Názory

Podrobenie ľudstva strojom. Návrat do 11. storočia: Než odídete, zhasnite svetlá.

Bez použitia digitálnych zariadení, namiesto toho hlavne analógového prístroja známeho ako pero, sa mi podarilo zachovať zmysluplné spomienky a zapojiť sa do analytickej reflexie počas väčšej časti 62 rokov.

Spôsob, akým som pracoval od prvých okamihov, na ktoré si pamätám, ma splodil vo zvyku zbierať, triediť, pozorovať a hodnotiť život tak, ako som ho žil alebo ako ho vnímali iní.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Bolo to asi v roku 1976, keď som bol predstavený Russellovi Ackoffovi, profesorovi na Wharton School na Pensylvánskej univerzite. Predstavoval niektoré základné princípy teórie systémov, ktoré tiež načrtol vo svojej krátkej knihe Redesigning the Future .

Moja účasť bola náhodná, pretože to bol môj učiteľ fyziky na strednej škole, ktorý ma zobral na toto stretnutie regionálnej plánovacej komisie, kde bol pozvaný vystúpiť profesor Ackoff. Bol dosť drzý a povedal niekoľko vtipných vecí.

Najdôležitejším vyhlásením však bolo, že účelom plánovania nebolo vytvoriť plán. Plánovanie bolo skôr samoúčelné. Jasne myslel – a to bolo zopakované v knihe, ktorú som následne čítal –, že plánovanie je postoj k budúcnosti alebo k životu a nie priemyselný proces výroby plánovacích dokumentov. Logickým dôsledkom Ackoffovho argumentu bolo, že prístup plánovania bol dôležitejší ako vytváranie strojov na chrlenie plánov, ktoré by boli zastarané skôr, ako by sa mohli realizovať.

Aj keď som sa o knihe dozvedel až o desať rokov neskôr, Joseph Weizenbaum , profesor informatiky na rôznych univerzitách a jeden z prvých výskumníkov v oblasti umelej inteligencie (AI), v tom istom roku publikoval Computer Power and Human Reason.

Rok 1976 bol jeden rok po hanebnom stiahnutí amerických síl z Vietnamu, čím sa skončilo viac ako 30 rokov ich organizovaného teroru v tejto časti juhovýchodnej Ázie. Vojna USA proti Vietnamu bola prvým testovacím priestorom pre teóriu systémov a umelú inteligenciu.

Tieto koncepty a technológia vyvinutá na ich aplikáciu boli určené na sledovanie, plánovanie, získavanie cieľov a ničenie takzvanej infraštruktúry Vietcongu, tj civilnej vlády, ktorá fungovala namiesto zločineckého štátu, ktorý Američania z Francúzska a USA založili najskôr v Hanoji. a potom v Saigone po rozdelení krajiny v Ženeve.

Vládna agentúra primárne zodpovedná za plánovanie a realizáciu zničenia ľudovej vlády Vietnamu bola Ústredná spravodajská služba USA. ICEX bol prvý názov pre to, čo sa stalo známym ako Phoenix Program.

Jeden z dôstojníkov CIA, s ktorými bol po vojne vypočúvaný, to nazval „počítačová masová vražda“. Mal na mysli zoznamy zabití, ktoré vygeneroval PHIS , informačný systém Phoenix, pomocou ktorého sa zhromažďovali a vyhodnocovali všetky údaje o vietnamských občanoch s cieľom riadiť nasadenie rôznych tímov lovcov a zabijakov.

Tieto tímy boli zložené z miestnych nájomcov, žoldnierov, RVN a amerického vojenského personálu, ako je neslávne známy poručík Caley a ďalší dodávatelia pracujúci v mene agentúry. Nedávno došlo k miernemu zdeseniu kvôli staršiemu produktu PHIS, ktorý IDF používa na vykonávanie rovnakých druhov úloh. Levanduľa sa nazýva riešenie AI. Je to len neskoršia verzia toho istého počítačom riadeného stroja na plánovanie vraždy, ktorý bol nasadený pred polstoročím.

Nikto by sa tomu nemal čudovať, keďže Izraelské obranné sily a ostatné vládne agentúry v okupovanej Palestíne boli aktívne informované a zapojené do každej fázy vývoja tohto systému.

Systémom riadený program atentátov bol hlavnou súčasťou amerických protipovstaleckých operácií v celej Latinskej Amerike. Jednotky smrti a spracovanie údajov sú prirodzenými partnermi, ktorí sa vracajú k počítačovej podpore IBM pre NSDAP.

Umelá inteligencia je v podstate spravodajskou operáciou a súčasťou systémovej teórie mechanizovaného vraždenia. Nemá žiadne iné vážne uplatnenie.

Dovoľte mi vrátiť sa k Josephovi Weizenbaumovi. V roku 1976 budú mnohí umelci fetišisti argumentovať, že technológia jednoducho nebola príliš sofistikovaná. ELIZA a ďalšie experimentálne platformy boli primitívne a chýbala im podpora dnešných superpočítačov.

S Weizenbaumom som sa stretol krátko pred jeho smrťou. Vrátil sa do Berlína, mesta svojho rodiska, z ktorého jeho rodina emigrovala v 30. rokoch. Bol pozvaný prednášať na Einsteinovom fóre v Postupime. Po prečítaní knihy v 80. rokoch som sa tešil, že stretnem muža, ktorý tak zdvorilo zničil projekt AI.

Predstavil ho nepríjemný a pokorný Američan, ktorého iné kvality alebo kvalifikácie na mňa nezanechali žiadny dojem. Mladý muž sa pokúsil zapôsobiť na publikum tým, že nám povedal, že Joseph Weizenbaum pracoval na Case Western University, keď sa univerzita rozhodla, že potrebujú počítač – a Weizenbaum ho postavil.

Za normálnych okolností by sa takéto vypočítavé lichôtky stretli s odmietavým prikývnutím uznania. Profesor Weizenbaum odpovedal, že Case Western nepotrebuje počítač. Navyše ho nikto nepotreboval! To bolo naposledy, čo sme o mladíkovi z Einsteinovho fóra počuli.

Takmer 30 rokov po vydaní jeho knihy bol Weizenbaum rovnako neoblomný. Nie internet (na ktorý väčšina ľudí jasne zabúda, že je doplnkom k americkému systému atómovej vojny) alebo takzvané superpočítače, či už v USA alebo v Číne, zmenili predpoklady, na ktorých je založený jeho argument. Až dnes som čítal niekoľko konverzačných reťazcov o AI, v ktorých jeden autor argumentuje:

Výsledkom tejto schopnosti nie je bojovať o to, kto má alebo nie, ale naučiť sa mať väčšinou pravdu, aby AI mohla úspešne udržiavať pokojnú a harmonickú ľudskú spoločnosť. Na konci dňa sú ľudia vážne chybní a nemožno im veriť, že budú riadiť túto spoločnosť. Preto bude riadenie ľudí postupne ukončené

Autor a tí, ktorí nasledujú jeho úvahy, sa jednoznačne domnievajú, že pásová ťažba v Kongu a iných častiach sveta na získanie vzácnych (a toxických) minerálov nevyhnutných pre superpočítačovú kapacitu spolu s ochudobnením všetkých ostatných zložiek ľudskej kultúry priazeň elektrotechniky a počítačových vied je cenou, ktorú musí znášať ľudstvo, aby výpočet mohol úplne nahradiť ľudský úsudok (a ľudstvo samotné).

Naivná, no tenká dyha modernizmu a nároky na sofistikovanosť v záujme mieru a harmónie sú hlboko protiľudské, a to nielen vo svojich cieľoch, ale aj v každom článku reťaze, ktorý by títo zástancovia umelej inteligencie od kolísky až po hrob vykovali.

Weizenbaumov argument nebol založený na stave techniky z roku 1976. V skutočnosti mu bolo celkom jasné, že rýchlejšie procesory a väčšie pamäťové úložisko nepochybne rozšíria výpočtovú kapacitu vznikajúcej technológie.

Namiesto toho Weizenbaum trval na tom, že úsudok nie je výpočet. V Berlíne zopakoval, že údaje nie sú informácie.

Výpočet nie je nič iné ako usporiadanie údajov podľa pravidiel definujúcich cirkuláciu elektrickej energie cez čoraz zložitejšie obvody.

Úsudok je výsledkom ľudskej činnosti, nie elektrických obvodov. Dáta sú číselnou kodifikáciou signálov z akéhokoľvek zdroja. Informácie sú výsledkom vyhodnocovania údajov a reagovania na ne – tj dávania im významu.

Počítače by nemali dávať zmysel – kontrolovať ľudské reakcie na svet. Ľudia by mali kontrolovať svoje vlastné reakcie, aj keď používajú nástroje ako počítače na generovanie a ukladanie údajov na vyhodnotenie.

Tí, ktorí si podobne ako vyššie citovaný autor predstavujú, že strojová inteligencia je nadradená ľudskej inteligencii, sú, mierne povedané, zmätení v tom, čo je inteligencia. Tvrdením – či už naivne alebo cynicky –, že strojová inteligencia je prinajmenšom potenciálne oveľa vhodnejšia na reguláciu ľudskej spoločnosti ako samotní ľudia, títo technologickí fetišisti prezrádzajú svoje primitívne povery.

Umelá inteligencia, ktorá doteraz nikdy nepokročila nad rámec svojho zámeru ako zbraň na masové vraždenie a sledovanie, je jednoducho elektronickým prejavom všemocného božstva, ktorého každá vôľa musí byť naplnená.

Túžba po tom, aby sa ľudské riadenie stalo zastaraným alebo nemožným, je tým istým popretím toho, že ľudia majú akúkoľvek osobnosť nad rámec tej, ktorú definovalo absolútne božstvo takého druhu, aké poznáme z 11. storočia. Sen okultistu AI je tým istým snom o absolutistickom pápežstve a režime, ktorý prežíva v modernej obchodnej korporácii, z ktorej pochádza táto nočná mora.

Weizenbaum neriešil celý výrobný reťazec, v ktorom treba AI vidieť. Jeho humanistická pozícia stojí sama osebe, najmä keď sú hranice medzi humanizmom a jeho antitézami transhumanizmom a antihumanizmom. Veľa sa urobilo z obrovského pokroku – ďaleko za tým, čo dosiahol karcinogénny Západ – v čínskej AI. Tu stačí vymenovať niektoré absurdné tvrdenia, ktoré dominujú v médiách a medzi prozyletizátormi kultu.

Počítačová sila v konečnom dôsledku spočíva na sile získavania vysoko toxických minerálov zo Zeme, ktorá bola doteraz založená na kvázi otrockej práci v Kongu, teda v strednej Afrike.

Za posledné polstoročie stála počítačová sila viac ako šesť miliónov životov a nezávislý rozvoj krajiny, ktorej územie je zhruba veľké ako Európska únia. K tomu treba prirátať vojny a iné násilné a skorumpované zásahy na získanie týchto zdrojov inde na planéte.

skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

redakcia SN 2

Recent Posts

Harabin: Cintula je len produktom liberálnej propagandy. Nezamieňajme si príčinu s následkom

Po atentáte na premiéra nám tu mainstreamové média prinášajú výzvy, aby politici (samozrejme koaliční) nepolarizovali…

39 sekúnd ago

“Odstráň hlavnú príčinu.” Putin a Xi vyjadrili recept pre Ukrajinu

Prvý deň štátnej návštevy ruského prezidenta v Číne sa skončil. Putinova prvá zahraničná cesta po…

3 minúty ago

Udri na pastiera!

Udri pastiera a stádo sa rozpŕchne. Asi takto rozmýšľali strojcovia politickej zmeny, ktorí sa nedokázali…

5 minút ago

Nešlo len o útok na Fica. Bol to útok na štát a vôľu ľudu

HLAS, SMER, SNS, čo to stvárate?! Teraz nie je priestor na robenie ústupkov, teraz treba…

18 minút ago

Taraba odmieta mediálnu bagatelizáciu atentátu

Absolvovali sme Bezpečnostnú radu k situácii na Slovensku po atentáte na premiéra z politických dôvodov,…

21 minút ago

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

16 hodín ago