Áno, vyrába sa z nej borovička. A tiež je ingredienciou aj pri výrobe iných alkoholických nápojov. No to nie je jediné, čo by sme o borievke, respektíve jej plodoch, mali vedieť.
Borievky sú typickou drevinou v našom podnebnom pásme. Rastú prakticky v celom miernom pásme severnej pologule, smerom na juh až po sever Afriky, smerom na juhovýchod až po západné Himaláje. Viete, aké účinky majú plody borievky obyčajnej a akými spôsobmi ich využiť?
Borievka obyčajná, latinsky Juniperus communis, je vždyzelená drevina krovitého, prípadne stromovitého vzrastu z čeľade cyprusovité. Ľudovo sa jej tiež hovorí jalovec. Rastie pomaly, zvyčajne dorastá do výšky okolo 12 metrov. Ker je charakteristický sivohnedou kôrou a pichľavými ihlicovitými listami, ktoré sú usporiadané v trojpočetných praslenoch. Ihlice sú typické svojimi bielymi pásmi na vrchnej strane. Ich farba je tmavozelená s modrastým nádychom. Kvety sa objavujú od jari do leta, guľaté plody dozrievajú počas jesene, najmä od septembra do novembra. Nezrelé bobule sú zelené, zrelé majú sivomodrú farbu.
Borievkové kry možno nájsť na suchších a vápencových pôdach od podhorského až po vysokohorské pásmo. Darí sa im na kamenistých stráňach a pasienkoch, v riedkych ihličnatých lesoch a na okraji lesov. Pre rôzne účely sa zberajú viaceré časti rastliny, napríklad mladé výhonky, drevo a, samozrejme, plody. Plody je vhodné po dozretí zberať striasaním na plachtu. Ak sa vyberiete na zber borievok, dávajte si pozor na voľbu miesta. Hlavne v rôznych chránených oblastiach a miestach je zber vo všeobecnosti zakázaný.
Spomenúť môžeme, že okrem borievky obyčajnej existuje ešte mnoho ďalších druhov borievok, ktoré sa líšia vzhľadom i spôsobom využitia. U nás sú mnohé z nich pestované v záhradách na okrasné účely.
Plody jalovca už v minulosti našli uplatnenie v tradičnej ľudovej medicíne. Hojne boli využívané pri liečbe mnohých ochorení, a to hlavne ako dezinfekčný prostriedok. Kríkom boli dokonca prisudzované magické vlastnosti. Napríklad zničenie borievkového kra malo priniesť nešťastie. Ak sa chcel človek chrániť pred chorobami, mal so sebou nosiť vetvičku borievky. Zrelé plody obsahujú mnoho účinných látok, ako sú flavonoidy, éterické oleje, živice, pektín, horký glykozid juniperín, triesloviny i vitamín C.
Tradičná ľudová medicína pripisuje borievkam nasledujúce účinky:
Plody borievky sa používajú zvnútra, a to najčastejšie formou čajov a tinktúr, ale aj zvonka, a to tiež formou tinktúr, okrem toho i olejov, obkladov a podobne. Ak nie ste práve milovníkom zberu bylín a rastlín v prírode, zamierte do lekárne, predajne so zdravými potravinami, alebo sa poobzerajte na internete. Dostupné sú sušené plody borievok, ktoré sú vhodné na prípravu čaju i odvaru, ale aj rôzne spomenuté doplnky stravy s obsahom jalovca. Pri užívaní podobných preparátov nezabudnite vždy dodržiavať odporúčane dávkovanie a stanovené množstvá neprekračujte! O ich použití sa môžete poradiť s lekárom alebo lekárnikom.
Najtradičnejším receptom z borievok je borievkový čaj, ktorý si môžete pripraviť z vlastnoručne nazbieraných a nasušených plodov, alebo aj zo zakúpených. Čaj pripravíme z 1 ČL podrvených borievkových plodov na 250 ml horúcej vody. Môžeme nechať lúhovať asi 5 až 10 minút a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach podávame 1 až 3 šálky nápoja denne. Nie je určený na dlhodobé užívanie, pre deti, ani tehotné a dojčiace ženy. Borievkovým čajom možno podporiť činnosť obličiek a prečistenie tela, tlmiť nadúvanie a upraviť trávenie, hladinu cukru v krvi i nepravidelný cyklus.
Ak chcete využiť silu borievok zvonka, skúste ich naložiť do oleja. Potrebovať na to budeme menšiu dobre uzatvárateľnú sklenenú nádobku, ktorú do 2/3 naplníme podrvenými plodmi. Jalovec následne zalejeme kvalitným rastlinným olejom, napríklad olivovým. Uzavrieme a necháme macerovať aspoň 2 až 3 týždne. Na záver obsah nádobky scedíme (cez látku alebo gázu) a uskladníme v čistej fľaške. Borievkový olej môžete používať na masáž boľavých kĺbov pri reume alebo dne. Môžete ním tiež ošetriť pokožku pri kožných ochoreniach, ako aj spánky pri bolestiach hlavy.
Na záver môžeme spomenúť, že borievka si nájde miesto i v kuchyni. A nie, nemáme opäť na mysli borovičku. Sušené borievkové plody sa totiž bežne používajú ako korenie. I v obchodoch ich nájdete v klasických malých vrecúškach medzi inými koreninami. Borievka má mierne horkastú a trochu pikantnú chuť, čo sa skvelo hodí pri príprave mnohých pokrmov. Plody sa výborne dopĺňajú s chuťou a arómou cesnaku, ale aj aromatickými bylinkami, napríklad rozmarínom.
Po borievkach môžete siahnuť pri príprave rôznych marinád, omáčok a slaných nálevov, a to najmä v prípade, ak idete variť z diviny. Pár guľôčok môžete napríklad prihodiť do divinového guláša. Dobrú chuť a jedinečnú arómu tiež dodáva paštétam z diviny, rybacím pokrmom, pečienke, bravčovine, údenému mäsu či mäsu pečenému na víne aj smotanovým omáčkam.
tvojezdravie.sk
Ide o prvé osobné stretnutie prezidenta Ruska s predsedom slovenskej vlády od roku 2016, píše…
Na Srbsko sa podľa prezidenta Aleksandara Vučića pripravuje zvonku majdanový úder podľa deväť bodového scenára,…
Ruská armáda spustila raketový útok na jeden z najväčších bodov dočasného rozmiestnenia militantov kyjevského režimu…
Stalinovo meno sa spája predovšetkým s Veľkou vlasteneckou vojnou, Októbrovou revolúciou a premenou Sovietskeho zväzu…
Útok na Kazaň z 21. decembra bol zameraný na obytné budovy a továreň, pričom podľa…
„Vy asi nechápete, ako by to ovplyvnilo stabilitu našich finančných trhov!,“ povedal so zvýšeným hlasom.…