domovina

Ďalší Matovičov podvod: Študenti pomáhali pri testovaní, oznámili im však, že nedostanú zaplatené

13.11.2020

Simon pracoval na testovaní dva dni, Erik Považský tiež dva dni a Oliver Kamenický pracoval v sobotu od šiestej ráno do 22. hodiny.

Traja spolužiaci zo Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši Erik, Simon a Oliver chceli pomôcť pri celoplošnom testovaní. Napriek tomu, že pri odberoch dreli dlhé hodiny, oznámili im, že za prácu nedostanú zaplatené. Vraj preto, že ešte nemajú maturitu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Simon pracoval na testovaní dva dni, Erik Považský tiež dva dni a Oliver Kamenický pracoval v sobotu od šiestej ráno do 22. hodiny. „V nedeľu ho už nepotrebovali, inak by šiel. Syn pracoval v Poprade, v mestskej časti Matejovce, kde mali byť dva odberné tímy, no keďže ten druhý sa nedostavil, zdravotná sestra a môj syn museli spraviť prácu za dve odberné miesta,“povedala Oliverova matka Miriam Kamenická.

Oklamaný a zneužitý?

Podľa Kamenickej všetci traja chlapci vyplnili pred testovaním na webe dotazník, akú školu študujú, aký odbor a v ktorom sú ročníku, plus iniciály a kontaktné údaje. Pred testovaním Oliverovi telefonovali, aby prišiel pracovať – asistovať, zadarmo, nie ako odborný personál, s čím podľa jeho matky nesúhlasil.

„V piatok mu volali, že bude v administratíve a zaplatia mu to. Ešte vravel, že ak mu ráno nedajú podpísať dohodu, vráti sa domov. Ráno mu povedali, že nie je vedený v administratíve, ale ako odborný personál, na čo im povedal, že je len študent. Oni na to, že to je v poriadku, lebo bude pracovať so zdravotnou sestrou. Obliekli ho do skafandra, sestra odoberala vzorky a on vyhodnocoval. Pracoval 15 hodín,“ opisuje mama Kamenická. Podľa nej Oliver podpísal dohodu o vykonaní práce, kde má sľúbenú odmenu 7 eur za hodinu.

„Dohoda je podpísaná so zamestnávateľom – Ústrednou vojenskou nemocnicou v zastúpení jej riaditeľom Vladimírom Lengvarským a je tam jeho elektronický podpis,“ dodáva Kamenická.

Oliver aj spolužiaci preto očakávali, že za vykonanú prácu dostanú to, čo im patrí. To sa však podľa Kamenickej mýlili. „Simonovi a Erikovi telefonovali vojaci, že im za prácu nezaplatia, pretože ešte nezmaturovali a nemajú ukončené zdravotnícke vzdelanie. Syn mal od nich zmeškané dva hovory a keďže patrí do rovnakej skupiny študentov, predpokladáme, že mu rovnako nechcú zaplatiť,“ dodala Kamenická.

Podľa nej Oliver spolu s tímom spravil v Matejovciach takmer šesťsto odberov. „Ako sa asi cíti? Vystihujú to najviac dve slová – oklamaný a zneužitý. Štát spravil chybu, bol vo veľkej núdzi, tak vedome zneužil tínedžerov. Ja som tomu ani nechcela veriť, hlavne keď som v ruke držala dohodu podľa Zákonníka práce,“ uzavrela Kamenická.

Je to nečestné

Erik Považský, spolužiak Olivera Kamenického pracoval na odbernom mieste v Liptovskom Hrádku, v športovej hale. Pracoval od soboty rána 31. októbra až do nedele do večera. „Bol som tam už o 6.15 a testovalo sa do 22. hodiny. Dochádzal som, takže denne som najazdil autom okolo sto kilometrov. Keď som podpisoval zmluvu, všetko v nej bolo, aj to, že preplatia náklady na cestovanie,“ hovorí Považský s tým, že zatiaľ nedostal žiadny dokument o tom, či peniaze dostane, alebo nie, informáciu, že mu zaplatené nebude sa dozvedel od vojaka, ktorý bol v odbernom tíme.

Prekážkou má byť jeho neukončené vzdelanie. Rovnakú informáciu od vojska dostal aj jeho spolužiak Simon. „Mal by som za oba dni aj za náklady dostať približne 820 eur. S peniazmi som mal, samozrejme, plány, pôjdem na vysokú školu a tam by sa mi zišli,“ konštatuje Považský s tým, že rozhodne nešlo o jednoduchú prácu, najmä v prvý deň, keď sa v radoch pred odberovým miestom čakalo aj dve hodiny.

Vyhodnocoval vzorky a oboznamoval ľudí s výsledkami. Erik vraví, že sa cíti podvedený. „Je to taký podraz. Keď máte 19 rokov a takto vás oklamú hneď ako vyjdete školu a idete si hľadať brigádu, len aby ste zarobili nejaké peniaze, tak je to také… nečestné,“ uzavrel Považský.

Stanovisko vojenskej nemocnice

Podľa Petry Diškovej, hovorkyne Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku v súčasnosti prebieha spracovanie podkladov pre výplatu odmien z prvého kola celoplošného testovania.

„Následne budú spracovávané podklady z testovania v dňoch 7. a 8. novembra. Vzhľadom na obmedzené kapacity personálneho oddelenia nemocnice momentálne nevieme určiť presný termín, kedy budú všetky podklady finálne spracované. Ku každému prípadu uzatvorenej dohody o vykonaní práce bude Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok pristupovať individuálne v súlade s platnými právnymi predpismi, a v prípade, že vyplateniu odmeny nebráni žiadna zákonná prekážka a táto im prináleží, bude aj vyplatená,“ konštatuje Dišková.

Zdroj: pravda.sk

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Na Fica bol spáchaný atentát. Postreleného premiéra previezli do nemocnice.

Progresívno-liberálni politici a celá slovenská opozícia spoločne so Sorosovými mimovládkami, RTVS, korporátnymi médiami a umelcami…

44 minút ago

Nová polarizačná téma

Do roku 2022 však okrem čarovnej formulky “lebofico” neexistovala iná nosná polarizačná téma, ako plandemická kampaň, ktorej tvárou…

9 hodín ago

Správa NKÚ o plandémii – hotová katastrofa

Plandémia nebude v tomto volebnom období riadne vyšetrená. Nie je na tom reálny záujem. Iba…

9 hodín ago

Ako sovietske vojská porazili nacistov na Kryme len za mesiac

12. máj 1944 bol jedným z najdôležitejších dátumov v histórii Veľkej vlasteneckej vojny. V tento…

9 hodín ago

VIDEO: Vasilij Nebenzja o nacistickej Ukrajine a jej kurátoroch

Stály predstaviteľ Ruska Vasilij Nebenzja na zasadnutí BR OSN o Ukrajine: „Dnešná Ukrajina sa už…

9 hodín ago

VIDEO: Ukrajina krváca – zákulisné rokovania sa mali začať už dávno

Nízka morálka, nedostatok vojakov a materiálneho zabezpečenia spôsobujú už niekoľko mesiacov ústup ukrajinských ozbrojených síl.…

9 hodín ago