmal a zameral
som sa na to, či bolo nevyhnutné matku dieťaťa v danej situácii predviesť na útvar
Policajného zboru,“
podotkol Dobrovodský.

Ktorý dodal, že „policajt ju mohol predviesť len ak by boli splnené dve podmienky –
prvou podmienkou je, že preukázanie totožnosti osoby bolo skutočne potrebné. Druhou
podmienkou je, že sa predvádza osoba pri plnení úloh policajta podľa zákona
o Policajnom zbore.“

A podáva zvláštne vysvetlenia

Ombudsman zdôraznil, že podľa vyjadrenia polície, mal príslušník vyzvať podávateľku na
preukázanie totožnosti preto, že pri nahrávaní sa pohybovala po ceste a nevyužívala
chodník.

„Z predložených dokumentov som nezistil, že by polícia vykonala úkony týkajúce sa ďalšieho riešenia tohto priestupku. Pokiaľ policajt nemal záujem priestupok skutočne riešiť, nemal ani dôvod podávateľku, okrem upozornenia, aj legitimovať.

Navyše, príslušník mal o osobe podávateľky základnú vedomosť. Vedel kde býva a z akého dôvodu sa pred domom nachádzala,“ skonštatoval.

Etický kódex

„Aj preto som skonštatoval, že neodôvodnenou výzvou na preukázanie totožnosti a následným predvedením na policajné oddelenie došlo k porušeniu základného práva podávateľky na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života, základného práva na nedotknuteľnosť osoby, základného práva na osobnú slobodu ako i základného práva na pozbavenie slobody len zo zákonných dôvodov a zákonným spôsobom.

Som rád, že i polícia uznala nezákonné konanie policajta. Preto boli všetci policajti príslušného obvodného oddelenia opätovne preškolení z dodržiavania Etického kódexu príslušník Policajného zboru.“ doplnil verejný ochranca práv Dobrovodský.

Ktorý na záver podotkol, že „najjednoduchším spôsobom overenia totožnosti podávateľky by bolo, kedy by jej príslušník PZ SR dovolil si ísť po občiansky preukaz domov a následne ho predložiť príslušníkovi obvodného oddelenia. Z predložených dokladov vyplývalo, že príslušník obvodného oddelenia podávateľke potrebnú súčinnosť na preukázanie totožnosti neposkytol.“

ereport.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.

redakcia SN 2

Recent Posts

Rusko pritvrdzuje! Americké drony nad Čiernym morom dolietali

Rusko bude zostreľovať bezpilotné lietadlá NATO. Vojenský expert Konstantin Sivkov povedal, že v reakcii na povolenie, ktoré dali Kyjevu…

2 hodiny ago

VIDEO: Kolíková sa priznala! Na likvidáciu právneho štátu zaviedla nezmyselný trestný čin!

Na likvidáciu právneho štátu Kolíková zaviedla aj nezmyselný trstný čin ohýbania práva. Nakoniec sa sama…

2 hodiny ago

Bude „aristokrat“ Naď reagovať aj na toto video?

V deň inaugurácie nového prezidenta SR sa Zoroslav Kollár vo svojom videu venoval starému ministrovi obrany,…

2 hodiny ago

Gyimesi o pokute pre Maďarsko: Liberálna demokcia v praxi!

Slobodne sa rozhodneš, že nechceš migrantov, pokutujú ťa. Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu vo…

2 hodiny ago

VIDEO: Srbský prezident Aleksandar Vučić očekává v Evropě velký konflikt mezi Ruskem a NATO.

„Vlak vyjel ze stanice a nikdo ho nemůže zastavit. A podle toho to také vypadá…

2 hodiny ago

Prezident Pellegrini: Spor do politiky patrí, súboj však musí mať svoje pravidlá

Ľudia by nemali podľahnúť klamnému názoru, že z politiky sa musí vytratiť spor. Ten tam prirodzene…

5 hodín ago