svet

Bidenova existenciálna úzkosť na Ukrajine

Dvojstranný konsenzus v Beltway o tom, že Spojené štáty sú „nepostrádateľnou“ svetovou veľmocou, sa zvyčajne pripisuje neoconom, ktorí boli hybnou silou zahraničnej a bezpečnostnej politiky USA v následných administratívach od 70. rokov 20. storočia.

Zdôrazňuje to v sobotu vo Washington Post vo Washington Post s názvom Čas nie je na strane Ukrajiny , ktorej spoluautorkou je bývalá ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová v prezidentskom úrade Georgea W. Busha a minister obrany Robert Gates (ktorý slúžil za Busha aj Baracka Obamu).

Riceová a Gates sú robustní studení bojovníci, ktorí sú nadšení z vojny NATO proti Rusku. Ale ich tetrov je, že prezident Biden by mal na Ukrajine „dramaticky“ vystupovať.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín

Op-ed sa vracia k dvom svetovým vojnám, ktoré poznačili vzostup USA ako svetovej veľmoci, a varuje, že „poriadok založený na pravidlách“ pod vedením USA od roku 1990 – kódové slovo pre globálnu hegemóniu USA – je v nebezpečenstve, ak Biden neuspeje na Ukrajine.

Riceová a Gates nepriamo uznávajú, že Rusko je na víťaznej vlne, na rozdiel od doterajšieho víťazstva na západe. Očakávaná ruská ofenzíva, ktorá je pred nimi, im evidentne trhá nervy.

Op-ed rovnako súvisí s americkou politikou. Patová situácia predsedu Snemovne reprezentantov a jej dramatické rozuzlenie v politickom boji s odhalenými kolenami medzi republikánmi predznamenáva nefunkčný Kongres odteraz do volieb v roku 2024.

Kevin McCarthy, ktorý mal podporu bývalého prezidenta Donalda Trumpa, nakoniec zvíťazil, ale až po sérii ústupkov populistickému krídlu Republikánskej strany, čo oslabilo jeho autoritu. Agentúra AP uviedla : „Boli namierené prsty, vymenené slová a násilie bolo zjavne odvrátené… Bol to koniec trpkej patovej situácie, ktorá ukázala silu a krehkosť americkej demokracie.“

Vyjadril sa k tomu už aj vysoký kremeľský politik. Samotný McCarthy vo svojom vyhlásení po zvolení za nového predsedu Snemovne reprezentantov uviedol ako svoje priority záväzok k silnej ekonomike, boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu cez mexickú hranicu a súťaž s Čínou, ale vynechal akúkoľvek zmienku o situácii na Ukrajine alebo poskytovanie finančných prostriedkov Kyjev.

Začiatkom novembra totiž tvrdil, že republikáni v Snemovni budú vzdorovať neobmedzenej a neopodstatnenej finančnej pomoci Ukrajine.

Riceová a Gates teraz odmietajú kráčať v súlade s Trumpom. Ale aj keď je Trump menším hráčom, stále zostáva aktívnym hráčom, masívne prítomným a vykonáva funkčnú kontrolu a je zďaleka najväčším hlasom v Republikánskej strane (GOP). Pravdepodobne to, čo dnes definuje GOP, je Trump. Preto bude jeho podpora McCarthyho dôsledná.

Biden to chápe. Je možné, že op-ed Riceová-Gates bol navrhnutý Bielym domom a americkým bezpečnostným zriadením a napísaný neokonzervatívcami. Op-ed sa objavil deň po spoločnom vyhlásení Bidena a nemeckého kancelára Olafa Scholza z 5. januára , ktorí zdôraznili ich „neochvejnú solidaritu“ s Ukrajinou.

Pod obrovským tlakom Bidena Nemecko a Francúzsko minulý týždeň ustúpili, aby poskytli Ukrajine bojové vozidlá pechoty.

Scholz tiež súhlasil s tým, že Nemecko dodá Ukrajine dodatočnú batériu protivzdušnej obrany Patriot. (Popredný politik SPD v Berlíne odvtedy vyjadril výhrady.)

Vojna na Ukrajine ohrozuje globálne postavenie USA

V ten istý deň, ako sa objavila op-ed, Pentagon usporiadal, nezvyčajne na sobotu, tlačový brífing LauryCooperovej, zástupkyne námestníčky ministra obrany pre medzinárodné bezpečnostné záležitosti pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu. Cooperová výslovne uviedla, že vojna na Ukrajine ohrozuje globálne postavenie USA:

„Z celkového strategického hľadiska je ťažké dostatočne zdôrazniť ničivé dôsledky, ak by mal byť Putin úspešný pri dosahovaní svojho cieľa ovládnuť Ukrajinu. To by prepísalo medzinárodné hranice spôsobom, ktorý sme nevideli od druhej svetovej vojny. A naša schopnosť zvrátiť tieto zisky a podporovať a stáť pri suverenite národa je niečo, čo rezonuje nielen v Európe, ale na celom svete.“

Mačka je konečne vonku z vreca — USA bojujú na Ukrajine za zachovanie svojej globálnej hegemónie.

Či náhoda alebo nie, ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov cez víkend v senzačnom rozhovore v Kyjeve tiež zahmlieval, že Kyjev sa vedome nechal využiť NATO v širšom konflikte bloku s Moskvou!

Aby som ho citoval,

Na samite NATO v Madride (v júni 2022) bolo jasne naznačené, že v nasledujúcom desaťročí bude hlavnou hrozbou pre alianciu Ruská federácia. Ukrajina dnes túto hrozbu odstraňuje. Dnes plníme misiu NATO. Neprelievajú svoju krv. Zhadzujeme svoje. Preto sa od nich vyžaduje, aby nám dodali zbrane

Reznikov, bývalý dôstojník sovietskej armády, tvrdil, že v tomto zmysle osobne dostával sviatočné pohľadnice a textové správy od západných ministrov obrany. Stávka nemôže byť vyššia, Reznikov tiež tvrdí, že členstvo Ukrajiny v NATO je hotová vec.

Skutočne, v sobotu Pentagon oznámil najväčší balík bezpečnostnej pomoci Bidenovej administratívy pre Ukrajinu doteraz od prezidentského čerpania. Je zrejmé, že Bidenova administratíva zastavuje. Ďalšie zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN je naplánované na piatok 13. januára.

Putin však dal jasne najavo , že „Rusko je otvorené vážnemu dialógu – pod podmienkou, že kyjevské úrady splnia jasné požiadavky, ktoré boli opakovane stanovené, a uznajú nové územné skutočnosti“.

Ruské vojenské ťaženie

Čo sa týka vojny, správy z Donbasu sú mimoriadne znepokojujúce. Soledar je v ruských rukách a bojovníci Wagner uťahujú slučku okolo Bakhmutu, strategického komunikačného uzla a základu ukrajinského nasadenia v Donbase.

Na druhej strane, na rozdiel od očakávaní, Moskvu neznepokojujú sporadické divadelné útoky ukrajinských dronov v Rusku. Ruská verejná mienka naďalej pevne podporuje Putina.

Veliteľ ruských síl, generál Sergej Surovikin, uprednostnil opevnenie takzvanej „kontaktnej línie“, ktorá sa ukazuje ako účinná proti ukrajinským protiútokom.

Pentagon si nie je istý budúcou stratégiou Surovikina. Z toho, čo vedia o jeho brilantnom úspechu pri vysťahovaní dôstojníkov NATO zo sýrskeho Aleppa v roku 2016, sú Surovikinovou silnou stránkou obliehanie a vojna o opotrebenie. Ale jeden nikdy nevie. V Bielorusku prebieha stabilný rast Ruska. Boli tam rozmiestnené raketové systémy S-400 a Iskander. Útok NATO (Poľska) na Bielorusko už nie je reálny.

Dňa 4. januára Putin privítal Nový rok impozantnou fregatou Admirál Gorškov nesúcou „špičkový zirkónový hypersonický raketový systém, ktorý nemá obdobu“, pričom sa vydáva na „námornú misiu na veľké vzdialenosti cez Atlantický a Indický oceán, ako aj Stredozemné more“.

Týždeň predtým sa k ruskému námorníctvu pripojila šiesta strategická jadrová ponorka triedy Borej-A, nesúca rakety, Generalissimus Suvorov. Takéto ponorky sú schopné niesť 16 medzikontinentálnych balistických rakiet Bulava.

Vojnová hmla zahaľuje ruské zámery

Riceová a Gates varovali, že čas hrá v prospech Ruska: „Vojenské schopnosti a ekonomika Ukrajiny sú teraz takmer úplne závislé od záchranných lán zo Západu – predovšetkým od Spojených štátov.

Bez ďalšieho významného ukrajinského prelomu a úspechu proti ruským silám budú západné tlaky na Ukrajinu rokovať o prímerí rásť, ako budú mesiace vojenskej patovej situácie.

Za súčasných okolností by akékoľvek dohodnuté prímerie ponechalo ruské sily v silnej pozícii.

Toto je brutálne úprimné hodnotenie. Bidenov telefonát Scholzovi v piatok tiež ukazuje úzkosť v jeho mysli. S roztrieštenosťou politickej triedy v rámci Ameriky si Biden nemôže dovoliť trhliny ani v spojeneckej jednote.

Je zvláštne, že toto bol aj hlavný ťah článku pred štrnástimi dňami od popredného ruského odborníka Andreja Kortunova v denníku Global Times čínskej komunistickej strany s názvom Vnútroštátne problémy USA by mohli zatlačiť Ukrajinu na okraj amerického verejného diskurzu .

Kortunov napísal:

Ak emócie necháme bokom, treba akceptovať, že konflikt sa už stal existenčným nielen pre Ukrajinu a Rusko, ale aj pre USA: Bidenova administratíva nemôže akceptovať porážku na Ukrajine bez toho, aby čelila veľkým negatívnym dôsledkom pre pozície USA po celom svete

Kortunov písal takmer štrnásť dní predtým, ako Riceová a Gates začali dostávať rovnaké metafyzické vnímanie. Neokonzervatívci však ešte nie sú pripravení akceptovať, že voľba je v skutočnosti uprená na nich – Biden plávať po boku Putina smerom k multipolárnemu svetovému poriadku alebo sa potápať v nepokojných vodách.

MK Bhadrakumara

Pôvodným zdrojom tohto článku je Indian Punchline

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.

Redakcia SN

Recent Posts

Válka na Ukrajině strhává závoj americké zbrojní převahy

Portál Responsible Statecraft je zřejmě nejkvalitnějším americkým portálem tvořený desítkami, ba stovkami význačných amerických odborníků,…

8 minút ago

Eurozóna už není elitní klub. Zhoršil se rating Francie, Estonska, Lotyšska i Litvy.

Eurozóna už Česku není elitním klubem. V pátek se zhoršil rating Francie, Estonska, Lotyšska i…

11 minút ago

Progresívne Slovensko a denník N už nepoznajú hranice

Začiatkom februára tohto roka sa vzdal svojho poslaneckého mandátu Tomáš Hellebrandt z Progresívneho Slovenska. Ako dôvod…

13 minút ago

VIDEO: V Budapešti sa pred eurovoľbami konala masová demonštrácia „Pochod mieru“.

Viktor Orbán vo svojom prejave varoval pred cestou do pekiel snahami rozmiestniť jadrové zbrane v…

16 minút ago

VIDEO: Na Ukrajine rozkradli peniaze pridelené Charkovskej oblasti

Ukrajinskí predstavitelia, ktorí dostali finančné prostriedky pridelené na obranné štruktúry v Charkovskej oblasti, ich jednoducho…

19 minút ago