Slovanské Noviny

30. apríla 2024

K porozumeniu Čelovekom

Cigareta je modelom života pomaly umierajúceho človeka. Vo chvíli, keď si fajčiar zapáli cigaretu, zapáli vlastnú smrť, ktorá už z diaľky začne ničiť jeho telo. S každým potiahnutím sú pocity živšie a dym je výrazne horúcejší. V živote je to rovnaké: s každou vyfajčenou cigaretou sa deštrukcia v tele stáva vážnejšou a blahobyt sa stáva ťažším.

Zloženie cigarety

Všetci vieme, že cigareta je jed. Prečo však my, fajčiari, ešte žijeme a v istom zmysle aj zdraví? Priama otázka – priama odpoveď. Faktom je, že keď fajčíme cigaretu, nespotrebujeme toľko toxických látok, ktoré by nás boli schopné okamžite zabiť. Ale dokáže okamžite zabiť bunky nášho tela. Naša samovražda sa jednoducho zmení z chvíľkovej udalosti na dlhý proces. Aké sú teda látky, ktoré nás zabíjajú? 

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Pyrén

Najnebezpečnejšia toxická látka. Produkt spaľovania mnohých organických látok. Veľa sa ho nachádza v benzíne a petroleji. A, samozrejme, tabak. Pyrén, aromatický uhľovodík; svetložlté kryštály, ľahko rozpustné v éteri a benzéne, obmedzene v alkohole, nerozpustné vo vode; teplota topenia 150 °C, t. t. 390 °C. P. – zložka antracénovej frakcie uhoľného dechtu, možno ho izolovať napríklad aj z uhoľného dechtu, z produktov krakovania ropy. Používa ako surovina na prípravu niektorých medziproduktov pri výrobe polycyklických farbív (napr. 3-nitropyrén, tetrachlórpyrenchinón a kyselina naftalén-1,4,5,8-tetrakarboxylová).

Antracén

Také tie svinstvá. Používa sa na výrobu priemyselných farbív. ANTHRACENE – antracén, pl. nie, m. (z gréc. antrax – uhlie) (chem.). Uhľovodík extrahovaný z uhoľného dechtu používaný na výrobu farbív.

Nitrobenzén

Smrteľne toxický plyn. Ak sa nadýchnete otvorených výparov nitrobenzénu, okamžite stratíte vedomie a rýchlu smrť. Fajčenie spôsobuje nezvratné poškodenie obehového systému. NITROBENZÉN, C6H5NO2, žltkastá olejovitá kvapalina, bod varu 210,9 °C. Používa sa na získanie anilínu, benzidínu, pri výrobe farbív, ako rozpúšťadlo a oxidačné činidlo. Nitrobenzén je olejovitá jedovatá kvapalina s vôňou horkých mandlí, ktorá sa získava pôsobením kyseliny dusičnej a sírovej na benzén (používa sa v parfumérii, pri výrobe mydla, pri výrobe farbív a pod.).

Nitrometán

Nitrometán je jedovatý pri vdýchnutí alebo požití, ovplyvňuje pečeň a obličky, centrálny nervový systém. Liek, ktorý má aj kŕčovitý a následný účinok. LD50 = 950 mg/kg pre myši. MPC 30 mg/m³. V koncentrovanom stave spôsobuje ťažkú drogovú intoxikáciu, nezvratné poškodenie mozgu a smrť. NITROMETÁN, CH3NO2, bezfarebná kvapalina, t.v. 101,2 °С. Nitrometán je rozpúšťadlo, napr. celulózové éterové laky, vinylové polyméry, niektoré výbušniny. Hlavné použitie nitrometánu je ako rozpúšťadlo (napríklad celulózové éterové laky, vinylové polyméry, kyanoakryláty, niektoré farby), na extrakciu aromatických uhľovodíkov, pri výrobe chlórpikrínu a niektorých výbušnín. Ako prúdové palivo…Používa sa aj ako prísada do paliva pre spaľovacie žeraviace motory (napr. rádiom riadené modely). Ako palivo pre pretekárske autá – „nitro“, „Top fuel“ (dragsters).

Kyselina kyanovodíková

Smrteľný jed. Dokonca aj v malých dávkach spôsobuje rýchlu smrť. Používali ho militanti počas vojny v Čečensku proti federálnym jednotkám ako jedovatú látku. Kyselina prusová (kyanovodík), roztok kyanovodíka (HCN) vo vode; smrteľne jedovatá, slabá kyselina. Kvapalina s horkou mandľovou vôňou, niekedy používaná ako jed na zabíjanie potkanov a iných škodcov. Používa sa v chemickom priemysle, ale manipulácia s ním je taká nebezpečná, že je vhodnejšie použiť jeho pevné draselné a sodné soli, hoci sú tiež veľmi jedovaté.

Kyselina stearová

Používa sa pri výrobe voskových sviečok. Jedna z hlavných zložiek sadzí, ktorá ovplyvňuje všetky dýchacie cesty. Je nasýtená mastná kyselina nachádzajúca sa v živočíšnych organizmoch vo forme glycerínu a rastlinných tukov. Používa sa na výrobu mastí, lubrikantov, krémov, čapíkov a mydiel.

Bután

Horľavý plyn. Jedovatý, ako každý organický plyn. Používa sa hlavne ako palivo do zapaľovačov. Je bezfarebný plyn bez zápachu extrahovaný z ropy, ktorý sa používa ako palivo v kombinácii s niektorými ďalšími uhľovodíkmi.

Metanol

Jednosýtny alkohol. Najsilnejší jed. Hlavná zložka raketového paliva pre kvapalné motory. METANOL je najsilnejší jed, ktorý pôsobí na nervový a cievny systém. Toxický účinok metanolu je spôsobený takzvanou „letálnou syntézou“ – metabolickou oxidáciou v organizme na veľmi toxický formaldehyd.Metanol má navyše kumulatívne vlastnosti, t.j. má tendenciu sa hromadiť v tele.Požitie 5-10 ml metanolu vedie k ťažkej otrave (jedným z dôsledkov je slepota) a 30 ml a viac vedie k smrti. Maximálna prípustná koncentrácia metanolu vo vzduchu je 5 miligramov na meter kubický (teda 2-krát nižšia ako u etanolu a izopropylalkoholu. Najľahšia forma otravy je charakteristická prítomnosťou bolesti hlavy, celkovej slabosti, malátnosti, zimnice Nevoľnosť, vracanie, preto je životu nebezpečný nielen metanol, ale aj tekutiny obsahujúce tento jed, a to aj v relatívne malom množstve. Zvláštne nebezpečenstvo metanolu spočíva v tom, že je vôňou a chuťou na nerozoznanie od etylalkoholu, preto sa vyskytujú prípady požitia metanolu.Existuje však spôsob, ako sa dá metylalkohol od etylalkoholu odlíšiť aj doma. Špirála je zvinutá z hrubého medeného drôtu. Špirála sa zahrieva na ohni, kým sa nerozžiari. Pri spúšťaní špirály do metanolu sa uvoľňuje veľmi silný zápach formaldehydu. Etanol nedáva taký účinok.Ako je uvedené v elektronickej referenčnej príručke pre lekára na pohotovosti, pri otrave metanolom je protijed etanol, ktorý sa podáva intravenózne vo forme 10% roztoku po kvapkách alebo 30-40% roztok perorálne v množstve 1-2 gramy roztoku na 1 kg telesnej hmotnosti za deň. Priaznivý účinok v tomto prípade poskytuje presmerovanie ADH I na oxidáciu exogénneho etanolu. Metanol (metylalkohol, drevný alkohol, karbinol, metylhydrát, metylhydroxid) – CH3OH, najjednoduchší jednosýtny alkohol, bezfarebná toxická kvapalina.Tvorí výbušné zmesi so vzduchom (bod vzplanutia 11°C). Metanol je silný neurovaskulárny jed, ktorý sa môže v ľudskom organizme dlhodobo zadržiavať.Treba si uvedomiť, že pri nedostatočne presnej diagnóze možno pri otrave metanolom prijať intoxikáciu alkoholom, otravu dichlóretánom alebo tetrachlórmetánom – v tomto prípade zavedenie dodatočného množstva etylalkoholu je nebezpečné.

Kyselina octová

Najnebezpečnejšia toxická látka. Vdychovanie jeho pár vedie k deštrukcii slizníc a ulceróznym popáleninám dýchacích ciest. Výpary kyseliny octovej dráždia sliznice horných dýchacích ciest. Hranica pre vnímanie zápachu kyseliny octovej vo vzduchu je v oblasti 0,4 mg/l. MPC v atmosférickom vzduchu je 0,06 mg/m³, vo vzduchu pracovných priestorov – 5 mg/m³. Účinok kyseliny octovej na biologické tkanivá závisí od stupňa jej zriedenia vodou. Nebezpečné sú roztoky, v ktorých koncentrácia kyseliny presahuje 30 %. Koncentrovaná kyselina octová je schopná spôsobiť chemické popáleniny, iniciuje rozvoj koagulačnej nekrózy susedných tkanív rôznej dĺžky a hĺbky. Toxikologické vlastnosti kyseliny octovej nezávisia od spôsobu, akým bola získaná [16]. Smrteľná dávka je približne 20 ml.

Dôsledky užívania koncentrovanej kyseliny octovej sú ťažké popáleniny sliznice ústnej dutiny, hltana, pažeráka a žalúdka; dôsledky absorpcie octovej esencie sú acidóza, hemolýza, hemoglobinúria, porušenie zrážanlivosti krvi, sprevádzané ťažkým gastrointestinálnym krvácaním. Výrazné zhrubnutie krvi je charakteristické stratou plazmy cez spálenú sliznicu, čo môže spôsobiť šok. Medzi nebezpečné komplikácie otravy octovou esenciou patrí akútne zlyhanie obličiek a toxická dystrofia pečene.

Pri užívaní kyseliny octovej vo vnútri by ste mali piť veľké množstvo tekutiny. Vyvolanie zvracania je mimoriadne nebezpečné, pretože sekundárny prechod kyseliny cez pažerák zhorší popáleniny. Je znázornený výplach žalúdka cez sondu. Vyžaduje sa okamžitá hospitalizácia.

Hexamín

Hexamín je liečivá látka, ako aj zložka suchého paliva. Antiseptikum so širokým spektrom antibakteriálnej aktivity; používa sa na liečbu infekcií a zápalových ochorení močových ciest (napr. cystitída). Jeho použitie vo veľkých dávkach môže spôsobiť podráždenie žalúdka alebo močového mechúra.

Metán

Jedovatý horľavý plyn. Produkt rozkladu organickej hmoty. Hlavná zložka kanalizačného plynu. Používa sa ako lacné palivo pre benzínové motory. METÁN – CH4, bezfarebný plyn. Hlavná zložka prírodných (77-99%), súvisiacich ropných (31-90%), banských a močiarnych plynov. Horí bezfarebným plameňom. So vzduchom vytvára výbušné zmesi. Surovina na získanie mnohých cenných produktov chemického priemyslu – formaldehyd, acetylén, sírouhlík, chloroform, kyselina kyanovodíková, sadze.

Nikotín

Najnebezpečnejší a najsilnejší jed. Ide o tvrdú prírodnú drogu s veľmi vysokou mierou závislosti. Vedie k poškodeniu centrálneho nervového systému (Central nervový systém), obehového a kardiovaskulárneho systému, pečene, obličiek, dýchacích ciest. Hlavná príčina rakoviny. Nikotín je, ako viete, alkaloid, ktorý je súčasťou všetkých rastlín z čeľade nočných, väčšinou sa nachádza v tabaku a v menšom množstve v paradajkách, zemiakoch, baklažáne, zelenej paprike. Nikotínové alkaloidy sa nachádzajú aj v listoch koky. Nikotín tvorí od 0,3 do 5 % hmotnosti tabaku v suchej forme, biosyntéza nikotínu prebieha v koreňoch, akumulácia nikotínu sa vyskytuje v listoch.

Väčšina ťažkých fajčiarov pochybuje o škodlivosti tabakového dymu. Ako však každý vie, štatistiky sú tvrdohlavé veci. Na celom svete každých 10 sekúnd zomrie ďalšia osoba v dôsledku fajčenia. Teraz podľa štatistík tabak ročne zabije na celom svete asi tri milióny ľudí, ale očakáva sa, že toto číslo sa v budúcnosti zvýši na 10 miliónov. Niektorí skeptici tvrdia, že na svete je viac ako 6 miliárd ľudí a 10 miliónov nie je príliš veľké číslo a že to nie je také dôležité – ale je to dôležité pre týchto 10 miliónov, do ktorých má každý fajčiar veľkú šancu spadnúť. Odhaduje sa, že ak budú tieto trendy pokračovať, asi 500 miliónov dnes žijúcich ľudí, čo je približne 9 % svetovej populácie, bude nakoniec zabitých tabakom. Ak sa pozriete na štatistiky od roku 1950, tabak zabil 62 miliónov ľudí, to znamená, že sa ukáže, že viac ako zomrel v druhej svetovej vojne. Bolo tiež dokázané, že tabak spôsobuje 6 % všetkých úmrtí na svete, ako aj približne 3 % celosvetovej záťaže chorobami. Ba čo viac, štatistiky úmrtí súvisiacich s tabakom stále rastú a týmto tempom bude tabak do roku 2020 spôsobovať 12 % svetových úmrtí!

Účinok nikotínu je veľmi silný. Je to silný neurotoxín, ktorý má osobitný účinok na hmyz; preto bol nikotín často a široko používaný ako insekticíd a v súčasnosti sa deriváty nikotínu, ako je napríklad imidachlorpid, naďalej používajú v rovnakej kapacite. Jedna cigareta obsahuje asi 1 mg vstrebaného nikotínu. Ide o látku, ktorá pôsobí na cicavce a je tiež jedným z hlavných faktorov, ktoré sú zodpovedné za vznik závislosti na fajčení tabaku.

Kadmium

Elektrolyt pre batérie. Veľmi toxické. Keď sa dostane do krvi, spôsobuje ťažkú otravu. KADMIUM – chemický prvok skupiny II periodickej sústavy, atómové číslo 48, atómová hmotnosť 112,41; kov, teplota topenia 321,1 shC. Kadmium sa používa na nanášanie antikoróznych povlakov na kovy, na výrobu elektród, na výrobu pigmentov, polovodičových materiálov, ako súčasť antifrikčných zliatin, na výrobu núdzových a regulačných tyčí pre jadrové reaktory. Objavený nemeckým chemikom F. Strohmeyerom v roku 1917.

Toluén

Silné priemyselné rozpúšťadlo. Jedovaté a toxické. Toluén je bezfarebná pohyblivá prchavá kvapalina s prenikavým zápachom, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo. Chemický názov toluénu je metylbenzén. Horľavý, horí dymovým plameňom. Toluén je surovina na výrobu benzénu, kyseliny benzoovej, toluéndiizokyanátov, nitrotoluénov (vrátane TNT), benzylchloridu a iných organických látok. Je tiež rozpúšťadlom mnohých polymérov a je súčasťou rôznych komerčných rozpúšťadiel pre laky a farby. Toluén prvýkrát získal francúzsky fyzik Jean-Charles Pelletier v roku 1835 destiláciou borovicovej živice.

Arsenic

 V ultranízkych dávkach sa používa v medicíne. ARZÉN – jedovatý polokovový prvok piatej skupiny periodickej tabuľky; bola získaná pravdepodobne v roku 1250. Zlúčeniny obsahujúce arzén sa používajú ako jed pre hlodavce, hmyz a ako hubič buriny. Používajú sa tiež na kalenie olova a pri výrobe polovodičov. Arzén a všetky jeho zlúčeniny sú jedovaté. Pri akútnej otrave arzénom sa pozoruje vracanie, bolesť brucha, hnačka, depresia centrálneho nervového systému. Pomoc a antidotá pri otrave arzénom: užívanie vodných roztokov Na2S2O3. Výplach žalúdka, príjem mlieka a tvarohu; špecifické antidotum – unitiol. MPC vo vzduchu pre arzén je 0,5 mg/m3. Pracujte s arzénom v uzavretých boxoch, používajte ochranný odev. Pre vysokú toxicitu zlúčenín arzénu ich v prvej svetovej vojne používalo Nemecko ako jedovaté látky. V oblastiach, kde je nadbytok arzénu v pôde a vode, sa hromadí v štítnej žľaze ľudí a spôsobuje endemickú strumu.

Amoniak

Toxická a jedovatá látka. Používa sa na výrobu čistiacich prostriedkov a priemyselných chemikálií. Hlavná zložka amoniaku. Amoniak je kvapalina s nízkou teplotou varu. Pri akútnej otrave amoniakom sa objavuje nádcha, bolesť hrdla a hrdla, slinenie, chrapot hlasu, hyperémia slizníc horných dýchacích ciest a očí. , retencia moču. Prichádza prudká porucha dýchania a krvného obehu. Amoniak sa používa v priemysle v chladiacich strojoch (chladniciach), v medicíne a v priemysle. Amoniak je aktívna a „žieravá“ zlúčenina (žieravosť kyselín a zásad sa prejavuje tým, že veľké množstvo iónov H + alebo OH naleptáva živé tkanivá rastlín, živočíchov a prirodzene aj ľudí, korodujú však aj ne živé „tkanivo“). Zvieratá a ľudia používajú organické zlúčeniny obsahujúce dusík už pripravené rastlinami, preto je pre nás amoniak určite jed. Pri kontakte s pokožkou spôsobuje koncentrovaný roztok amoniaku chemické poleptanie, pri vdýchnutí veľkého množstva amoniaku môže vzniknúť pľúcny edém – reakcia organizmu na vdýchnutie takmer všetkých žieravín.

Poskladané z článku Zdrava Predkov

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

%d