… o potrebe znížiť skleníkové plyny formou likvidácie hovädzieho dobytka na úkor zvýšenej konzumácie jedál z hmyzu.
V Európskej únii sa preto treba pripraviť na postupné vyraďovanie kráv. Keďže opatrenia v oblasti klímy a životného prostredia sú čoraz naliehavejšie a ciele sú prísnejšie, mnohé regióny budú musieť skôr či neskôr znížiť stavy dobytka. Európska komisia navrhla hranicu 150 „dobytčích jednotiek“ – bod, v ktorom budú farmy definované ako „priemyselné“. Tento zámer však vyvoláva sporné reakcie aj v Bruseli.
Miesto hovädzieho mäsa cvrčky či hmyzie špagety? Boj proti klimatickej kríze zrejme zasiahne aj náš jedálniček. Obmedzovať chcú nielen fosílne palivá, ale aj hovädzí dobytok, ktorý produkuje metán. Naopak, zelenú v EÚ dostáva jedlo zo hmyzu.
Vedci varujú, že ak chceme zmierniť dopady globálneho otepľovania, samotné obmedzenie CO2 nemusí stačiť. Potrebné je aj zníženie ďalšieho silného skleníkového plynu – metánu. Ten vo významnej miere pochádza z chovu zvierat, hlavne hovädzieho dobytka.
V Únii sa preto treba pripraviť na postupné vyraďovanie kráv. Keďže opatrenia v oblasti klímy a životného prostredia sú čoraz naliehavejšie a ciele sú prísnejšie, mnohé regióny budú musieť skôr či neskôr znížiť stavy dobytka.
“Aby bolo jasné, neznamená to, že by už nemali existovať žiadne hospodárske zvieratá – zvieratá a ich vedľajšie produkty, ako je hnoj, zohrávajú kľúčovú úlohu v agropotravinárskom systéme. Znamená to však, že farmy sa musia zmenšiť alebo že mnohé z nich možno budú musieť zatvoriť,” vysvetľuje euractiv.com.
Európska komisia navrhla hranicu 150 „dobytčích jednotiek“ – bod, v ktorom budú farmy definované ako „priemyselné“. Tento zámer však vyvoláva sporné reakcie aj v Bruseli. O vylúčenie kráv z plánov na znižovanie emisií žiadajú europoslanci z poľnohospodárskeho výboru.
Naopak, budúcnosť nášho stravovania mnohí odborníci vidia v jedlách z hmyzu. Agentúra EÚ dala najnovšie zelenú ďalšej potravine na báze hmyzu. Ako približuje euractiv.sk, prášok vyrobený zo žltých múčnych červov by mohol byť ďalšou potravinou na báze hmyzu, ktorá sa dostane na pulty supermarketov v EÚ. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dospel k záveru, že táto potravina nie je nebezpečná pre ľudskú konzumáciu.
Podľa agentúry je vhodný ako prísada do rôznych potravinárskych výrobkov vrátane potravín na báze múky, ako sú koláče, pšeničný chlieb a rožky, cestoviny a syr. Konečné slovo v schvaľovacom procese však bude mať Komisia a členské štáty EÚ, ktoré rozhodnú, či novú potravinu a navrhované podmienky jej použitia schvália.
Ide už o siedmy nový potravinový produkt získaný z hmyzu, ktorého bezpečnosť úrad pre bezpečnosť potravín dal zelenú. Predtým tak spravili pri produktoch zo sušených múčnych červov, ako aj mrazených a sušených prípravkov z kobyliek a cvrčkov.
Na Slovensku sa potraviny z hmyzu zatiaľ veľmi neuplatnili, čo potvrdzuje predajca potravín z jedlého hmyzu Marek Vízy. „Záujem zatiaľ pokrivkáva. Žijeme v konzervatívnejšej krajine. Veľká väčšina voči tomu má predsudky. Vychádzajú najmä z toho, že je to hmyz. Sekundárne ide možno aj o cenu,“ povedal v rozhovore pre euractiv.sk s tým, že predpokladá, že o desať rokov bude hmyz bežnou potravinou v obchodoch aj reštauráciách.
EÚ reaguje na šíriace sa dezinformácie o tom, že potravinári musia povinne pridávať do výrobkov suroviny z hmyzu. Podľa prieskumu Ipsos tomu verí vyše tretina Slovákov. Únia deklaruje, že žiadnym nariadením nenúti pridávanie hmyzu do potravín. Výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú vhodne označené, aby sa upozornilo na akékoľvek potenciálne alergické reakcie.
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov. Hmyz tvorí podstatnú časť dennej stravy stoviek miliónov ľudí na celom svete.
MUDr. Igor Bukovský, PhD. prináša najnovšie informácie, súvislosti a úvahy o ďalšej (ne)kultúrnej bizarnosti, ktorá dostala atribúty cnosti, pretože vraj pomáha „zachrániť planétu“.
„Jiří Zdeněk Novák vo svojom ikonickom detskom leporele opísal lenivého, narcistického, ľachtikárskeho a nezodpovedného svrčka, ktorý zneužíval sociálne programy a dobrotu mravcov. A podľa toho ten svrček aj dopadol: dnešní nadšenci „ekologickej stravy“ ho zamrazia, zomelú a upečú. Napríklad ako BANÁNOVÝ chlieb, ach jaj!“
Viac vo videu:
Popredný svetový aktivista v boji proti globálnemu otepľovaniu sa ospravedlnil svetovej verejnosti “za paniku, ktorú za posledné roky v tejto oblasti enviroaktivisti spôsobili.” Týmito slovami Michael Shellenberger charakterizoval v roku 2020 to, čo sa v tejto oblasti deje. Shellenberger poukázal na obrovské finančné zdroje, ktoré sa dostávajú enviroaktivistom a medzičasom jeho článok bol z popredného časopisu Forbes z jeho online verzie stiahnutý.
Za posledné roky silnejú hlasy, že globálne otepľovanie je klimatická perióda, ktorá sa tak ako globálne ochladzovanie uskutočňuje automaticky a človek nemá na to žiaden dosah. Ani za cenu enormných nákladov ho podľa nositeľa nobelovej ceny Giavera človek nezvráti rovnako, ako nezvrátil v stredoveku malú dobu ľadovú.
Ivar Giaever poukázal, že merané a prezentované údaje sú skreslované tým, že sú porovnávané väčšinou iba na 100 ročnej cyklickej perióde. “Ak sa pozrieme na vývoj hladiny morí, tak zistíme, že narástli za posledných 8 000 rokov o 14 metrov a za posledné stáročia je to vždy o 20 centimetrov.”
Giaever sa pýta, ako mohla činnosť človeka spôsobovať nárast hladiny morí pred 300 rokmi o tú istú úroveň, ako je tomu teraz.
Podľa Giaevera sa enviromentálna apokalypsa stala náhradným falošným náboženstvom a ospravedlňujú sa vďaka nemu javy a činy, ktoré sú samé o sebe amorálne. Napríklad pálenie kukurice pre dosahovanie etanolu spôsobuje nárast cien potravín po celom svete a násobí hlad. Zdaňovanievybraných produktov v záujme ochrany prírody na druhej strane ochudobňuje už tak chudobných ľudí.
Podľa Shellenbergera je pri bližšom pohlade na tzv. zelené riešenia zrejmé, že sú ešte škodlivejšie ako klasické zdroje energie. Pálenie stromov sa vykazuje ako CO2 neutrálne, pritom je to najväčším znečisťovateľom životného prostredia zo všetkých.
Viac vo videu:
Daniel Peña vo svojej prednáške z roku 2019 hovorí, prečo je termín zneužívaný klimatickými alarmistami, ktorí redukujú komplexný a zložitý systém vplyvov na vývoj klimatických pomerov na planéte na jedinú príčinu a stavajú do jej centra človeka, megapodvodom.
Viac vo videu:
Environmentalizmus sa správa rovnako ako nacizmus alebo komunizmus, snaží sa prevychovať deti tak, aby verili ideológii vládnucej vrstvy.
Zmena klímy je výzva, ľudia sa musia adaptovať, treba pestovať iné plodiny, hovorí publicista a autor webu Klimaskeptik Vítězslav Kremlík. Globálne otepľovanie je podľa neho podvod, pretože sa klame o jeho rozsahu a manipuluje sa dátami. Zneužívajú ho vedci aj medzinárodné inštitúcie. Kremlík hovorí o ekofašizme, ktorý ideovo nadväzuje napríklad na nacizmus. Nie je vraj náhoda, že sa mu tak darí v Nemecku.
Kanadský ekológ a spoluzakladateľ Greenpeace Dr. Patrick Moore na konferencii v roku 2015 vyhlásil, že neexistuje vedecký dôkaz, že CO2 je zodpovedný za globálne otepľovanie. Naopak zdôraznil, že CO2 je stavebným kameňom všetkého života na Zemi a bez jeho prítomnosti v atmosfére by naša planéta bola mŕtva.
Zdroj: regiony.zoznam.sk / InfoVojna
Ľudia už podľa nej majú dosť hádok a konfliktov medzi politikmi. Komentovala aj progresivistické prejavy…
Irán medzitým oznámil plán zvýšiť dolet svojich balistických rakiet a uvažuje prehodnotiť svoju jadrovú doktrínu.…
Američania nie sú vo svete nijako zvlášť obávaní – USA prehrali všetky svoje kampane od…
Finančná akčná skupina (FATF) nedávno zaradila Alžírsko, Angolu, Pobrežie Slonoviny a Libanon na takzvaný “šedý…
Ruské jednotky zaútočili druhýkrát za týždeň na sústredenie dôstojníkov ukrajinských bezpečnostných síl v Charkove. Oficiálna…
Zabite tri muchy jednou ranou: Iskandery sa tešia na expanziu Rheinmetallu na Ukrajine. Bulharskí analytici vysvetlili, prečo je nemecký…