Európa

Možnosti dodávok zbraní z Nemecka na Ukrajinu sme vyčerpali. Musíme sa vyhnúť stretu konfliktu medzi NATO a Ruskom, vyhlásil nemecký kancelár Scholz

Berlín Kyjevu nedávno zaslal zoznam, z ktorého si zbrane môže vybrať. Podľa informácií denníka Bild z neho ale boli vyškrtnuté všetky položky, ktoré Ukrajina považuje za dôležité.

Nemecká armáda z veľkej časti vyčerpala možnosti dodávať ďalšie zbrane zo svojich zásob na Ukrajinu, povedal v rozhovore s magazínom Spiegel nemecký kancelár Olaf Scholz.

Berlín sa opakovane stal terčom kritiky za to, že Kyjevu, ktorý čelí ruskej agresii, neposkytuje väčšiu pomoc. Scholz v rozhovore argumentuje aj tým, že chce za každú cenu zabrániť konfliktu medzi NATO a Ruskom, možnej tretej svetovej vojne.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ukrajine ponúkajú nákup zbraní

Politik je presvedčený, že Nemecko, ktoré odmieta Ukrajine dodávať ťažké zbrane ako napríklad tanky, robí všetko, čo je v jeho silách. Možnosti bundeswehru sú pritom podľa neho prakticky vyčerpané. Čo ešte môže nemecká armáda poslať, to pošle, uistil.

Zároveň pripomenul, že Nemecko bude Ukrajine financovať nákup zbraní od nemeckých výrobcov. Berlín Kyjevu nedávno zaslal zoznam, z ktorého si zbrane môže vybrať. Podľa informácií denníka Bild z neho ale boli vyškrtnuté všetky položky, ktoré Ukrajina považuje za dôležité.

Na opakované otázky, prečo Nemecko odmieta dodávať ťažké zbrane či priebežne ďalšie zbrane zo zásob svojej armády, Scholz odpovedal okrem iného tým, že je nevyhnutné, aby spolková republika bola kedykoľvek schopná brániť svoje územie.

Ohrozenie krajín NATO Ruskom podľa neho trvá. „Už predtým som povedal, že musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa vyhli konfrontácii medzi NATO a vysoko vyzbrojenou jadrovou superveľmocou, akou je Rusko. Robím všetko preto, aby som zabránil eskalácii, ktorá by viedla k tretej svetovej vojne,“ uviedol kancelár.

Garančná mocnosť

Aby Nemecko pre vyzbrojenie Ukrajiny robilo viac, by si želal okrem iného český minister zahraničia Jan Lipavský. Nemci samotní sú podľa Spiegelu názorovo rozdelení. Kým 47 percent ich je pre dodávky ťažkých zbraní, 45 percent z nich je proti.

Do budúcnosti je podľa Scholza potrebné uzatvorenie prímeria a stiahnutie ruských jednotiek. Mierová dohoda potom podľa neho musí byť taká, aby Ukrajine umožnila brániť sa. „Vyzbrojíme ju tak, aby bola garantovaná jej bezpečnosť. Sme k dispozícii ako garančná mocnosť,“ podotkol.

Nemecký kancelár tiež znovu odmietol embargo na dovoz ruského plynu. K zastaveniu vojny by to podľa neho neviedlo. Ak by totiž ruský prezident Vladimir Putin reagoval na hospodárske argumenty, vojnu by vôbec nezačal.

Zároveň Scholz pripustil, že sa spolková republika mala predtým začať zbavovať závislosti od ruského dovozu. Taktiež podľa neho spojenci už po ruskej anexii Krymu v roku 2014 mali prijať časť sankcií, ktoré prišli na rad až tento rok.

Opozícia: Keď vláda nie, tak parlament áno

Opozičná konzervatívna únia CDU/CSU plánuje na budúci týždeň v Spolkovom sneme predložiť návrh uznesenia, na základe ktorého by Nemecko ťažké zbrane Ukrajine dodalo.

Šéf CDU a poslaneckého klubu CDU/CSU Friedrich Merz dnes povedal, že bol spočiatku zdržanlivý, pretože nechcel vyvolať dojem, že ide o „taktické hrátky“.

„Ale keď nebude dodávať spolková vláda, musí dodávať parlament,“ vyhlásil podľa agentúry DPA Merz. Zdôraznil pritom, že v Spolkovom sneme existuje väčšina pre dodávky ťažkých zbraní tvorená CDU/CSU, vládnymi liberálmi a Zelenými, a oproti tomu menšina tvorená sociálnymi demokratmi (SPD) kancelára Scholza, krajne pravicovou Alternatívou pre Nemecko (AfD) a Ľavicou.

„Ale počítam s tým, že spolkový kancelár sa sám chopí iniciatívy a postará sa o to, že v nemeckom Spolkovom sneme sa k tejto téme vytvorí väčšina presahujúca vládu,“ vyhlásil Merz.

Scholz má podľa neho momentálne predovšetkým problémy so svojou vlastnou frakciou v Spolkovom sneme. „Ľudia ako Putin rozumejú len veľmi jasnej reči,“ zdôraznil Merz.

Scholza podráždilo zrušenie návštevy nemeckého prezidenta na Ukrajine, ktorú si Kyjev neželá

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier by rád navštívil Ukrajinu, ale skutočnosť, že ho tam neprijali,„podráždila“ nemeckého kancelára Olafa Scholza. Ten to 14. apríla uviedol pre verejnoprávny rozhlas RBB a dodal, že on sám nemá aktuálne plány na návštevu Kyjeva.

Steinmeier, dlhoročný zástanca zmierenia s Ruskom, v utorok uviedol, že Kyjev si jeho návštevu neželá. Nemenovaný ukrajinský predstaviteľ následne poprel, že by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol ponuku Steinmeiera na návštevu. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry AFP.

„Prezident by rád išiel na Ukrajinu a rád by navštívil prezidenta,“ povedal Scholz. „Bolo by dobré ho prijať. Nechcem sa k tomu ďalej vyjadrovať. Je to trochu dráždivé, aby som bol zdvorilý,“ uviedol ďalej Scholz.

Na otázku, či on sám plánuje návštevu Kyjeva, Scholz odpovedal, že je so Zelenským v pravidelnejšom kontakte než takmer ktorýkoľvek iný západný politik. Ukrajinská vláda predtým zamietla návštevu prezidenta Nemecka. Dôvodom boli Steinmeierove blízke vzťahy s Ruskom počas uplynulých rokov. Steinmeier mal ako minister zahraničných vecí v dvoch kabinetoch vtedajšej kancelárky Angely Merkelovej úzke kontakty okrem iných na šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova.
 
Steinmeier počas návštevy Varšavy 12. apríla povedal, že plánoval cestovať na Ukrajinu spolu s ďalšími lídrami EÚ, avšak Kyjev naznačil, že o jeho prítomnosť v krajine nie je záujem. „Bol som pripravený to urobiť, avšak zjavne – a musím to vziať na vedomie – si to v Kyjeve neželali,“ uviedol. Steinmeier mal byť súčasťou delegácie prezidentov Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska, ktorí sa 13. apríla stretli so Zelenským v Kyjeve.

Zdroj: hnonline.sk / netky.sk


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Ministerka kultúry Šimkovičová a poslanec Kotlár o chystanom zákone transformujúcom progresívno-liberálnu RTVS v rukách pokrokárov z PS & politických aktivistov z mimovládok na verejnoprávnu inštitúciu

O odmietnutí novelizácie medzinárodných zdravotných predpisoch (IHR) a totalitnej pandemickej zmluvy, ktoré by umožnili diktát…

38 minút ago

VIDEO: Predvolebný program PS alias Proti Slovenska je škodiť Slovensku

Šéf Zboru poradcov poradcov predsedu vlády SR, poslanec NR SR Erik Kaliňák (Smer-SSD) vo svojom…

4 hodiny ago

Rozmiestnenie bojových jednotiek NATO na Ukrajine: „Prichádzajú vo veľkom počte“

V znepokojujúcom a dosť nedostatočne uvádzanom vývoji NATO začína rozmiestňovať bojové jednotky na Ukrajinu, pričom…

4 hodiny ago

Senátor Puškov: NATO by mohlo začať priamu vojnu s Ruskom

„Nová fáza“: Rada federácie varovala pred hrozbou priamej vojny s NATO Západ môže začať priamy…

4 hodiny ago

Viac ako polovica Američanov kritizuje financovanie Ukrajiny vo výške 61 miliárd dolárov

Podľa prieskumu, ktorý 23. apríla zverejnil Daily Express US, 51 percent Američanov kritizovalo návrh zákona,…

4 hodiny ago

Zacharova komentovala Blinkenovo vyhlásenie o rokovaniach o Ukrajine

Zacharová: Rusko potvrdilo svoju pripravenosť na rokovania o Ukrajine už v roku 2022 Rusko potvrdilo…

4 hodiny ago