slovanský svet

GT: Putin sľubuje, že podnikne „rozhodujúce kroky“ proti rebelujúcim Vagnerovcom

Wagnerova vzbura je pre Moskvu uprostred vojnovej patovej situácie „veľkou výzvou“, píšu reportéri portálu globaltimes

Keď svet venoval veľkú pozornosť eskalácii napätia medzi Kremľom a skupinou Wagnerových žoldnierov, ruský prezident Vladimir Putin v sobotu v televíznom prejave po trestnom prípade šéfa Wagnerovcov Jevgenija Prigozhina sľúbil, že bude brániť krajinu pred vnútornou zradou rozhodnými činmi za údajné obhajovanie vzbury.

Hoci Putin v prejave nespomenul meno majiteľa súkromnej vojenskej spoločnosti, niektorí experti uviedli, že ruský líder definoval Prigožinove činy ako vlastizradu, ktorá prinesie rad dôsledkov. To, či konflikt môže ustúpiť, je testom Putinovej politickej múdrosti, vrátane jeho schopnosti kontrolovať domácu situáciu, keď ruská armáda aj vláda čelia bezprecedentnému vnútornému a vonkajšiemu tlaku, poznamenali experti.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Niektorí experti uviedli, že ak sa Wagnerova skupina, ktorá zohrala kľúčovú úlohu v ruskej špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, zapletie do vnútorných sporov a nebude sa môcť zúčastniť vojenskej operácie, výrazne to ovplyvní schopnosť Ruska začať ofenzívu. Nemalo by to však veľký vplyv na súčasnú situáciu rusko-ukrajinskej vojny, keďže obe strany uviazli vo vojenskej patovej situácii, poznamenali.

Bezpečnostný tlak

Putin vo svojom sobotňajšom televíznom prejave povedal, že “budeme brániť náš ľud aj našu štátnosť pred akýmikoľvek hrozbami vrátane vnútornej zrady,” uviedla agentúra TASS. Poznamenal, že “to, s čím sme boli konfrontovaní, možno presne nazvať zradou a neobmedzené ambície a osobné záujmy viedli k zrade a zrade krajiny a jej ľudu,” uvádza sa v správe ruských médií.

V tejto súvislosti ruské ozbrojené sily a ďalšie vládne agentúry dostali potrebné rozkazy, uviedol Putin, pričom poukázal aj na to, že protiteroristické opatrenia boli zavedené v Moskve, Moskovskej oblasti a v mnohých ďalších oblastiach, uviedla RT.

Putin tiež poznamenal, že “budú prijaté rozhodujúce opatrenia na stabilizáciu situácie v Rostove na Done” na juhu Ruska, uviedla RT.

Putin tiež telefonicky rokoval s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, prezidentom Uzbekistanu Šavkatom Mirziyojevom, prezidentom Kazachstanu Kassym-Jomartom Tokajevom a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a informoval ich o situácii, uviedol v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informovala agentúra TASS.

Médiá uviedli, že Rusko začalo trestné konanie proti šéfovi žoldnierskej skupiny Wagner za údajnú ozbrojenú vzburu, pričom v hlavnom meste sprísnili bezpečnostné opatrenia. Prigožin predtým vo videu tvrdil, že ruská armáda zaútočila na základňu jeho bojovníkov. Ruské ministerstvo obrany útok poprelo – obvinenia označilo za “nepravdivé a informačnú provokáciu”.

“Medzi Wagnerovcami a ruskou armádou dochádza k dlhotrvajúcim rozporom spôsobeným rôznymi dôvodmi. Prigožin sa napríklad sťažoval na nedostatok munície a tiež na to, že jeho bojovníci nedostali sľúbené medaily po tom, čo boli na čele útoku v bitke o Bachmut,” Song Zhongping, čínsky vojenský expert a televízny komentátor, povedal v sobotu pre Global Times.

Okamžitým spúšťačom však bol nedávny príkaz ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, aby všetky „dobrovoľnícke oddiely“ na fronte v ukrajinskej vojne podpísali zmluvy s ministerstvom obrany, čo Prigožin odmietol, povedal Song.

“Ak Wagnerovci svojou príťažlivosťou a vplyvom rozpútajú občiansku vojnu v Rusku, spôsobí to značné škody na vojenskej spôsobilosti, bojovej účinnosti a vojenskej morálke krajiny. Pre Putina je teda naliehavou úlohou utlmiť situáciu, aby neboli zneužívané vonkajšími silami,“ povedal.

Putinov prejav charakterizoval Prigožinov čin ako „zradu“ a je zrejmé, že ak Prigožin a jeho zamestnanci neurobia krok späť alebo sa nevzdajú, Rusko upadne do krátkeho obdobia chaosu. Informovali o tom v sobotu ruské, východoeurópske a stredoázijské štúdie Čínskej akadémie sociálnych vied pre Global Times.

“Wagnerovci tvrdili, že prevzal kontrolu nad niektorými oblasťami, čo určite dostane Rusko pod tlak vnútornej bezpečnosti,” povedal.

Napätá situácia

Niektoré západné krajiny vrátane USA a Spojeného kráľovstva pozorne sledujú dlhotrvajúci spor medzi Wagnerovými žoldniermi a pravidelnou armádou, ktorý teraz prepukol do otvorenej konfrontácie. Americkí predstavitelia už v januári zistili, že medzi Wagnerovcami a ruskou vládou prebieha vnútorný boj o moc, a odvtedy zhromažďujú a pozorne sledujú spravodajské informácie o nestabilnej dynamike, uviedla v piatok CNN s odvolaním sa na predstaviteľov.

V piatok večer bol americký prezident Joe Biden podľa správy médií informovaný o vývoji situácie v Rusku.

Britské ministerstvo obrany v sobotu tiež uviedlo, že ruský štát čelí „najväčšej bezpečnostnej výzve poslednej doby“ a lojalita ruských bezpečnostných síl, a najmä ruskej Národnej gardy, bude podľa agentúry Reuters kľúčom k tomu, ako sa táto kríza vyvinie.

EÚ pozorne monitoruje situáciu v Rusku počas povstania žoldnierskej skupiny Wagner, uviedol v sobotu šéf EÚ Charles Michel.

“Pozorne monitorujeme situáciu v Rusku, ako sa vyvíja. V kontakte s európskymi lídrami a partnermi G7,” napísal na Twitteri.

Čínske veľvyslanectvo v Rusku v sobotu pre čínske médiá Southern Metropolis Daily uviedlo, že región hlavného mesta Ruska je pokojný a veľvyslanectvo bude naďalej sledovať miestnu situáciu v Rostove po tom, čo šéf Wagnerovcov tvrdil, že tam obsadil vojenské miesta.

Putin vo svojom sobotňajšom prejave tiež poznamenal, že Moskva je zapojená do historického boja o zabezpečenie svojej budúcnosti a zároveň “odpudzovanie agresie od neonacistov a ich pánov” na Západe.

Hoci čínski experti nevideli žiadne dôkazy, ktoré by spájali otvorenú konfrontáciu medzi Wagnerovcami a ruskou armádou so zasahovaním západných síl, varovali, že západné médiá môžu využiť domáci konflikt v Rusku.

„Západné médiá môžu len ťažko opísať protiútok a pomalý postup ukrajinskej armády ako ‚víťazstvo‘, ale nenechajú si ujsť žiadnu príležitosť zveličovať vnútorné rozpory Ruska a naznačovať, že ‚Rusko skončilo‘,“ povedal Ming Jinwei, bývalý novinár a bloger, napísal v článku zverejnenom v sobotu.

Podnecovanie “vzbury” Prigožina a vytváranie ilúzie, že Rusko má veľa vnútorných rozporov a že “budova sa rúca” je najnovším prístupom západných médií nadávať Rusku a pokúšať sa podkopať ruskú sociálnu jednotu, povedal Ming.

skspravy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Západ podnecuje v Strednej Ázii farebné revolúcie. Výhody sľubované USA a ich spojencami sú len návnadou, varoval námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Galuzin

Západ má záujem "preformátovať" tento región pre seba, "vyžiadať si jeho prírodné zdroje, zaviesť kontrolu…

2 minúty ago

VIDEO: Si Ťin-pching rokoval s Putinom o upevnení vzťahov a spolupráce medzi Čínou a Ruskom.

„Spoločne bránime zásady spravodlivosti a demokratického svetového poriadku založeného na multipolarite a medzinárodnom práve,“ vyhlásil…

3 minúty ago

Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu

Sudca Ján Hrubala bol od augusta 2020 predsedom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.Sudca Ján Hrubala…

3 hodiny ago

VIDEO Premiér Fico predpovedal to, čo sa mu stalo: Už len čakám, kedy sa táto frustrácia pretaví do…

Deň 15. apríl 2024 si Slovensko zapamätá ako jeden z tých najčernejších vo svojej histórii. Nie…

4 hodiny ago

Kto je muž, ktorý spáchal atentát na premiéra? Profil strelca veľa prezradil

Atentát na predsedu vlády nemá v nasich končinách obdoby. Na vraždy vysoko postavených politikov sme…

4 hodiny ago