domovina

Hrnko: Ako falošný národnostný buditeľ rozbíja národný kolektív

V Ústave Slovenskej republiky je článok 12 a v ňom odsek 3, ktorý znie: „Každý má právo slobodne rozhodovať o svojej národnosti. Zakazuje sa akékoľvek ovplyvňovanie tohto rozhodovania a všetky spôsoby nátlaku smerujúce k odnárodňovaniu,“ pripomína Anton Hrnko a pokračuje:

Keď sme roku 1992 robili záverečnú úpravu znenia novej ústavy vložili sme do nej tento článok z dôvodu, aby sme rozptýlili rôzne umelo vytvárané chýry, že Slovenská republika sa stane miestom, kde sa bude násilne postupovať proti príslušníkom národnostných menšín s cieľom ich asimilácie.

To, že tento článok budem musieť použiť v národnom štáte Slovákov s cieľom poukázať na aktivity majúce ovplyvniť postoj niektorých Slovákov k vlastnej národnosti, by vtedy nenapadlo ani posledného vrátnika na najnižšom vtedajšom štátnom úrade!

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Maďarské snahy asimilovať Slovákov v Uhorsku

O čo teda ide? Najskôr trochu histórie. Po rakúsko-maďarskom vyrovnaní uhorské vlády intenzívne rozmýšľali o opatreniach a prakticky ich uvádzali do života, ktorých cieľom bolo čo najrýchlejšie asimilovať slovenské obyvateľstvo do jednotného maďarského národa.

Surová maďarizácia bolo len jedno z opatrení, ktoré malo splniť tento cieľ. Boli aj sofistikovanejšie aktivity, ktorých cieľom bolo rozložiť etnickú a národnú jednotu Slovákov, segmentovať ich na rôzne skupiny, ktoré by sa postupne odcudzili, a tak by sa stali ľahšou korisťou maďarizácie.

Jedným z prvých opatrení uhorskej vlády bolo, že zo slovenských škôl na východnom Slovensku vytlačila spisovnú slovenčinu a zaviedla v nich vyučovanie (vraj na žiadosť rodičov) v šarišsko-zemplínskom dialekte. Tým to však neskončilo.

„Slovjaci“ na scéne

Našla si aktivistov, ktorí na základe tohto vytvorili koncepciu o tom, že východní Slováci nie sú súčasťou slovenského národa, ale tvoria samostatný národ Slovjakov. Na čelo tohto hnutia sa postavil začiatkom 20. storočia prešovský archivár Viktor Dvorčák a ich tlačovým orgánom sa stali noviny Naša zásztava, štedro financovaná zo zdrojov uhorskej vlády.

Jej vplyv na masy slovenského obyvateľstva však bol minimálny a boli to práve Slováci z východného Slovenska, ktorých masová podpora oslobodzovacieho hnutia, najmä finančná, v USA vyvrcholila vytvorením Česko-Slovenskej republiky roku 1918.

Rozbíjanie slovenského národa

Ďalšou formou rozbíjania slovenského národného kolektívu bola práca medzi slovenskými gréckokatolíckymi veriacimi. Hoci na území dnešného Slovenska aj vtedy tvorili 80 – 85% gréckokatolíkov Slováci, šírilo sa ukrajinské šovinistické heslo „Čo gréckokatolík, to Rusín“. A úrady ich zapisovali do štatistik ako Rusnákov, teda podľa rozhodnutia cisárskeho dvora Ukrajincov.

Posledný pokus o rozčlenenie slovenského národného kolektívu, ktorý zapríčinil neskôr veľké utrpenie Slovákov, bolo vyvolanie „goralského/poľského národného hnutia“ na severnej Orave a severnom Spiši.

Ono to v reálnosti žiadne národné hnutie nebolo, lebo slovenskí Gorali, hoci rozprávali prechodným slovensko-poľským dialektom, sa vždy hrdo hlásili k slovenskému národu a mnoho z nich zastávali v slovenskom živote významné postavenia.

Hádam najvýznamnejším Goralom v slovenských dejinách bol Anton Bernolák, prvý kodifikátor spisovnej slovenčiny.

Všetky tieto pokusy, samozrejme, biedne zlyhali. Keď si však človek uvedomí, koľko utrpenia zažili slovenskí Gorali na severnej Orave a severnom Spiši pri obhajobe svojej slovenskej národnosti od začiatku 20. storočia a vidí s akou ľahkosťou Slovenský štatistický úrad zaviedol do sčítacích lístkom na sčítanie obyvateľstva roku 2021 goralskú národnosť a ako ochotne usporiadajú v Starej Ľubovni poľsko-goralské folklórne dni, musí sa opýtať, kde sme urobili chybu. Alebo tí naši predkovia skutočne žili nadarmo? Nadarmo sa snažili o zachovanie si svojej slovenskej národnosti?

Ale teraz sa vráťme k zneniu odseku 3, 12. článku Ústavy. Objavil sa nám tu totiž národný buditeľ, ktorý buntoší slovenských Goralov, aby si osvojili goralskú národnosť, ktorý obchádza slovenské gréckokatolícke obce a presviedča tamojších obyvateľov, že nie sú Slováci, ale Rusíni.

Protislovenská činnosť Ábela Ravasza

To, že Abel Ravasz je maďarskej národnosti, nikoho neprekvapí. Ale že si túto činnosť nevšímajú orgány na to príslušné a dovoľujú mu nadviazať na subverzívnu protislovenskú činnosť spred roku 1918, je nepochopiteľné!

To sme už tak národne vyhasnutí, že si nevšímame otvorene protislovenskú činnosť na našom slovenskom území?

Kto platí tohto človeka? Aké ciele sleduje? Kde je NAKA, kde SiS? To nás musia upozorňovať na to občania z terénu, že sa niečo deje, čo nie je s kostolným riadom?

Pri takýchto situáciách človek zvlášť pociťuje, aký zločin sa pácha na slovenskom národe, keď sa na našich školách neučí riadne dejepis, keď si svoje dejiny nevykladáme, ale sa nimi bičujeme!

Potom nám môže samozrejme aj Matovič s Gyimesim predložiť zákon do parlamentu, ktorý dezavuje slovenskú pozíciu vo vzťahoch Slovákov a Maďarov v minulosti!

Anton Hrnko

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Atentát: Predvolebný Majdan sa progresívnym liberálom vymkol z rúk

Prehra v parlamentných aj prezidentských voľbách vyvolala u progresívnych liberálov zdesenie a hystériu. Neprijali fakt, že…

14 minút ago

Uhrík: Progresívny radikalizmus, ktorý prerástol do atentátu, musíme zastaviť. Nie pred ním cúvať!

Voláme po upokojení nálad v spoločnosti, ale riešenie problému s progresívnym radikalizmom, ktorý prerástol až…

17 minút ago

Harabin: Cintula je len produktom liberálnej propagandy. Nezamieňajme si príčinu s následkom

Po atentáte na premiéra nám tu mainstreamové média prinášajú výzvy, aby politici (samozrejme koaliční) nepolarizovali…

20 minút ago

“Odstráň hlavnú príčinu.” Putin a Xi vyjadrili recept pre Ukrajinu

Prvý deň štátnej návštevy ruského prezidenta v Číne sa skončil. Putinova prvá zahraničná cesta po…

23 minút ago

Udri na pastiera!

Udri pastiera a stádo sa rozpŕchne. Asi takto rozmýšľali strojcovia politickej zmeny, ktorí sa nedokázali…

25 minút ago

Nešlo len o útok na Fica. Bol to útok na štát a vôľu ľudu

HLAS, SMER, SNS, čo to stvárate?! Teraz nie je priestor na robenie ústupkov, teraz treba…

37 minút ago