domovina

Kupovanie hlasov Rómov funguje v každých voľbách. Cena jedného hlasu nie je vysoká

Je to tu pri každých voľbách a predsa sa s tým nič nedá robiť. Alebo dá, len sa nerobí? Skrátka – kupovanie hlasov v rómskych osadách je téma pri každých voľbách. To tvrdí Karolína Bortáková, expertka na sociálne vylúčené komunity. Poslanec Milan Mazurek poukazuje na iné výdavky – štát podľa neho vyhodil peniaze do osád nezmyselne.

Podpredseda Republiky kritizuje krok prezidentkinej vlády, ktorá podľa neho zazmluvnila množstvo byrokratov, ktorí sa majú postarať o údajne lepší život v rómskych osadách. Mazurek si myslí, že Slovensko na to nemá a potrebná je vyváženosť v povinnostiach, rovnako aj v právach. Expertka na vylúčené komunity hovorí, že hlasy rómskych voličov sa kupujú hlavne medzi tými najchudobnejšími a vysvetlila, ako hlasujú ľudia, ktorí nevedia čítať.

Rozvojové tímy

Mazurek hovorí, že prezidentkina vláda ide do šesťdesiatich obcí poslať tzv. rozvojové tímy, ktoré majú v tamojších osadách hľadať všetky spôsoby, ako tamojším ľuďom zlepšiť život. „Či už zlegalizovať im ukradnutý pozemok, nájsť cestu pre vybudovanie nového domu, prípadne presvedčiť obec do novej kanalizácie, vodovodu a na to hľadať aj zo štátneho rozpočtu určené zdroje, za ktoré by sa toto celé dalo vybaviť,“upresňuje Mazurek s tým, že v jednotlivých osadách dokonca posielajú čosi ako opatrovateľky, ktoré majú pomáhať miestnym mamičkám.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

To nie je úlohou štátu

Podľa Mazureka štát takto nemôže znevýhodňovať kohokoľvek zo „slušných, pracujúcich“ ľudí v tomto štáte. Tvrdí, že na tieto účely je už zazmluvnených 42 miliónov eur, čo si podľa neho na Slovensku na byrokratický aparát nemôžeme dovoliť. Práve preto pripomína, že hnutie Republika hovorí o rovnosti nie len v povinnostiach, ale aj v právach.

Na Slovensku sa takmer výlučne pojmom sociálne vylúčené komunity týka práve rómskych komunít. V nich podľa Bortákovej viac, ako polovička z ľudí v týchto komunitách žije v extrémnej generačnej chudobe. Tú si podľa nej netreba predstavovať tak, že rodina nemá na zaplatenie energií, alebo že nemá v nedeľu na obed mäso. „My hovoríme o tom, že pod nohami nemáte normálnu podlahu, ale hlinu. Keď máte posteľ, spia na nej desiati,“vysvetľuje Bortáková, ako to funguje napríklad v Jarovniciach, Trebišove či iných lokalitách úplne mimo civilizáciu, kde býva aj niekoľko desiatok ľudí na pár metroch štvorcových.

Problém sa kumuluje

To, že problém sa roky nerieši prináša len jeho zhoršovanie. Kým pred tridsiatimi rokmi napríklad známu osadu Angi mlyn v Michalovciach tvoril jeden panelák, dnes ich je tam niekoľko a v ich okolí sa pohybujú nafetované deti bez nádeje na budúcnosť. Aj to je podľa Bortákovej sprievodným javom generačnej chudoby. Kým typickým znakom bežného človeka je motivácia mať úspech, motiváciou človeka či ľudí žijúcich v generačnej chudobe sú dobré, funkčné vzťahy. Nie len v rodine, ale aj v komunite.

Bortáková vysvetľuje tzv. „vláčik“. Podľa jej popisu prvý človek, ktorý vojde do volebnej miestnosti vhodí prázdnu obálku a „správny“ hárok strany, ktorá mu dala 30 eur. Hárok vynesie von a vyplní ho pre ďalšieho, ktorý ho vloží do obálky a prázdny hárok tej istej strany zase vynesie von. „Podľa mňa nejaký identifikačný znak už tam nájde, takže to nie je taká ťažká úloha,“ konštatuje Bortáková s tým, že pri každých voľbách sa to opakuje a nič sa s tým nerobí.

Igelitkové peniaze

Otázka je, kto hlasy negramotných Rómov kupuje. Bortákovej skúsenosť je taká, že každá strana, ktorá má „igelitkové peniaze“. Ako to však ovplyvňuje, alebo neovplyvňuje úspešnosť jednotlivých strán vďaka tomuto javu, si expertka odhadnúť nedovolí. Nechce podporovať mýtus, že sa tak „nakupujú“ všetka hlasy. „Je mnoho takých, ktorí si chcú nechať aspoň tú výsadu, že sa môžu rozhodnúť sami. Ale myslím, že hlavná časť je v tých naozaj odkázaných ľuďoch,“ uzatvára Bortáková.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Polícia aktívne koná proti nenávistným prejavom na internete po stredajšom útoku

Polícia zaznamenala v súvislosti so stredajším (15. 5.) útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na…

2 hodiny ago

Nemocnice majú nedostatok pracovníkov: Rezort prijíma kroky a prináša viaceré zmeny

Ministerstvu zdravotníctva SR sa podarilo v parlamente presadiť novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá…

3 hodiny ago

Po atentáte:  Musí sa zmeniť kontrola médií, ktoré napätie riadne rozdúchavali

Efektívnosť štátnej ochranky sa snažili rozbiť práve progresívni novinári. A to mohutným úderom, píše v…

3 hodiny ago

Potom, čo Fico vyhlásil, že Slovensko nepodpíše Pandemickú zmluvu WHO prišiel atentát

Slovenský premiér Robert Fico je zanieteným odporcom Pandemickej zmluvy WHO a revidovaných Medzinárodných zdravotných predpisov…

3 hodiny ago

Zahraničná analýza o motívoch na odstránenie Fica spochybňuje teóriu osamelého strelca

Expert ukazuje na "globalistov" a "Projekt Ukrajina" „Osamelý pištoľník“, tá kreslená postavička, ktorá posledných niekoľko desaťročí…

3 hodiny ago

Medvedev pripustil, že sanitárna zóna by mohla prechádzať cez územie Poľska

Sanitárna zóna by sa mohla priblížiť k hraniciam Poľska a dokonca sa rozšíriť na jeho…

3 hodiny ago