zamyslenie

Ak chcete mať sprosté a depresívne deti, dajte im do rúk mobilný telefón

Mobily pre deti áno alebo nie? Táto citlivá záležitosť vzbudzuje verejné diskusie už dlhú dobu. Neustále sa venovanie ťukaniu na dotykové displeje popudzuje spoločnosť a bije priam do očí. Ľudia sú z tohto fenoménu, ktorý priniesol toľko dobrého koľko zlého znechutení.

Týka sa to i škôl, kde tento výdobytok techniky odvádza často žiakov od toho, čomu by sa mali v skutočnosti venovať a pomáha im často aj počas edukačného procesu podvádzať.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Za posledných 10 rokov vzrástol počet ľudí s depresiou až o 33 %. Digitálne technológie navyše menia spôsob ako mozog preberá a procesuje informácie, čo mení neurochemické procesy a trasy v mozgu a tým podkopáva jeho evolučné schopnosti a prirodzený proces, ako sa mozog učí a myslí.

Ministerstvo školstva pripravuje zákon, v ktorom sa hovorí o zákaze mobilov na školách.Bude sa zatiaľ týkať iba škôl prvého stupňa, školy druhého stupňa jeho používanie obmedzia. Používať mobilné telefóny na školách už zakázali viaceré krajiny. Ide napríklad o Taliansko, Portugalsko, Francúzsko či Španielsko. V niektorých sa mobily nemôžu používať vôbec, v iných je zákaz používať konkrétne aplikácie. Ide napr. o USA, kde sa nesmie používať sieť Tik Tok. Používanie siete Tik Tok, resp. jeho zákaz však má aj iné príčiny ako dobro detí počas vzdelávacieho procesu.

V našej krajine je zakázanie používania mobilov na školách ponechané na vedení školy. Tento zákaz funguje od roku 2022: „Ukazuje sa, že ich používanie v rámci tried a vyučovania zhoršuje pozornosť žiakov. Na jednej strane si uvedomujeme, že využívanie moderných technológií je nevyhnutné pre rozvoj a pre podporu vzdelávania, ale z dát krajín, ktoré využívajú technológie vo veľkom, sa ukazuje, že na konci dňa majú horšie výsledky vo vzdelávaní, ak je intenzita používania digitálnych technológií príliš veľká,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker.

Mobil je lákadlom. Už len mať ho poruke odvádza pozornosť

Trvá až 20 minút, odkedy sa žiak môže úplne sústrediť na vyučovací proces od času, kedy prestal používať mobil. „Odvádzajú pozornosť od vyučovania, vedú k osamelosti dieťaťa a depresiám a úzkosti. Máme tu storočie osamelosti. Deti sú síce na sociálnych sieťach, ale osamelé,“ uvádza komisár pre deti Jozef Mikloško.

Mobily nám pomáhajú otupievať a sú zneužívané k šikanovaniu

Mobily môžu byť i prostriedkom k šikanovaniu. Používanie prestížnejšej značky vytvára akúsi formu materiálnej hierarchie. Čo je najhoršie, využívaním technológie sa oslabuje aktivita kognitívnych funkcií u dieťaťa. Primár neurológie na Univerzite v Yale Martin Jan Stránský tvrdí, že hoci až 87 percent ľudí v únii vlastní mobilný telefón a 92 percent má prístup k internetu, je evidentný pokles IQ vo všetkých štandardizovaných testoch. “Navyše za posledných 10 rokov vzrástol počet ľudí s depresiou až o 33 %. Digitálne technológie navyše menia spôsob ako mozog preberá a procesuje informácie, čo mení neurochemické procesy a trasy v mozgu a tým podkopáva jeho evolučné schopnosti a prirodzený proces, ako sa mozog učí a myslí.“

Jan Stránský je tiež presvedčený, že deti do dvoch rokov by sa mali vyhýbať používania vizuálnych prostriedkov vo forme obrazoviek do druhého roku veku. „Keď hovoríme o deťoch, my sme ich rodičia, my sme im tú technológiu dali a každý z vás, spolu so mnou, má mobilný telefón vo vrecku. Podieľame sa na ich deštrukcii,“ povedal. „Keď dám niekoho, kto trávi päť až sedem hodín denne na sociálnych sieťach na magnetickú rezonanciu, rozsvieti sa mu určitá časť mozgu. Pacientovi, ktorý berie heroín, sa rozsvieti rovnaká časť. Mozog má iba jednu trasu slasti. Mobilné telefóny sú digitálny heroín,“ hovorí Jan Stránský.

Menej mobilov, viac masírovania mozgových závitov, zdravšie ego

Školy, kde sa tento technický podvod využíva minimálne alebo vôbec disponujú žiakmi s lepšími výsledkami a jedincami s vyrovnanejším psychickým stavom. „Zlyhávame všetci, aj my, lekári, pretože sa nepýtame rodičov, koľko času ich deti trávia na mobiloch, zlyhávajú rodičia, lebo deti nechávajú hrať sa s mobilmi. A ak si rodičia myslia, že dieťa je s mobilom vo väčšom bezpečí, mýlia sa. Preto odporúčam zakázať mobily všade. Nemali sme ich my, ani naši rodičia. Dieťa nemôže kupovať alkohol a cigarety, prečo by mali mať niečo, čo ničí ich mozog? Ak chcete mať sprosté a depresívne deti, dajte im do rúk mobilný telefón,“ tvrdí Jan Stránský. Dodal, že je rád, že Slovensko nasleduje cestu viacerých krajín, v ktorých už platí zákaz mobilov v školách.

Obmedzenie používania mobilov bude jednou z krátkodobých priorít slovenskej vlády

Lenka Svoradová, projektová manažérka pre duševné zdravie detí a mládeže z ministerstva školstva sa vyjadrila, že sa vláda pokúsi o reguláciu patologického využívania tohto technického výdobytku spoločnosti. „Chcem zdôrazniť, že duševné zdravie detí a mládeže je prioritnou témou tohto ministerstva, pričom regulácia mobilných telefónov je krátkodobá vec. Pokiaľ ide o samotnú reguláciu mobilných telefónov, končí zasadanie samostatnej expertnej skupiny. Boli v nej odborníci, ktorí vypracovávajú odporúčania a tie budú následne prezentované a prerokované. Smerujeme k prísnejšej regulácii mobilných telefónov na prvom stupni základných škôl, druhý stupeň je predmetom diskusie,uvádza Lenka Svoradová.

Ministerstvo školstva však presne nešpecifikovalo, kedy vojde tento zákon do platnosti a používanie mobilov na školách dostane dočasné stop. Najpravdepodobnejšie sa tak stane na začiatku budúceho školského roka.

Dôležité FAKTY

– Až 16 percent detí vo veku 11 až 15 rokov sa v roku 2022 stalo obeťou kybernetického šikanovania.

– Najvyššiu úroveň kyberšikany hlásili chlapci v Bulharsku, Litve, Moldavsku a Poľsku, najnižšiu v Španielsku.

– Šikanu v škole – najmenej dva až trikrát za posledné mesiace – uviedlo 11 percent chlapcov a dievčat, v porovnaní s 10 percentami spred štyroch rokov.

– Duševné poruchy slovenských detí a mládeže narástli o 31 %.

– Tretina detí na Slovensku má skúsenosť so sexuálnym agresorom cez internet, pričom až 35 % má skúsenosť so sextingom (posielanie fotiek so sexuálnym obsahom).

– Každých 40 sekúnd spácha vo svete nejaký mladý človek samovraždu, každých 8 sekúnd sa o ňu pokúsi.

– Slovensko má na 2. mieste príčin úmrtí mladistvých samovraždu, na prvom mieste sú autonehody.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Slovensko je rajom pre milovníkov hôr.

Máme niekoľko úchvatných hôr, ktoré sa oplatí navštíviť. Tu sú niektoré z najkrajších hôr na…

3 hodiny ago

VIDEO: Beňová o opozičnej tlupe- „Potrebujeme ochranu pred nimi“

Lži progresívnych propagandistov v médiách hlavného prúdu a nedôstojnosť prezidentky, jej protokolu a jej progresívnych…

3 hodiny ago

The Independent: Prevaha Ruska v živej sile a zbraniach približuje nevyhnutný pád mesta Časov Jar

Ukrajinské ozbrojené sily vedú zúfalý boj o udržanie mesta Časov Jar. Upozorňuje a to „The Independent“. Ruské…

3 hodiny ago

FT: Francúzi sa od Macrona odvracajú pre ekonomické problémy

Francúzi začínajú byť z Emmanuela Macrona rozčarovaní a v dôsledku rastúcej nedôvery čaká prezidenta a…

3 hodiny ago

Rusko sa postavilo proti gigabanke JPMorgan, ktorá je chrbtovou kosťou západného finančného systému.

Ak sa Putin rozhodne znárodniť ruskú centrálnu banku, vyhlási vojnu najvplyvnejším rodinným klanom na svete,…

3 hodiny ago

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných zločincov

Rusko zaradilo na svoj zoznam hľadaných osôb, ktorý obsahuje desiatky tisíc položiek, niekoľko zahraničných politikov…

4 hodiny ago