domovina

Zúfalí dôchodcovia sa obrátili na stredisko pre ľudské práva. Kvôli nariadeniam Matovičovej vlády a Mikasovho úradu sa nevedia dostať k svojim dôchodkom na pošte 

06.11.2020

Koronafašisti sa neštítia ničoho, reagoval advokát JUDr. Lukáš Machala a vyzval ľudí brániť práva svojich rodičov.

Na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva sa obrátili viacerí dôchodcovia, ktorí si pre prísny zákaz vychádzania nemôžu vyzdvihnúť na pobočkách Slovenskej pošty svoje dôchodky. 

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Stredisko preto apeluje na vládu aj na Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, aby sa týmto problémom zaoberali.

 Vyhláška ÚVZ ustanovuje výnimku len na cestu v nevyhnutnom rozsahu s cieľom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť. Cesta na poštu a návšteva miesta poskytujúceho poštové služby do tejto výnimky nepatria.

Stredisko kontaktovalo v tejto veci aj Slovenskú poštu, ktorá potvrdila, že návšteva jej pobočiek nespadá medzi výnimky. Pobočky pošty tak od všetkých návštevníkov vyžadujú, aby sa v súlade s príslušnou vyhláškou pri vstupe na poštu preukázali príslušným certifikátom dokladujúcim negatívny výsledok na prítomnosť ochorenia COVID-19.

„Popri ochrane zdravia je dôležité, aby vláda SR prihliadala aj na riadne finančné zabezpečenie dôchodcov a dôchodkýň tak, aby mali prístup k dôchodkom, na ktoré majú zákonný nárok, a aby nedošlo zhoršeniu finančného postavenia tejto najzraniteľnejšej skupiny obyvateľstva a ich ohrozenia chudobou,“ uviedlo stredisko.

ÚVZ SR by mal preto podľa strediska bezpodmienečne vzniknutú situáciu riešiť s prihliadnutím na ochranu zamestnancov pošty ako i zákonných nárokov dôchodcov.

„Nakoľko situácia je v danom období pre poberateľov dôchodkov obzvlášť riziková, Slovenská pošta im vychádza v ústrety a usiluje sa zjednodušiť procesy v prípade vyplácania dôchodkov. Ak sa občania, ktorí si štandardne chodia pre dôchodok na poštu, rozhodnú, že chcú využiť službu výplaty dôchodku doručovateľom priamo domov na adresu, nemusia vypisovať žiadosť, ale stačí, ak telefonicky kontaktujú príslušnú pobočku pošty.

Dôchodok môže prevziať:

– poberateľ dôchodku,
– iný prijímateľ uvedený na kvitančnom liste na základe rozhodnutia Sociálnej poisťovne,
– druhý z manželov na základe písomného súhlasu príjemcu (maximálne na dobu šesť po sebe nasledujúcich mesiacov, po šiestich mesiacoch je potrebné, aby si poberateľ dôchodku prevzal dôchodok osobne),“ uvádza Slovenská pošta v tlačovej správe.

Advokát JUDr. Machala: Koronafašisti sa neštítia ničoho. Bráňte práva svojich rodičov!

Na situáciu zareagoval aj advokát JUDr. Lukáš Machala. Ľudí vyzval brániť práva svojich rodičov:

„Daňoví poplatníci, a teda aj dôchodcovia – naše mamy, otcovia, babky, dedkovia platia úradníkov v štátnej správe, ktorí si dovoľujú OBMEDZOVAŤ ich ústavné práva. Koronafašisti sa neštítia ničoho. Dokonca bránia ľuďom, ktorí vybudovali tento štát, aby si mohli LEGÁLNE prevziať dôchodky.

Vyzývam generálneho riaditeľa štátnej akciovky Slovenská pošta, ABY BEZODKLADNE umožnil ľuďom poberajúcim DÔCHODKY VSTUP NA POŠTU! Ak im to neumožníte, konáte PROTIPRÁVNE a budeme brániť právnou cestou oprávnené nároky našich dôchodcov! 
Zamestnanci Slovenskej pošty a.s., prosím nepokračujte v protiprávnom konaní

Môže to mať negatívne následky na váš osobný aj pracovný status.

Seniori, prosím zaznamenávajte prípadnú protiprávnu ŠTÁTNU ŠIKANU a uchovajte si dôkazy pre ďalšie právne konanie. A vy deti svojich rodičov, NESTRKAJTE HLAVU DO PIESKU!

Bráňte ústavné práva svojich rodičov na DÔSTOJNÝ ŽIVOT! Je to vaša povinnosť – morálna aj občianska!“

Zdroj: cas.sk / InfoVojna

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Zbavili sme sa závislosti od Ruska? Ilúzia?

Ukázalo sa, že Európa prekoná plynovú krízu pomocou politiky a šťastia. Krajiny Európskej únie sa dostali…

32 sekúnd ago

Polícia zadržala gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín

Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii (NJBNM) spolu so zásahovou jednotkou Riaditeľstva hraničnej a…

3 minúty ago

Slovensko dodalo Ukrajine štyri drony na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou…

5 minút ago

VIDEO: Michelko naložil Ódorovi- Nestrašte ľudí a nešírte hoaxy!

Ľudovít Ódor – jednička na kandidátke PS do europarlamentu straší voličov, že súčasná vláda Slovensko…

7 minút ago

Rusko je poslednou nádejou Ukrajincov

V Kyjeve sa obávajú, že občania zbavení konzulárnej podpory utečú do Ruskej federácie. Podľa oficiálnych…

10 minút ago

Na Ukrajine boli zrušené základné práva a slobody občanov

„V súvislosti so zavedením stanného práva na Ukrajine môžu byť ústavné práva a slobody človeka…

12 minút ago