zdrava

Naučte sa piť dostatok čistej vody

Voda je život sám. V našej krajine ľudia zabudli, ako piť čistú vodu! A voda je pre ľudí po vzduchu druhou najdôležitejšou podmienkou existencie. Moderný človek je natoľko hluchý k signálom vlastného tela, že obyčajný smäd si môže pomýliť s pocitom hladu a namiesto toho, aby si len vypil pohár vody, hltavo prijíma ďalšiu a už extra porciu jedla pre seba, a teda…nepostrehnuteľne a postupne naberá nadváhu a zdravotné problémy.

Múdrosť nášho tela spočíva v tom, že rôznymi príznakmi signalizuje svoje potreby a naznačuje, kde sme k sebe nespravodliví.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Aké sú teda príznaky, ktoré naznačujú, že nepijeme dostatok čistej pitnej vody?

Sú to predovšetkým:

-suchá, šupinatá pokožka,

-časté bolesti hlavy,

-znížená výkonnosť,

-zápcha,

-nadváha

-a paradoxne aj opuchy a rôzne metabolické ochorenia, ako sú obličkové kamene, žlčník a pod., žiaľ, málokedy im venujeme pozornosť. Sú to príznaky dehydratácie a ešte menej často si tieto problémy spájame s tým, že počas dňa pijeme málo čistej vody.

Človek tvorí 60-70% vody. Biológovia niekedy žartujú, že voda „vynašla“ človeka ako dopravný prostriedok. A zdá sa, že je to pravda, pretože hlavnou zložkou nášho tela je voda. V embryu môže množstvo vody dosiahnuť až 90 %! Ale s pribúdajúcim vekom túto krásnu zložku nás samých strácame. Du Bois to krásne vyjadril: „Živý organizmus je živá voda.“

Na čo je pre telo voda, ak je jej obsah v tele taký vysoký? Voda je pre nás jediným najsilnejším rozpúšťadlom škodlivých látok v ľudskom tele a katalyzátorom všetkých metabolických procesov!

Keď telo dostane vodu v dostatočnom množstve, potom všetky orgány a systémy fungujú a cítia sa normálne. Všetky metabolické produkty sa vylučujú včas, metabolické procesy fungujú požadovanou rýchlosťou.

V podmienkach nedostatku vody nemôžu obličky pracovať naplno, pretože… chýba im táto tekutá zložka na spracovanie, rozpustenie a odstránenie všetkých škodlivých a nepotrebných látok z krvi. A potom sa moč neustále koncentruje do takej silnej miery, že sa časom objavia kryštály rôzneho obsahu, ktoré sa následne zväčšujú a tvoria obličkové kamene.

V podmienkach nedostatku vody sa telo prepne do úsporného režimu, pretože… cíti ohrozenie života a začína:

na jednej strane v črevách získavať vodu z už spracovaných materiálov a potom dochádza k zápche a na druhej strane sa naše telo všetkými možnými spôsobmi snaží akumulovať vodu a hnať ju do medzibunkového priestoru – tu je problém edému, opuchnutých ťažkých nôh, chodidiel.

Nedostatok vody v tele – chronická dehydratácia – je podľa mnohých odborníkov najdôležitejšou príčinou mnohých chorôb: astmy, alergií, vysokého krvného tlaku, nadváhy a niektorých emocionálnych problémov vrátane depresie.

Nedostatočná spotreba vody postupne narúša normálne fungovanie organizmu. Čoraz častejšie a nielen na konci dňa sa človek začína cítiť unavený, znižuje sa jeho výkonnosť, narúšajú sa tráviace procesy. Keďže mozog tvorí zo 75 % voda, jeho relatívna dehydratácia spôsobuje v mozgových bunkách silný stres, znižuje pozornosť a zhoršuje pamäť.

Len si treba uvedomiť fakt, že pitná voda je rovnako potrebná ako dýchanie vzduchu.

Zároveň by ste mali piť vodu po troškách, 2-3 dúšky. Nevypite liter vody naraz, nezachádzajte do extrémov. Často človek spočiatku nepociťuje smäd, faktom však je, že smäd máme, no keďže sme telo odnaučili od vody, túto potrebu potláčame. Keď však začneme pravidelne piť vodu, reflex sa obnoví. To znamená, že musíte začať piť viac vody a potom sa smäd objaví sám. A nebudeme sa musieť nútiť piť vodu a vymýšľať rôzne triky, aby sme si dali ďalší dúšok!

Ak chcete byť zdravým človekom, musíte mať zdravé návyky! Jedným z nich je piť čistú vodu! A rozhodnutie je vždy na vás.

Autor: Olga Popova

Článok je určený len na informačné a vzdelávacie účely a nenahrádza odborné lekárske poradenstvo, diagnostiku alebo liečbu. Akékoľvek otázky týkajúce sa zdravotného stavu vždy konzultujte so svojím lekárom.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

VIDEO: Juhoslávia- Matka a deti, vy nezomriete, ja zomriem.

V tento deň absolvoval plukovník Milenko Pavlović svoj posledný let. V tento deň v roku…

3 hodiny ago

Zdrava – druhý mozog č. 3

V lekárskej vedeckej interpretácii - črevá : ide o nahromadenie uzlov, tkanív, ktoré jednoducho vykonávajú…

3 hodiny ago

„Európa sa v otázke vojny a mieru zahráva s ohňom. Európski lídri ťahajú kontinent do svetovej vojny.

Nedovolíme, aby Maďarsko tretíkrát do nej vtiahli,“ vyhlásil Orbán s tým, že situáciu okolo vyzbrojovania…

3 hodiny ago

Zdrava – druhý mozog č. 2

Všetko fyzické je cyklické, od živej častice až po Svargu Prečistú. Buď používate tieto cykly,…

4 hodiny ago

Zdrava – druhý mozog č. 1

Človek študuje svoje telo už mnoho rokov, dokonca aj viac ako jedno storočie, no moderná…

4 hodiny ago

Jaskyne na Slovensku

Na Slovensku je známych vyše 7000 jaskýň. Možno ste to vedeli, no Slovensko je považované…

4 hodiny ago