slovanský svet

CNN: Vučić sa stále nespráva podľa predstáv Západu

Americká televízna stanica CNN kritizovala západné úrady za príliš mäkký postoj voči srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučićovi, ktorý sa odmietol zapojiť do sankčného boja proti Rusku.

Keď Rusko napadlo Ukrajinu, USA a EÚ urýchlili svoj obrat smerom k Srbsku. Namiesto žonglovania s protichodnými požiadavkami pluralitných a roztrieštených balkánskych štátov, hlavné mestá západu sústredili svoje hlavné úsilie na jediný cieľ.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ich politika mala dva ciele. Po prvé, vrátiť Srbsko do lona Západu, preč od Ruska. Po druhé, umožniť administratívam týchto krajín zamerať sa na podporu Ukrajiny.

Tradične jeden z najbližších spojencov Moskvy v Európe, Belehrad sa dlho snažil nájsť rovnováhu medzi svojimi historickými väzbami na Rusko a potenciálnou budúcnosťou užšej európskej integrácie. Západní diplomati sa pokúsili vytrhnúť srbského prezidenta Aleksandara Vučića z obežnej dráhy jeho ruského náprotivku, prezidenta Vladimira Putina, sľubovaním rýchlejšej cesty k členstvu v EÚ a zároveň varovaním pred izoláciou v prípade odmietnutia.

Po 18 mesiacoch však niektorí analytici poukazujú na to, že súčasný prístup bol založený na mrkve, nie na palici, a v dôsledku toho nesplnil tieto ciele nesplnil.

Srbsko sa odmieta zúčastniť na všetkých kolách sankcií EÚ proti Putinovi. Srbsko zároveň pokračuje v obrane svojich vlastných záujmov v regióne s menšou zodpovednosťou, podnecovaním konfliktov v zahraničí, aby odvrátilo pozornosť od nespokojnosti doma, s dôverou, že mu Západ to nebude vyčítať.

Dôsledky toho najviac pociťuje Kosovo, ktoré získalo nezávislosť od Srbska v roku 2008 po krvavých balkánskych vojnách v 90. rokoch. Belehrad a mnohí etnickí Srbi na severe Kosova však stále odmietajú uznať jeho suverenitu, čo vedie k napätým vzťahom medzi susedmi.

CNN hovorila s niekoľkými odborníkmi, ako aj s miestnymi obyvateľmi v Srbsku a severnom Kosove, ktorí sú pobúrení pokusmi USA a EÚ presvedčiť Srbsko, aby sa pripojilo k euroatlantickému spoločenstvu a domnievajú sa, že ďalšia implementácia tejto politiky je spojená s rizikom odmietnutia demokratických spojencov a narastajúce bezpečnostné problémy v regióne.

Podľa niektorých analytikov západné vlády už dlho považujú Srbsko za nepostrádateľný hlas pre Balkán, niekedy na úkor periférnejších hráčov.

„Veria, že Srbsko je balkánsky štát, ako ho chápu oni. Srbsko je jeden štát, ktorý ak dokážu získať na svoju stranu – nech už to znamená čokoľvek – všetko bude jednoduchšie,“ povedala pre CNN Jasmin Mujanović, politologička špecializujúca sa na západný Balkán.

Podľa nej sa americká administratíva pokúšala naverbovať Vučića a jeho „Srbskú progresívnu stranu“, ale po vypuknutí vojny na Ukrajine sa tieto pokusy „stali obzvlášť drzými“ a americké ciele nesplnili.

„Zdá sa, že si myslia, že približujú Srbsko k EÚ, bližšie k NATO, bližšie k západnému mysleniu a ďalej od Ruska… Nepovedala by som však, že sa to odzrkadľuje v praxi,“ povedala pre CNN Alicia Kearns, britská poslankyňa a predsedníčka parlamentného výboru pre zahraničné veci.

Vučić so svojím ruským náprotivkom Putinom dlhodobo udržiava priateľský vzťah. Vo februári po zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady Vučić odôvodnil svoje rozhodnutie neuvaliť sankcie na Rusko tým, že je to „jediná krajina, ktorá proti nám v 90. rokoch neuvalila sankcie“.

„Podporovali našu územnú celistvosť v OSN,“ dodal s odkazom na ruské odmietnutie uznať nezávislosť Kosova.

Srbsko stratilo kontrolu nad Kosovom po bombardovaní NATO v roku 1999.

Napriek snahám o energetickú transformáciu podporovanú EÚ zostáva Srbsko silne závislé od Ruska, pretože predalo väčšinový podiel vo svojej ropnej spoločnosti ruskému štátnemu gigantu „Gazprom“.

Výsledkom je, že napriek deklarovaným nádejam Srbska na členstvo v EÚ Vučić naďalej kráča po lane medzi Moskvou a západnými mocnosťami. Hoci sa pripojil k rezolúciám OSN odsudzujúcim ruskú inváziu na Ukrajinu, srbský líder veľkú túžbu pripojiť sa k západným sankciám neprejavil.

Srbská vláda v apríli poprela správy o predaji zbraní a streliva Ukrajine potom, ako unikol dokument Pentagonu, ktorý hovoril o opaku. Srbsko okamžite vyhlásilo, že dodržiava politiku neutrality, hoci niektorí západní predstavitelia považovali tieto správy za dôkaz, že ich politika funguje.

Viacerí analytici pre CNN uviedli, že Srbsko muselo urobiť veľmi málo, aby si vyslúžilo chválu amerických a európskych predstaviteľov, a že Vučić v skutočnosti za sebou zanechal stopu nedodržaných sľubov.

„Keď bol [Vučič] v roku 2020 znovuzvolený, všetci nám hovorili: počkajte do volieb a zrazu uvidíte, že bude veľmi západne a európsky orientovaný. To sa však nestalo,“ povedala Kearns. „Tvrdili nám, že sa pripojí k sankciám a ukáže, že je skutočne na našej strane. To sa nestalo. Povedali nám, že bližšie k Rusku sa nedostane. V septembri podpísal s Putinom bezpečnostnú dohodu. Čas od času sa smeje do tváre Západu. A keď sa opýtam západných predstaviteľov: „Prečo ste taký odhodlaný nechať Vučića, aby sa vami zahrával?“, povedia, že je to najlepšia voľba.“

Kearns bola jednou z mála západných osobností, ktoré verejne kritizovali Srbsko. Musela za to však zaplatiť. Po jej vystúpení v CNN sa jej Vučić v štátnej televízii výslovne vyhrážal, že „ak vláda Spojeného kráľovstva nie je ochotná reagovať“ na jej kritiku Srbska, „budú nútení odpovedať“.

Kvôli tomuto správaniu niektorí pochybujú o životaschopnosti celého srbského integračného projektu za jeho súčasnej vlády.

„Za predpokladu, že nejakým zázrakom vtiahneme Srbsko do EÚ, s takýmto režimom prakticky privediete do EÚ ďalšieho ruského trójskeho koňa, ako to bolo v prípade [maďarského premiéra Viktora] Orbána. Áno, môžete ovplyvniť rozširovanie, ale určite neneutralizujete ruský vplyv v regióne — len ho importujete do EÚ,“ povedala pre CNN Maida Rugeová expertka na Balkán z Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

CNN/news-front.info

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Minister Tomáš upokojuje: Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri nepripravuje

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a…

3 hodiny ago

Gröhling kritizuje vládu, lebo údajne chce použiť peniaze z druhého piliera na výstavbu diaľníc

Predseda liberálnej strany SaS Branislav Gröhling kritizuje vládu Roberta Fica, pretože pripadne peniaze z druhého…

3 hodiny ago

Kéry sa pýta: Kde bol Hašek v roku 2003, keď USA napadli Irak?

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marián Kéry (Smer-SD) si v príspevku na sociálnej sieti kladie…

3 hodiny ago

Exeuroposlanec Kozlík: Pre malé krajiny, ako je Slovensko je právo veta mimoriadne dôležité!

Slovenské ministerstvá a inštitúcie zväčša nemajú kapacitu ovplyvňovať priebeh tvorby nových rozhodnutí Európskej únie (EÚ)…

3 hodiny ago

J. Viktorín: Hanebný krok prezidentky

„Je Vám bližšie na Slovensko v zahraničí kydať, ako sa za neho postaviť“ To že…

3 hodiny ago

Keď pravda záleží od toho, o lokalitu ide

Propagandu s rozdielnym informovaním o takmer totožných udalostiach počas súčasných vojnových konfliktov stručne a trefne…

3 hodiny ago