Nie každý si uvedomuje, že les je skutočnou jedálňou bezplatného a zdravého jedla. S čo i len minimom vedomostí o tom, čo sa dá z toho, čo les ponúka, sa dá prežiť aj v krajnej situácii.
Takže, čo môžete jesť v lese?
No, samozrejme, na prvom mieste – všetky huby, bobule a orechy, ktoré poznáte. To je pochopiteľné. Jediná podmienka: musíte si byť úplne istí, že ste správne klasifikovali hubu alebo bobule. Ak máte pochybnosti, nejedzte.
Ukazuje sa, že les už má všetko, čo potrebujete na prežitie.
Plnohodnotnou náhradou pšenice je obyčajné lekno, nie nezvyčajné v lesných nádržiach, respektíve jeho podzemok. Oddenky je potrebné namočiť (oddeliť od stonky a vyčistiť), potom vysušiť a rozotrieť do múky. Rovnakým spôsobom môžete použiť žalude a korene púpavy. Z múky pripravíte jednoduché pásiky pečené na paličkách, na ohni, placky, halušky alebo len zápražku, a to opražením a pridaním horúcej vody.
Ešte jednoduchšie je vyrobiť múku z podzemku trstiny, netreba ju namáčať, stačí ju nakrájať na kúsky a vysušiť. A ak ho zľahka opražíte a zalejete vriacou vodou, získate povzbudzujúci nápoj, ktorý pripomína kávu. Rovnaký nápoj môže byť vyrobený z vyprážaných žaluďov.
Ak máte to šťastie, že stretnete húštiny medvedice lekárskej (stálozelený ker z čeľade vresovcovitých, zvyčajne obsypaný jasne červenými drobnými bobuľami), úspešne ste vstúpili: mierne sušené bobule medvedice sú surovinou na múku aj obilninou na kašu a odvar z jej listov je nielen príjemný, ale aj liečivý nápoj.
Počas prežívania v lese má jedlo úplne iný – ten správny význam. Jedlo je ako batéria. Preto nie je dôležitá chuť, ale kvalitatívne zloženie jedla, aby bol dostatok energie na dlhý čas, aby telo dostalo vitamíny, enzýmy, bielkoviny a cukry. Tu prichádza na záchranu koreň lopúcha. Úprimne, : sladké! Preto z nej môžete dokonca uvariť džem, ak pridáte bobule a varíte dlhšie. Môžete ho jednoducho odlepiť z vonkajšej vrstvy a nahrýzť – to pomôže udržať pevnosť. Chutné a pripomínajúce zemiaky, ak sú pečené v popole. Môže sa tiež variť a vyprážať. O tom, že je to liečivá rastlina a zároveň úplne prijateľná náhrada šampónu na umývanie vlasov, to už ani nespomíname.
Mimochodom, vráťme sa k obyčajnej trstine: môžete zbierať jej mladé výhonky (pri koreňoch, 10 centimetrov na výšku, nie viac) a variť ako prílohu a najjemnejšie sa môžu jesť surové. Sú bohaté na cukry, a to je energia pre život.
V lese môžete jesť aj mladé výhonky a najmä šišky. Mladé šišky borovice lesnej ešte nie sú nasýtené ihličnatými fytoncidmi, obsahujú veľké množstvo ovocných kyselín a cukrov. Musíte si vybrať hrbole s dĺžkou 1 – 4 cm, mäkké, bez odnímateľných šupín. Ďalším spôsobom, ako určiť – náraz by mal byť prepichnutý nechtom.
No, ak ku všetkým hubám, lesným plodom, divému medu, ktoré môžete (ak sa veľmi opatrne pokúsite) nájsť a získať, ryby, drobné zvieratá a vtáčie vajcia, dostanete nie tak skromné menu. V každom prípade nielenže zabráni umieraniu od hladu, ale dodá telu dostatok energie a vitamínov na celý život.
Dodatočný prísun energie vám pomôžu získať adaptogény – prírodné látky, ktoré stimulujú nervový systém a metabolizmus, posilňujú imunitný systém, zvyšujú adaptačnú schopnosť organizmu v náročných životných podmienkach. Adaptogény nie sú návykové, majú priaznivý vplyv na organizmus, majú všeobecný posilňujúci účinok.
Slovanské Noviny
Daňový a pozemkový podvodník Andrej Kiska, ktorý okrem iných svojich obchodných aktivít bol aj prezidentom, má…
Prestížne ocenenia za rok 2023 putovali do rúk výnimočných osobností slovenskej kultúry. Medzi laureátmi nechýbali…
Europoslanec Milan Uhrík z hnutia Republika sa prihlásil do rozpravy a skritizoval bod programu, ktorý sa…
Zamestnávatelia budú mať povinnosť poskytovať príspevok na športovú činnosť detí zamestnancov. Nová regulácia sa bude…
Na oficiálnej webovej stránke Kremľa bola zverejnená naliehavá výzva ruského prezidenta Vladimira Putina. "Chcem informovať…
"New York Times prekvapil a napísal svoj doteraz najpoctivejší komentár k vojne. Píše na sociálnej sieti komentáror…