domovina

Dnes v Štrbe pochovajú bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Nakoniec dostal výnimku, zúčastniť sa môže 30 ľudí

Pohreb generála Milana Lučanského by sa uskutoční 8. januára o 14. hodine v obci Štrba. Podľa komunikácie v rôznych skupinách na sociálnych sieťach sa na pohreb napriek lockdownu chystá mnoho Slovákov. Ľudia vyjdú do ulíc v čase pohrebu aj v mestách po celom Slovensku. V Bratislave sa ľudia chystajú pred úrad vlády či pred policajné prezídium.

Právny zástupca rodiny zosnulého Lučanského a zároveň europoslanec Miroslav Radačovský uviedol, že „odsudzuje konanie všetkých, ktorí by chceli akýmkoľvek spôsobom zneužiť pohreb generála Lučanského pre akési politické ciele.“

Na pohrebe síce môže byť len obmedzený počet osôb, podľa niektorých zdrojov televízie TA3 ich však môže prísť rádovo viac. Rodina zosnulého Milana Lučanského taktiež verí, že pohreb nik nezneužije na politické ciele.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Veľmi sme na neho hrdí, tak to zostane už na vždy,“ povedal pre TA3 pán Michal zo Štrby, ktorý poznal generála Lučanského osobne. „Môžem len povedať: Zbohom, pán generál! Budeš nám veľmi chýbať,“ dodal miestny obyvateľ. „Na Milana proste nedám dopustiť,“ pridal sa pán Ivan.

Podobne vnímal Lučanského aj starosta Štrby a dlhoročný predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora: „Svojou prirodzenosťou, konaním a správaním, myslím si že urobil dosť pre našu republiku.“

Generál Milan Lučanský by mal mať podľa informácií médií cirkevný pohreb aj napriek tomu, že údajne spáchal samovraždu. Jeho pozostatky majú byť uložené do spoločného hrobu s jeho otcom, ktorý zomrel len nedávno.

Na pohreboch sa môže podľa nových platných epidemiologických opatrení zúčastniť len 6 osôb okrem personálu, ktorý celý pohreb zabezpečuje. Pre daný prípad pohrebu Lučanského bola schválená výnimka s tým, že na pohreb môže prísť 30 ľudí.

Smrť Lučanského otriasla Slovenskom. Ľudia neveria oficiálnej verzii

Slovenskom koncom roka otriasla šokujúca správa. Bývalý policajný prezident Milan Lučanský mal podľa oficiálnych vládnych informácií spáchať samovraždu.

Táto verzia však čoraz viac stráca dôveru v spoločnosti. Podľa manželky zosnulého Lučanského, ktorá ho videla v nemocnici deň pred smrťou, Lučanský nemal na krku žiadne šrámy po obesení.

Pochybnosti o skutočnej príčine jeho smrti vyvolala aj uniknutá zdravotná správa o jeho poraneniach spred dvoch týždňov. Podľa oficiálnej verzie si mal Lučanský len mierne poraniť okolie oka pri cvičení, respektíve pri podknutí sa. Podľa uniknutej správy však jeho poranenia oka a nadočnicového oblúka boli oveľa vážnejšie. Čoraz častejšie sa preto hovorí o údajnej potyčke s dozorcami.

Aj keby sme však zobrali do úvahy len oficiálnu verziu, vyrušuje tiež skutočosť, že Lučanský (a nielen on) bol stíhaný väzobne. Na Slovensku sa totiž v mnohých prípadoch z väzobného stíhania zrejme stal nástroj natlaku na obvinených. Ich uväznenie je prevdepodobne často len na základe výpovedí kajúcnikov, ktorí si môžu vymyslieť čokoľvek, aby im bol zmiernený trest (viac v článku).

Polícia pripravuje opatrenia aj v súvislosti s Lučanského pohrebom

Opatrenia majú údajne zabrániť zneužitiu pamiatky Milana Lučanského. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal dočasný policajný prezident Peter Kovařík.

Rodine zároveň vyjadril úprimnú sústrasť. Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po tom, ako sa podľa oficiálnej verzie 29. decembra v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu.

„Jedna cesta je zabezpečenie pravidiel, druhá je ignorovať ich,“ povedal Kovařík. Podľa neho by Lučanský nechcel, aby bola jeho pamiatka uctená spôsobom, ktorý nie je v súlade so zákonom. Doplnil, že on sám sa zasadzoval za to, aby sa pravidlá rešpektovali. Zdôraznil, že polícia bude na pohrebe kontrolovať negatívne testy na koronavírus (viac v článku).

Kto bol gen. Mgr. Milan Lučnaský (10. február 1969, Poprad – † 30. december 2020, Prešov)

V roku 1988 absolvoval Stredné odborné učilište chemické vo Svite. V rokoch 1998 až 2003 študoval na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela.

Policajtom sa stal v roku 1989 ako frekventant PÚ VB v Pezinku. V roku 1990 sa stal starším inšpektorom OO VB Liptovský Hrádok. Neskôr prešiel do Martina. Od roku 1997 bol starším referentom operatívneho oddelenia OKP KR PZ Žilina. V roku 2004 sa stal vedúcim oddelenia odhaľovania odboru boja proti organizovanej kriminalite STRED Úradu boja proti organizovanej kriminalite.

V roku 2008 sa stal riaditeľom odboru STRED Úradu boja proti organizovanej kriminalite PPZ. V roku 2012 sa stal zástupcom riaditeľa Úradu boja proti organizovanej kriminalite. V rokoch 2012 až 2016 bol 1. viceprezidentom Policajného zboru. V rokoch 2016 až 2018 bol generálnym riaditeľom SKIS MV SR. V októbri 2015 vláda schválila vymenovanie Milana Lučanského do generálskej hodnosti. 1. júna 2018 sa stal prezidentom Policajného zboru.

Lučanský sa podieľal na vyšetrovaní mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka. Pracoval i na vyšetrovaní skupín okolo Ivana a Karola Mella či tzv. skupiny sýkorovcov. Mal výrazný podiel na odsúdení vrahov novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej Počas svojho pôsobenia odstavil riaditeľa NAKA od vyšetrovania Kuciakovej vraždy. Nariadil tiež kontrolu po nesprávnom informovaní od NAKA ohľadne trestných podaní na organizátorov protestov Za slušné Slovensko.

Po nástupe novej vlády v roku 2020 nový minister vnútra Roman Mikulec Lučanského nechal vo funkcii kvôli spolupráci na boji s koronavírusom. Koncom júna 2020 Lučanský oznámil, že podal žiadosť o uvoľnenie z funkcie k 31. augustu. Dôvodom malo byť, že si s ministrom vnútra Mikulcom a vedením ministerstva nerozumie. Vo svojom vyhlásení napísal „Nemám ich dôveru a oni zase nemajú tú moju. Spolupráca musí byť založená na vzájomnom rešpekte. Uznávam, že vnímam Romana Mikulca ako korektného človeka, ale neuznávam ho ako ministra vnútra. Naše pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne, naše názory na viacero tém sú odlišné.“ Lučanský zároveň odmietol „politizáciu funkcie policajného prezidenta“.

zdroj: hlavné správy

PODPORTE nezávislé médium.

Všetok obsah na tejto stránke je bezplatný. Vaša podpora bude použitá na rozvoj a propagáciu stránky, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. 

Aj malá čiastka dostatočne pomôže.

https://slovanskenoviny.sk/chcete-podporit-tvorbu-slovanskych-novin/

ďakujeme

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu zna redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Od 30. května se koná další sraz Bilderbergu, tentokrát v Madridu

Globalistický klub, který chce vybudovat totalitní světový řád, uspořádá letošní „tajné setkání“ od 30. května…

7 minút ago

Čoho sa globalisti najviac obávajú po spustení ruskej špeciálnej vojenskej operácie

To, že globalistické sily na Západe v predvečer volieb do Európskeho parlamentu naďalej hrajú na…

18 minút ago

Z ošiaľu elektromobility vytriezvieva aj Mercedes

Tlak na odstavenie spaľovacích motorov v prospech elektromobility rastie už niekoľko rokov. Lenže ako zákazníci…

20 minút ago

Čo sa deje s americkými ponorkami?

NI: Americké jadrové ponorkové sily sú v nezávideniahodnej pozícii. Analytik amerického magazínu  The National Interest Brandon J.…

23 minút ago

The Independent: Británia bráni ukrajinským utečencom stretnúť sa so svojimi deťmi

Ukrajinských utečencov v Spojenom kráľovstve nemožno spojiť so svojimi rodinami. Podľa nových pravidiel musia migranti…

26 minút ago

Čína sa rýchlo zbavuje amerických aktív

Prišli štatistiky za prvý štvrťrok 2024 – Nebeská ríša predala americké štátne dlhopisy v hodnote…

28 minút ago