zaujímavosti

„Čínske“ múmie: príbeh, ktorý bol zakázaný

Podmienky života na púšti paradoxne neumožňovali ľuďom dožiť sa vysokého veku, ale po smrti slúžili ako dobrý konzervant.

Často sa stáva, že archeologické nálezy prevracajú zaužívané predstavy o chode dejín. Tarimské múmie nájdené v Číne nás teda nútia znovu sa pozrieť na starovekú vysoko rozvinutú civilizáciu. Archeológovia objavili v púšti Takla Makan dobre zachované pozostatky bielych ľudí. Objav spochybňuje presvedčenie Číňanov, že všetky úspechy nahromadené počas storočí pôvodne patria im.

Nepohodlný objav

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Začiatkom minulého storočia podnikol švédsky vedec a cestovateľ Sven Gedin výpravu do miest, kadiaľ viedla Hodvábna cesta. Časť jeho trasy prechádzala cez púšť Takla Makan. Tam, neďaleko vyschnutého jazera Lobnor, Gedin našiel staroveké pohrebiská. Po otvorení hrobov sa okamžite ukázalo, že ide o pozostatky ľudí, ktorí nepatrili k mongoloidnej rase. Vedec doručil do európskych múzeí zaujímavý nález. Pozostatky však nebolo možné podrobne preštudovať – začala sa prvá svetová vojna.

Až v roku 1934, keď švédsky archeológ Bergmann našiel v Sin-ťiangu ďalších 200 podobných múmií, prejavila o ne záujem vedecká obec.

Ale čínske úrady, podporujúce jedinečnosť svojej civilizácie, reagovali na nález negatívne. Koniec koncov, neboli to len múmie – boli s nimi pochované veci, čo naznačuje vysoký stupeň rozvoja neznámeho ľudu. Nie mongoloid! Verilo sa však, že to boli Číňania, ktorí sa ako prví začali venovať poľnohospodárstvu, vynašli koleso, objavili železo, skrotili kone a skutočne boli jedinečnou civilizáciou. A potom sa zrazu našli ľudia, ktorí toto všetko vytvorili dávno pred nimi. Potom bolo cudzincom prísne zakázané navštevovať Xinjiang a skúmať nájdené múmie.

Keď v roku 1977 čínski archeológovia na čele s Wang Binghua v Kizilchoku objavili ďalších 113 pohrebísk, ktorých pozostatky zjavne nemohli patriť Číňanom, bolo zbytočné niečo skrývať. Ale pokiaľ to bolo možné, úrady sa snažili humbuku vyhnúť tým, že nálezy poslali do malého múzea v meste Urumči. Snáď by všetko zapadalo prachom ako doteraz, nebyť amerického archeológa Maira, ktorý toto múzeum v roku 1987 navštívil. Okamžite ho zaujali múmie vo fialovom, károvanom, vlnenom, dobre ušitom oblečení a topánkach z plsti. Nevyzerali ako čínski ľudia: červené alebo blond vlasy, zahnuté nosy, európske oči. Čeľuste múmií boli zjavne zviazané, ale čas uvoľnil obväzy, takže mnohí z nich mali otvorené ústa.

Vedec sa 5 rokov snažil získať povolenie od čínskych úradov na štúdium exponátov. Počas tejto doby však už boli vrátené na pohrebisko s odvolaním sa na skutočnosť, že múzeum ich nie je schopné zachovať. Mayr a jeho kolegovia museli nanovo vykopávať. Potom bola vykonaná analýza DNA, ktorá ukázala, že múmie určite patria k bielej rase.

Kmene týchto ľudí, ktorí žili v Číne pred 2 až 4 tisíc rokmi, položili slávnu hodvábnu cestu. A nie Číňania, ako sa bežne verilo.

Do roku 1990 sa v provincii Valu stále nachádzali múmie, no v roku 1998 vláda zakázala ďalšie vykopávky z obavy, že sa objavia nové fakty o prítomnosti bielych ľudí v starovekej Číne.

Po dôkladnom preštudovaní nálezov si vedci všimli podobnosť znakov medzi múmiami z Tarimskej kotliny a múmiou muža Pazyryka vystavenou v Ermitáži. Čo sa týka látok, tie sú podľa odborníkov podobné keltskému tkaniu a tartanovému vzoru. Analýza DNA múmií vykonaná v roku 2007 ukázala, že v ich žilách prúdila zmiešaná krv. V súlade s existujúcou teóriou sťahovania národov do Tarimskej kotliny na svojej dlhej ceste nadviazali vzťahy s inými kmeňmi. A predsa, akí ľudia sa na tieto miesta dostali, nie je presne známe.

Oživenie Slovanstva

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Ukrajinské špeciálne služby robia z detí teroristov, Bielorusko odhalilo sieť agentov

Bielorusku, ktoré nie je oficiálne zapojené do konfliktu na Ukrajine, priniesli udalosti posledných dvoch rokov…

12 minút ago

Macron má za sebou ťažký týždeň

Začal sa úplne katastrofálnym kolom rokovaní so Si Ťin-pchingom. Macron sa nedokázal reálne dohodnúť na…

16 minút ago

VIDEO: SNS nevychádza z údivu- Okrúhly stôl zmierenia s Matovičom? To naozaj, pani Čaputová?

Koaličná SNS zvolala na pondelok (20. 5.) svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od…

20 minút ago

Harabin: Vykopnite presstitútov a mimovládnych agentov z verejného priestoru a polarizácia spoločnosti sa skončí do týždňa

Bývalý minister spravodlivosti a niekdajší šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin v reakcii na pokus…

23 minút ago

Banky majú problémy. Odborníci očakávajú vlnu krachov

Vysoké úrokové sadzby, neúspešná menová politika centrálnej banky v USA a kríza na trhu komerčných nehnuteľnosti vyvolávajú…

24 minút ago

Ukrajinci masovo utekajú. Zločinci na front!

Na poľsko-ukrajinskej hranici sa vytvorili zápchy stoviek áut. V Ľvovskom regióne sa na hraniciach vytvorili…

2 hodiny ago