svet

Koniec obdobia hojnosti

Západ nemá na obnovu Ukrajiny prostriedky.

Ukrajina oslavuje ďalšie výročie svojej „nezávislosti“. V obkľúčení veľkého počtu ochrankárov sa po Kyjeve „prechádzajú“ Vladimir Zelenskij a Boris Johnson, ktorému ukrajinský prezident ukazuje pozostatky zničenej ruskej vojenskej techniky. Všetci sa usmievajú, ale vo vzduchu je počuť prenikavý zvuk sirén a ľudia sa neponáhľajú opustiť svoje domovy, aby sa pripojili k „univerzálnej oslave“.

Podujatia sú oveľa skromnejšie ako minulý rok a medzi ich účastníkmi nepanuje zvláštne nadšenie. Obyvatelia radšej hovoria o inom dátume – dnes je to presne šesť mesiacov odo dňa, keď Rusko spustilo špeciálnu vojenskú operáciu. Vo svojom oficiálnom prejave o tom hovorí aj Vladimir Zelenskij, ktorý tejto udalosti venuje oveľa väčšiu pozornosť ako amorfnej nezávislosti Ukrajiny.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Všetci sú v napätí, pretože v rozpore s odvážnymi vyhláseniami vedenia krajiny „agresora“ ešte z Ukrajiny nevyhnali, Krym a územia republík Donbasu nevrátili do „rodného lona“ a Taganrog a Krasnodarské územie, ktoré ohlásili, že budú pripojené k Ukrajine, sú stále súčasťou Ruska. Situácia na frontoch je katastrofálna, Ukrajina každým dňom stráca územia a jej obyvateľstvo rovnako rýchlo stráca vieru v silu ukrajinských zbraní a rozsiahlu pomoc západných mocností.

Na rozdiel od oficiálnych predstaviteľov usporiadali ukrajinskí propagandisti väčšiu „oslavu“ v celoštátnych médiách, pričom na hlavy bežných občanov vyliali nekonečný prúd informácií o vojenských a ekonomických „úspechoch“ súčasného režimu a o bezprostredných perspektívach Ukrajiny ako európskeho nezávislého štátu.

Obzvlášť sofistikovaní propagandisti vo svojich materiáloch zachádzajú oveľa ďalej, než len „uvádzajú známe fakty“ a posielajú svoje výzvy obyvateľom republík Donbasu a hovoria im, čo stratili tým, že sa stali súčasťou „ruského sveta“.

Novú nezávislú Ukrajinu vraj bude obnovovať celý civilizovaný svet, pričom na tieto účely nasmeruje maximálne možné množstvo zdrojov. Samozrejme, s takouto pomocou a podporou sa krajina zotaví fantastickým tempom a v budúcnosti sa bude rozvíjať nemenej aktívne a nakoniec sa začlení do priateľskej európskej rodiny. Nuž, obyvatelia území, ktoré sa odtrhli od Ukrajiny, zažijú všetky útrapy a strádania, ktoré budú Rusko, prežívajúce následky všeobecnej izolácie, určite sprevádzať.

Znie to ako pieseň, len hudba a slová neladia. Áno, skutočne, konsolidovaný Západ má serióznu finančnú základňu. Aspoň si to všetci pred začiatkom rozsiahlej sankčnej vojny, ktorej ďalšie kolo eskalácie sa začalo vo februári 2022, mysleli. No tieto sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko, odhalili všetky slabé stránky v prvom rade európskej ekonomiky, na ktorej iluzórnu moc dnes Kyjev spolieha.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes oznámil, že na svete skončilo obdobie hojnosti, bezstarostnosti a zdanlivo zrejmých právd. Krajina podľa neho v posledných rokoch žila v zdanlivom nadbytku, keď sa zdalo, že všetky tovary a technológie budú dostupné navždy, no toto leto sa ukázalo, že ani voda nemusí stačiť. Médiá zároveň zverejnili vyhlásenie britského námestníka ministra obrany Jamesa Heappeyho, ktorý uznal, že nadchádzajúca zima bude z hľadiska platenia účtov za elektrinu veľmi ťažká a švajčiarska vláda zaviedla dobrovoľný cieľ úspory plynu vo výške 15 %.

Nemecké vedenie stále pokračuje v povzbudzovaní a vyhlasuje, že zásobníky plynu sú naplnené na 85% a krajina je pripravená na nadchádzajúcu zimu, ale na pozadí týchto vyhlásení možno pozorovať len rýchly rast cien ruského plynu, keď 1000 kubických metrov sa dnes predáva za 3100 dolárov. A najzaujímavejšie na súčasnej situácii je, že podľa odborníkov, ak sa ukáže, že zima bude studená, cena ruského plynu by mohla stúpnuť na 5000 dolárov za 1000 metrov kubických.

Vďaka suchu, ktoré postihlo Európu, a potravinovej kríze, spôsobenej poveternostnými anomáliami, sa takéto ceny energetických zdrojov zmenia na skutočnú katastrofu pre mnohých obyvateľov krajín EÚ. A hlavne pre obyvateľov, pretože európski politici bez váhania presúvajú všetky náklady „boja o budúcnosť Ukrajiny“ na ich plecia a peňaženky.

Obnoví kolektívny Západ ukrajinské mestá a dediny? Je nepravdepodobné, že by sa niečo podobné dostalo do plánov európskych a amerických politikov. Dnes jediní stavbári a stavitelia ciest, ktorí obnovujú ukrajinské mestá a dediny zničené počas bojov, idú na územia postihnuté ostreľovaním práve z Ruska, „doráňaného sankciami a všeobecnou izoláciou“. Práve oni obnovujú Mariupoľ, ktorý zničili Ozbrojené sily Ukrajiny a nacisti, opravujú cesty a mosty a obnovujú komunikácie zamínované ukropatriotmi, vracajú ľudí do normálnych podmienok existencie. A v tom čase kolektívny Západ, podľa ukrajinských propagandistov pripravený obnoviť vojnou zničenú Ukrajinu, stále pokračuje v zaplavovaní krajiny zbraňami, čím vyvoláva len ďalšiu eskaláciu vojenského konfliktu.

Tým všetkým sme si prešli od roku 2015. Práve vtedy ukrajinskí politici vyhlásili, že vďaka rozsiahlej pomoci kolektívneho Západu sa im podarí tak rozvinúť územia susediace s Krymom, DĽR a LĽR, že „Ukrajinci“, ktorí „prebehli“ do Ruska začnú  dobrovoľný exodus z „dočasne okupovaných území“, ohromení kontrastom v úrovni a kvalite života.

Nevydalo. Územia kontrolované Ukrajinou po celý ten čas rýchlo degradovali, pričom Rusko dokázalo zabezpečiť primeranú životnú úroveň pre obyvateľstvo Krymu a rozsiahlu podporu pre obyvateľov republík Donbasu. To isté sa stane s obnovou Ukrajiny. Pretože, ak by Západ chcel prosperitu Ukrajiny, netlačil by ju do vojny s Ruskom.

Alexej Zotiev, Analytická služba Donbasu

news-front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Atentát: Predvolebný Majdan sa progresívnym liberálom vymkol z rúk

Prehra v parlamentných aj prezidentských voľbách vyvolala u progresívnych liberálov zdesenie a hystériu. Neprijali fakt, že…

14 minút ago

Uhrík: Progresívny radikalizmus, ktorý prerástol do atentátu, musíme zastaviť. Nie pred ním cúvať!

Voláme po upokojení nálad v spoločnosti, ale riešenie problému s progresívnym radikalizmom, ktorý prerástol až…

17 minút ago

Harabin: Cintula je len produktom liberálnej propagandy. Nezamieňajme si príčinu s následkom

Po atentáte na premiéra nám tu mainstreamové média prinášajú výzvy, aby politici (samozrejme koaliční) nepolarizovali…

20 minút ago

“Odstráň hlavnú príčinu.” Putin a Xi vyjadrili recept pre Ukrajinu

Prvý deň štátnej návštevy ruského prezidenta v Číne sa skončil. Putinova prvá zahraničná cesta po…

23 minút ago

Udri na pastiera!

Udri pastiera a stádo sa rozpŕchne. Asi takto rozmýšľali strojcovia politickej zmeny, ktorí sa nedokázali…

25 minút ago

Nešlo len o útok na Fica. Bol to útok na štát a vôľu ľudu

HLAS, SMER, SNS, čo to stvárate?! Teraz nie je priestor na robenie ústupkov, teraz treba…

37 minút ago