Potraviny na Slovensku vlani zdraželi takmer o 20 % a dnes tvoria jednu z najväčších položiek v rozpočtoch Slovákov. Hoci sa často hovorí o neprimeraných ziskoch obchodných reťazcov, ktoré majú na zdražovaní zarábať, ani výrobcom potravín sa nedarí zle. Za vlaňajšok sa zisky potravinárov zvýšili o takmer 60 % oproti roku 2021.
Na Slovensku sme posledný rok mohli spozorovať, ako rýchlo rastú ceny potravín. Inflácia potravín a nealkoholických nápojov na Slovensku dosahuje podľa údajov Tradingeconomics až 18,9 % za mesiac jún.
Podľa správy SME ale potravinárom táto skutočnosť hrá do kariet, keďže dosiahli za minulý rok rekordný zisk 294 miliónov eur.
Medziročne potravinári vytvorili nárast ziskovosti až o 57 %. V roku 2022 dokonca predstavoval zisk dvojnásobok priemeru od roku 2017 až 2021. Podniky so 100 a viac zamestnancami vytvorili až 74 % z celkového zisku sektoru v objeme až 232,3 milióna eur.
Najziskovejšie odbory boli nasledovné:
• výroba ostatných potravinárskych výrobkov (100 miliónov eur)
• výroba nápojov (52 miliónov eur)
• spracovanie a konzervovanie rýb, kôrovcov a mäkkýšov (45 miliónov eur)
• spracovanie a konzervovanie mäsa a mäsových produktov (32 miliónov eur)
• výroba mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov (27 miliónov eur)
• výroba pečiva a múčnych výrobkov (16 miliónov eur)
• výroba mliečnych výrobkov (13 miliónov eur)
• výroba a príprava krmív pre zvieratá (8 miliónov eur)
• spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny (3 milióny eur)
Pri potravinách sa v roku 2022 ceny zvýšili o 19,3 %, pričom vyšší rast sa prejavil vo všetkých deviatich sledovaných skupinách potravinových produktov. Najväčší vplyv na výdavky domácností mal celkový rast cien mäsa o viac ako 18 %, ďalej mlieka, syrov a vajec o viac ako 20 %, ako aj chleba a obilnín, ktoré sa za rok zvýšili približne o 21%.
Najdynamickejšie stúpli ceny olejov a tukov o viac ako 42 %, ale ide o tovary s nižšou váhou vo výdavkovom koši. Ovocie bolo o 10 % a zelenina o 20 % drahšie ako v priemere v roku 2021.
Zisky potravinárov na Slovensku dosiahli za minulý rok podľa predbežných údajov rekord na úrovni 294 miliónov eur. V porovnaní s rokom 2021 ide o nárast ziskovosti o 57 percent.
Oproti päťročnému priemeru za roky 2017 až 2021 bol vlaňajší zisk potravinárov dvojnásobný. Vyplýva to zo správy o poľnohospodárstve a potravinárstve na Slovensku za rok 2022, ktorú rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka predložil do pripomienkového konania.
Na výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov mali vlani rozhodujúci podiel podniky s počtom 20 a viac zamestnancov. Z celkového počtu podnikov so 100 a viac zamestnancami predstavovali ziskové podniky 74,0 % a vytvorili zisk v objeme 232,2 milióna eur.
Najvyšší zisk dosiahol odbor výroby ostatných potravinárskych výrobkov, a to takmer 100 miliónov eur. Podľa NACE ide o výrobu cukru a cukroviniek, hotových jedál a pokrmov, kávy, čaju a korenín, rovnako aj netrvanlivých a špeciálnych potravín.
Nasledoval odbor výroby nápojov so ziskom cez 52 miliónov eur a spracovanie a konzervovanie rýb, kôrovcov a mäkkýšov vrátane výroby rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, kde zisk dosiahol takmer 45 miliónov eur.
Odbor spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov vykázal za vlaňajšok zisk takmer 32 miliónov eur a odbor výroby mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov takmer 27 miliónov eur. Kladný výsledok hospodárenia, ale s nižším objemom, dosiahol odbor výroby pečiva a múčnych výrobkov, a to 16 miliónov eur.
Výroba mliečnych výrobkov bola zisková na úrovni 13 miliónov eur, výroba a príprava krmív pre zvieratá vykázala zisk 8 miliónov eur a spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny takmer tri milióny eur.
Je zaujímavé, že pri každom výrobnom procese, nie len v potravinárskom segmente, v roku 2022 extrémne narástli vstupné náklady. Napriek tomu zaznamenali firmy rekordné zisky.
Na grafe nižšie môžete vidieť vývoj inflácie na Slovensku, pričom až 21 % z celkového indexu spotrebiteľských cien tvorí sektor potravín a nealkoholických nápojov.
Väčší vplyv na index má už len sektor bývania a služieb (27 %), kde je ale inflácia podstatne nižšia na úrovni 9,7 %.
Z tejto analýzy jasne vyplýva, že potravinárska výroba profitovala najviac v časoch vysokej inflácie. Inak povedané, potravinárske spoločnosti úspešne premietli zvýšené náklady do cien finálnych produktov, ktoré museli zaplatiť koneční spotrebitelia. Výsledkom je, že domácnosti sa cítia ochudobnené a firmy počítajú vyššie zisky.
Na Slovensku je v čase písania článku najvyššia inflácia v eurozóne. Ceny u nás klesajú pomalšie, pretože aj rástli oneskorene. Ceny energií v západných krajinách rástli skôr ako u nás. Preto aj pokles nastal neskôr. Inflácia na Slovensku dosahuje 10,88 %, zatiaľ čo v eurozóne je to iba 5,3 %.
V druhom polroku 2023 už ceny potravín nemusia rásť takým závratným tempom. Tempo rastu cien ustupuje už niekoľko mesiacov, keďže Európska centrálna banka (ECB) úspešne prostredníctvom rastu úrokových sadzieb znižuje infláciu. Od inflačného cieľa 2 % je však ešte ďaleko a preto reštriktívnu menovú politiku centrálna banka meniť zatiaľ nebude, uviedla šéfka ECB Christine Lagardeová.
Zdroj: kryptomagazin.sk / startitup.sk
Bývalá dánska kráľovná Margaréta II. svojich zosnulých rodičov obraňuje. Peter Kramer vo svojej 380-stranovej knihe…
Koncepcia „prvotného antigénového hriechu“ bola prvý raz navrhnutá pred šesťdesiatimi rokmi. Tento fenomén má potenciál…
„Na ich vyradenie z prevádzky boli použité oveľa silnejšie výbušné nálože a oveľa väčšie plavidlo,“…
Hlavné mestá krajín Západu zrazu zabudli na princípy, ako je spravodlivá súťaž, nedotknuteľnosť vlastníctva, prezumpcia…
Nemecko vysvetľuje včerajšiu náhlu návštevu ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej na Ukrajine túžbou oficiálneho Berlína…
Ruské veľvyslanectvo ostro odsúdilo slová britského veľvyslanca Edwarda Fergusona, ktorý sa v článku pre srbské…