zamyslenie

AK CHCETE, ABY SA VÁS PANDEMICKÉ OBMEDZENIA NETÝKALI, NESLEDUJTE MÉDIA. TO VÁŽNE!

Teraz si mnohí z vás isto klepú po čele, že čo je to za hlúpy názov článku. Ako môže sledovanie médií a oboznámenie (či neoboznámenie) sa s nariadeniami prijatými vládou mať vplyv na to, či sa vás týkajú.

Na prvý pohľad sa vám to môže zdať ako nezmysel, no ono je to presne tak, ako to je napísané. Čítajte ďalej, vysvetlíme to.

„Neznalosť zákona neospravedlňuje.“ Alebo áno?

Každého z nás predsa od malička učili, že neznalosť zákona neospravedlňuje. Je teda jedno, či zákon poznáme alebo nie, ak ho porušíme, sankcia nás neminie.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Presne tak to je! Ale… to sa vzťahuje len pre zákony. Nie na vyhlášky či uznesenia vlády, ktorými sa pandemické opatrenia zavádzajú. A tu je ten pes zakopaný!

Pri zákonoch platí takzvaná „fikcia znalosti práva“. Tá znamená, že v momente, keď je v zbierke zákonov publikovaný zákon, tak sa predpokladá, že každý občan je s ním oboznámený a musí ho dodržiavať.

Na vyhlášky však už spomenutá „fikcia znalosti práva“ neplatí. Vyhláška je síce platná a záväzná, ale len vtedy, keď o nej občan vie. Ak o nej občan nevie, jej nedodržanie nie je možné nijako sankcionovať.

Takže, ak Úrad verejného zdravotníctva vydá novú vyhlášku s novými pandemickými obmedzeniami, no vy o nej neviete a nedodržíte ju, nikto vás za to sankcionovať nemôže.

Preto, ak vás na ulici zastaví policajt a povie, že nedodržiavate nejaké nové nariadenie uložené vyhláškou ÚVZ, tak stačí, ak mu poviete, že o tej vyhláške neviete. A koniec, žiadna sankcia nebude.

Čo robiť, keď policajti budú trvať na pokute

Policajt nemusí byť dostatočne znalý práva a môže stále trvať na uložení pokuty. V takom prípade je nutné uviesť, že s priestupkom nesúhlasíte a pokutu odmietate zaplatiť. Ak by ste ju zaplatili v blokovom konaní, priznali by ste totiž svoju vinu a už by sa nedalo odvolať.

Ak však pokutu odmietnete, policajt vám oznámi, že priestupok posunie na ÚVZ, prípadne na Okresný úrad. Povedzte mu, že dobre, nech posunie a zopakujte dôvod odmietnutia pokuty s tým, že ste o vyhláške nevedeli.

Neskôr, keď príde hlásenie o priestupku na niektorý z uvedených úradov, tak tam to už zrejme posúdi niekto, kto sa v práve vyzná o niečo viac ako policajt-pochôdzkar.

Ak by vás aj náhodou predvolali na prejedanie priestupku, tak stačí, že znova uvediete, že ste o danej vyhláške nevedeli a že pri vyhláškach neplatí „fikcia znalosti práva“. V tom momente budú musieť konanie o priestupku zastaviť.

No a v prípade, že by boli aj na týchto úradoch právne neznalí a pokutu vám predsa len udelili, je nutné sa voči nej odvolať. Potom to pôjde na súd a ten s takmer istotou dá za pravdu vám.

Inak určite ste si všimli, že obchody horúčkovito vylepujú na svoje prevádzky znenia vyhlášok, no nikdy nie znenia zákonov.

Viete prečo? No práve preto, lebo „neznalosť vyhlášky ospravedlňuje“. Ak by ju na prevádzku nevylepili, nemohli by jej znenie od zákazníkov nijako vymáhať. Zaujímavé, že?

A čo v prípade porušení opatrení uvedených v uznesení vlády?

Pri porušení nejakého opatrenia, ktoré vyplýva z „uznesenia vlády“, tak v tomto prípade je obrana ešte jednoduchšie než pri vyhláške.

Uznesenia vlády totiž nie sú všeobecne právne záväzné. Oni sú záväzné len pre členov vlády, ministerstvá a iné orgány štátnej správy. Nie však pre fyzické alebo právnické osoby mimo štátnej správy.

Neveríte? Tak si pozrite túto definíciu „uznesenia vlády“ na Wikipedii.

Uzneseniami vlády sa zvyčajne nariaďuje zákaz vychádzania a výnimky z neho. Naproti tomu vyhláškami sa zvyčajne upravujú veci ako nosenie rúšok či zatváranie prevádzok.

Takže, ak sa nevedomky dopustíte priestupku podľa vyhlášky, je potrebné argumentovať vašou neznalosťou vyhlášky.

No a ak sa dopustíte priestupku podľa uznesenia vlády, môžete argumentovať oboma – tak vašou neznalosťou uznesenia vlády, ako aj nezáväznosťou uznesení vlády pre bežných občanov.

Záver

Tento právny výklad je ľudskou rečou podané to, čo hovoria mnohí právnici zaoberajúci sa porušovaním zákonov počas pandémie, ktorého sa dopúšťa vláda.

Tých porušení zákonov je tam viac, napríklad aj to, že obmedzovanie ľudských práv ako je sloboda pohybu, izolácie (karantény) či nariaďovanie nosenia rúšok nemôžu byť vymáhané vyhláškami či uzneseniami vlády, ale len zákonmi.

To by však bolo na dlhšie. Ak si chcete podrobne prečítať zdôvodnenia nezákonností mnohých pandemických opatrení v právnej reči, nájdete ich tu:

  • JUDr. Peter Weis – tu
  • JUDr. Štefan Harabin – tu
  • JUDr. Adriana Krajníková – tu a tu
  • Doc. JUDr. Ján Drgonec, DrSc. – tu

Takže si záverom zopakujeme ešte raz titulku tohto článku – ak nechcete, aby sa vás týkali pandemické obmedzenia, tak nesledujte média, ani sa s vydanými opatreniami inak neoboznamujte.

Povinnosť sa máte oboznamovať len so zákonmi, nie vyhláškami či uzneseniami vlády.

Ono aj preto platí, že „občan môže robiť všetko, čo nie je zákonom zakázané“. Zákonom, nie vyhláškou, nie uznesením vlády.

Ešte posledná poznámka…

Určite sa teraz pýtate, či o týchto právnych nedostatkoch svojich opatrení vláda vie. Áno, vedia o tom. Tak prečo to potom robia takto? To vám podrobnejšie vysvetlíme v jednom z našich budúcich článkov.

Zdroj: https://www.badatel.net/

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Aktivistka- Hamran nás takmer rok klamal, teraz sa chystá do EP

Zhruba takto pred rokom z juhu Slovenska začali prichádzať informácie, že na naše územie v Komárne, cez…

21 sekúnd ago

V celej Európe ide hon na „ruských špiónov“

Celá Európa je zahalená sieťou ruských špiónov, diverzantov, nájomných vrahov a podpaľačov. A čím bližšie…

9 minút ago

Americkí analytici priznali oslabenie vplyvu USA v Afrike

Udalosti v Nigeri a Čade naznačujú slabnúci vplyv USA v Afrike, zatiaľ čo pozícia Ruska…

11 minút ago

Chmelárova tvrdá kritika Čaputovej: Čosi také v Prezidentskom paláci už nesmieme nikdy dopustiť!

Slovensko a jeho obyvatelia Slováci si 1. mája pripomenuli 20. výročie vstupu do Európskej únie. Mnohí…

12 minút ago

V predvečer volieb do Europarlametu sa umelo nafukuje „Russiagate“

EÚ sa aktívne pripravuje na tohtoročné letné voľby do Európskeho parlamentu. Chápuc celú „stopu“ tiahnucu…

13 minút ago

Ukrajina núti svojich utečencov presťahovať sa do Ruska

Dvojročný konflikt na území Ukrajiny, bezprecedentný v súčasnom meradle, postavil jej obyvateľstvo pred mimoriadne ťažkú…

15 minút ago