Kazdá obživa pripravená pre naše RODiny si zaslúži, aby bola pripravená s korením laskavej, radostnej a svetlej myšlienky. Každý recept gazdinky, či zdedený po starej mame, prababke je určite chutný a svojou rodinnou históriou výnimočný. Práve počas sviatočných dní si každá gazdinka želá, aby jej dobroty chutili celej RODine a priateľom. Vďaka Vášej čarovnej myšlienke, ktorú do prípravy pokrmu vložíte bude chutiť neopakovateľne.
Aké radostné, láskavé a vďačné myšlienky do svojho kuchtenia vkladáte?
Pripravili sme pre Vás zopár receptov od našich čitateľov. Veríme, že obohatia Vášu zbierku receptov a nadobudnú dedičné čaro.
GYROS ŠALÁT
SUROVINY:
4 PORCIE
3 kuracie(morčacie) rezne-prsia, 2 lyžice gyros/kebab korenia, 1 stredná červená cibuľa, 1 veľký pór, 1 stredný pohár nakladaných uhoriek, 1 plechovka kukurice, 1 červená paprika, 1/2 čínskej kapusty alebo 1/3 ľadového šalátu, 4 lyžice pikantného kečupu, 2 polievkové lyžice rastlinného oleja, 2/3 šálky majonézy, 1/3 šálky smotany alebo gréckeho jogurtu (voliteľne)
PRÍPRAVA
Maso opláchnite, osušte a odstráňte prípadné blany. Nakrájajte na malé prúžky alebo kocky. Zmiešajte s korením na gyros/kebab a nechajte asi 1/2 hodiny alebo dlhšie, ak máte čas. Medzitým si pripravte zeleninu. Červenú cibuľu olúpeme, nakrájame na 4 časti, potom na plátky, posypeme soľou. Odrežte korene póru, zelené listy a vonkajšie 1-2 vrstvy. Rozrežte pozdĺžne na 4 diely a opláchnite. Nakrájajte na širšie pasiky, dajte do sitka, zalejte vriacou vodou z kanvice a sceďte. Nakladané uhorky nakrájame na kocky, kukuricu scedíme v sitku, papriku nakrájame na kocky, čínsku kapustu prepláchneme, osušíme a nakrájame na drobno. Na väčšej panvici rozohrejeme olej, pridáme kura a opečieme z každej strany dozlatista (celkom cca 10 minút). Počas opekania mäso dochutíme soľou a korením. Umiestnite na dno šalátovej misy s priemerom 20 cm. Zalejeme kečupom, obložíme plátkami červenej cibule, potom urovnáme ďalšie vrstvy ingrediencií: uhorky, kukuricu, pór, papriku, majonézu zmiešanú s kyslou smotanou alebo jogurtom a nakoniec zasypeme nakrájanou čínskou kapustou.
TIPY
Kombináciou majonézy s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom je výsledná omáčka tekutejšia, takže môže stekať po stenách misky a nezískate dokonale rovnomernú vrstvu omáčky. Môžeme teda použiť iba majonézu. Podľa chuti môžeme pridať do majonézy 1 prelisovaný strúčik cesnaku. Pre bezmäsú verziu je možné osmahnúť šampiňóny s gyros korením.
FAZUĽOVICA:
SUROVINY:
Koleno, slanina, hovadzia kotleta, fazuľa, zemiaky, mrkva, petržlen, masť, cibuľa, cesnak, majoránka, soľ, čierne korenie, bobkový list, vegeta, červená paprika, smotana, citrón, chilli.
POSTUP:
Do kotla dáme masť, nakrájanú slaninu, krátko opražime, pridáme nakrájanú cibulu a pražíme zhruba 20 min. Pridáme nakrájenú koreňovú zeleninu a pražíme kým nám cibuľa pekne zhnedne (v kotli na ohni to trvá cca 45 min.) Pridáme červenú papriku, krátko cca pol minúty premiešame a zalejeme vodou. Pridáme fazuľu, koleno, klobásy, čierne a nové korenie, bobkový list, môžme pridať vegetu, ak ju obľubujeme. Pridáme prelisovaný cesnak a varíme kým je fazuľa a koleno mäkké. Keď máme koleno mäkké, vyberieme a oberieme mäso, pokrájame na menšie kúsky. To isté urobíme s klobásami. Zemiaky pridáme, keď sa nám už zdá, že fazuli veľa nechýba. Ked je fazuľa hotová, všetko mäso dáme späť do kotla, privedieme do varu, pridáme sladkú smotanu a citrón. Všetko podľa chuti. Malo by sa nam to podariť tak, aby chuť bola sladko kyslá, tak akurát. 🙂 Nakoniec pridáme dostatok majoránky. Podávame s fajnym čerstvým chlebom.
MÄKKUČKE PERNÍKY
SUROVINY:
25 dkg hery, 15 dkg medu, 20 dkg práškového cukru, 60 dkg hladkej múky, 2 malé lyžičky sódy bikarbóny, 1 malá lyžička perníkového korenia, 2 celé vajcia
POSTUP:
Tuk, med a práškový cukor dáme roztopiť, potom do zmesi pridáme múku, sódu bikarbónu, korenie a vajíčka. Dobre vymiesime a necháme asi 2 hodiny odpočinúť. Nezľaknite sa že cesto je riedke. Tie dve hodiny sú potrebné na to, aby cesto vychladlo a tak stuhne na vykrajovateľnú hmotu. Cestíčko potom natenko rozvaľkáme, lebo pri pečení narastie, vykrajujeme a ukladáme na vymastený plech. Pečieme krátko, okolo 3- 5 minút dozlatista. V dóze,kde sa po upečení skladujú môžeme pridať malé kúsky jablka- každý deň meniť za čerstvé.
CESNAKOVO SLANINOVÝ CHLIEB.
PRÍSADY:
500g hladkej múky, 2 lyžičky soli, 7 g sušeného droždia, 3 lyžice olivového oleja, 300ml vody, 2 strúčiky cesnaku(kto má rád môže dať viac), 200g anglickej slaniny
POSTUP:
V mise zmiešame múku, soľ a droždie, pridáme olej, vodu, prepasírovaný cesnak a na kocky nakrájanú anglickú. Premiešame a prípadne môžeme podľa potreby ešte pridať vodu. Prehniteme, necháme na doske cca hodinu kysnúť /prikryté utierkou/. Vytvarujeme bochník, dáme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte asi 30 minút kysnúť na teplom mieste. Potom chleba pomúčime, narežeme kríž a pečieme na 200 ° C asi 40 minút do zlatohneda. Necháme vychladnú a papáme, najlepšie je ako príloha ku grilovanému mäsu. Fantastický je aj čistý bez prílohy 🙂
Nech Vám chutí!
Ide o prvé osobné stretnutie prezidenta Ruska s predsedom slovenskej vlády od roku 2016, píše…
Na Srbsko sa podľa prezidenta Aleksandara Vučića pripravuje zvonku majdanový úder podľa deväť bodového scenára,…
Ruská armáda spustila raketový útok na jeden z najväčších bodov dočasného rozmiestnenia militantov kyjevského režimu…
Stalinovo meno sa spája predovšetkým s Veľkou vlasteneckou vojnou, Októbrovou revolúciou a premenou Sovietskeho zväzu…
Útok na Kazaň z 21. decembra bol zameraný na obytné budovy a továreň, pričom podľa…
„Vy asi nechápete, ako by to ovplyvnilo stabilitu našich finančných trhov!,“ povedal so zvýšeným hlasom.…