vedomosť

Moc čítania: Ako môže literatúra pomôcť s duševným zdravím počas pandémie

„Knihy sú tí najtichší a najstálejší priatelia; sú tí najdostupnejší a najmúdrejší radcovia a najtrpezlivejší učitelia.“ – Charles William Eliot

Literatúra, vo forme románov, poviedok, poézie či divadelných hier, nám môže umožniť prekročiť naše fyzické prostredie. Stačí niekoľko viet, aby sme sa s Hemingwayom preniesli na Kubu päťdesiatych rokov, s Lewisom do Narnie či s Hosseinim do súčasného Afganistanu.

Spisovatelia nás sprevádzajú neznámymi cestami v topánkach fiktívnych postáv, s ktorými sa učíme súcitiť. No v čase, keď knihu odložíme, sme to často my sami, o kom sme sa niečo dozvedeli.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Hlavne na túto vlastnosť presahu bol zameraný online kurz s názvom Literatúra a duševné zdravie: čítaním pre duševnú pohodu, ktorý usporiadala Warwická univerzita v Anglicku.

Cieľom kurzu je rozhovormi so spisovateľmi, hercami a profesormi ukázať, že čítanie beletrie je účinný spôsob na zvládanie nespočetného množstva problémov duševného zdravia a emocionálnych situácií.

Obzvlášť aktuálne je to aj počas súčasnej pandémie, kedy sa výrazne zvyšuje výskyt pocitov úzkosti a depresie medzi všetkými vekovými kategóriami ľudí.

Stephen Fry o čítaní a depresii

Jedna z kľúčových postáv, s ktorou organizátorský tím kurzu hovoril, bol slávny anglický intelektuál Stephen Fry.

Ako uznávaný komik, herec, televízny moderátor a spisovateľ sa Fry stal jednou z najznámejších tvárí anglickej kultúry. Je uznávaný pre svoj vtip a vedomosti.

Aj on počas svojho života bojoval s manickou depresiou a bipolárnou afektívnou poruchou.

Čeliac svojim problémom duševného zdravia nachádzal útechu a pochopenie v románoch a poézii. Je presvedčený, že hlavne to druhé bolo dôležité pre jeho schopnosť pochopiť a vyjadriť sám seba, či už ju čítal alebo písal.

„Zdá sa, že jazyk a poézia, ktorú človek privádza k najvyššiemu vyjadreniu jazyka, je pre mňa prirodzenou cestou, ako sa popasovať s démonmi, ale aj pred nimi uniknúť,“ povedal Fry.

„Keď ste básnik, viete vyjadriť myšlienky nezvyčajnými spôsobmi; viete vyjadriť svoje pocity, turbulencie, ku ktorým vo vás dochádza.“

Fryove názory na moc poézie v jeho osobnom boji proti problémom duševného zdravia sú príkladom transformačnej sily, ktorú môže mať na psyché beletria.

Kurz bol pre poučenie 9000 účastníkov zameraný na šesť hlavných psychických príhod a ochorení – stres, hlboký žiaľ, smútok zo smrti blízkej osoby, traumu, depresiu a bipolárnu afektívnu poruchu, starnutie a demenciu.

Nebolo to ale prvýkrát, čo výskumníci vytvárali teórie o vplyvoch literatúry na duševnú pohodu…

Biblioterapia

Predstava literatúry ako terapie sa objavila koncom 19. storočia a razil ju „otec modernej psychológie“ Sigmund Freud. Počas svojich sedení s vojnovými veteránmi predpisoval tým, čo trpeli posttraumatickou stresovou poruchou (PTSP), „upokojujúce“ knihy.

Jeho metóda sa ukázala byť natoľko úspešná, že sa stalo bežnou praxou u vojakov, vracajúcich sa z 1. svetovej vojny, predpisovať im kurz čítania a odporúčať, aby o svojich zážitkoch písali, čo sa postaralo o opätovné objavenie sa literárneho žánru – vojnovej poézie.

V 21. storočí sa o tejto metóde bežne hovorí ako o biblioterapii a dôležitosť získala vďaka dvom ľuďom.

Susan Elderkinová a Ella Berthoudová založili svoju biblioterapeutickú sieť Škola života po rokoch priateľstva, keď si navzájom odporúčali knihy na základe toho, čo ich v tom čase trápilo.

Škola života teraz ponúka úplné psychologické posúdenie, osobne a na diaľku, a tiež zoznam „kníh na predpis“, šitý konkrétne na váš emocionálny a psychologický stav.

Hoci povznášajúce či empatické účinky literatúry zažili počas svojich životoch mnohí z nás, odbor biblioterapie sa nezakladá len anekdotických dôkazoch.

Štúdia publikovaná v roku 2011 v časopise Annual Review of Psychology ukázala, že keď účastníci čítali v príbehu nejakej postavy pasáže o emotívnych udalostiach, prežívali rovnakú emóciu ako tá postava.

Navyše, skeny funkčného zobrazenia magnetickou rezonanciou ukázali, že oblasť mozgu stimulovaná nejakou aktuálnou emotívnou udalosťou bola stimulovaná aj pri čítaní podobne emotívnej pasáže.

Výsledky dokázali, že sila empatie s fiktívnou postavou nás pripravuje na podobné udalosti v našich vlastných životoch, čo nás zase robí psychicky schopnejšími vyrovnávať sa s budúcimi negatívnymi emóciami alebo situáciami.

Pre čitateľov sú výsledky tejto štúdie sotva prekvapením. Biblioterapii však dodávajú toľko potrebnú vedeckú dôveryhodnosť pre univerzálne využitie jej princípov.

Zhrnutie

„Stratenie sa“ na niekoľko hodín do fiktívneho sveta nám môže poskytnúť dokonalý protijed na stresy a trápenia každodenného života.

Tiež nám pomáha stať sa empatickejšími, nepredpojatejšími a plne rozvinutými osobnosťami, schopnými dávať zmysel našim vlastným životom a tiež životom iných.

V obrovských radoch vydaných kníh nájdeme ľudí, živých alebo mŕtvych, ktorí nás nútia cítiť sa chápaní a ktorí vyslovili myšlienky, ktoré sa my zo strachu pred označením za nenormálnych vysloviť bojíme.

Beletria nás učí, že týmto reálnym svetom neputujeme sami.

„Najlepšie chvíle čítania sú tie, keď narazíte na niečo – myšlienku, pocit, spôsob pohľadu na veci – čo ste pokladali za jedinečné, špecifické pre vás a teraz to tam je, zachytené niekým iným. A… je to akoby sa objavila ruka… a uchopila vašu.“ – Alan Bennett

Zdroj: https://www.badatel.net

PODPORTE nezávislé médium.

Všetok obsah na tejto stránke je bezplatný. Vaša podpora bude použitá na rozvoj a propagáciu stránky, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. 

Aj malá čiastka dostatočne pomôže.

Mame množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Bez Vašej pomoci sa však ďalej nepohneme.

IBAN: LT90 3250 0868 2837 7659 BIC: REVOLT21 do poznámky prosím uviesť “dar

https://slovanskenoviny.sk/chcete-podporit-tvorbu-slovanskych-novin/

ďakujeme

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu zna redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

GMO – Geneticky Modifikované Organizmy (a my)

Hneď na začiatok – nebude to prednáška na tému v nadpise, účelom je vysvetlenie/upozornenie, že…

10 minút ago

Od 30. května se koná další sraz Bilderbergu, tentokrát v Madridu

Globalistický klub, který chce vybudovat totalitní světový řád, uspořádá letošní „tajné setkání“ od 30. května…

1 hodinu ago

Čoho sa globalisti najviac obávajú po spustení ruskej špeciálnej vojenskej operácie

To, že globalistické sily na Západe v predvečer volieb do Európskeho parlamentu naďalej hrajú na…

2 hodiny ago

Z ošiaľu elektromobility vytriezvieva aj Mercedes

Tlak na odstavenie spaľovacích motorov v prospech elektromobility rastie už niekoľko rokov. Lenže ako zákazníci…

2 hodiny ago

Čo sa deje s americkými ponorkami?

NI: Americké jadrové ponorkové sily sú v nezávideniahodnej pozícii. Analytik amerického magazínu  The National Interest Brandon J.…

2 hodiny ago

The Independent: Británia bráni ukrajinským utečencom stretnúť sa so svojimi deťmi

Ukrajinských utečencov v Spojenom kráľovstve nemožno spojiť so svojimi rodinami. Podľa nových pravidiel musia migranti…

2 hodiny ago