Európa

„Zlož si rúško a dýchaj“

Európa sa búri proti útokom na slobodu ľudí pod zámienkou boja proti koronavírusu.

Cez víkend (20. – 21. marca)  celou  Európou  prehnala  vlna protestov proti nátlaku k „novému spôsobu života“ – noseniu rúšok, karanténe, zatváraniu podnikov pod zámienkou boja proti koronavírusu. Demonštranti vyšli do ulíc vo Veľkej Británii, Nemecku, Rakúsku, Švédsku, Belgicku, Poľsku, Chorvátsku, Fínsku, Švajčiarsku, Rumunsku.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Obzvlášť veľa ľudí bolo na demonštrácie v nemeckom meste Kassel, kde po výzvach organizácie  „Nekonvenčné myslenie“  („Querdenken“) vyšlo do ulíc asi 20-tisíc ľudí. Demonštranti napriek príkazu pochodovali centrom mesta Kassel. Väčšina bola bez rúšok. Na rozohnanie ľudí použila polícia  slzný plyn, obušky, vodné delá; počet zadržaných nebol oznámený.

Počas demonštrácie v Drážďanoch 20. marca, utrpelo zranenie  12 policajtov. Úrady zaznamenali deväť útokov na policajtov, sedem slovných urážok a dve porušenia zákona o nosení zbraní a zákona o zhromaždeniach. 17-krát čelili strážcovia zákona fyzickému odporu.

V Stuttgarte prešli ulicami stovky ľudí a spievali Es reicht!  (Dosť!). Asi 800 demonštrantov sa zhromaždilo v Hannoveri, asi 1 000 v Berlíne a asi 2 000 v Düsseldorfe. Demonštrácia v Mníchove bola násilne rozohnaná.

Obavy má aj Británia. Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo v londýnskom Hyde Parku a prešlo centrálnymi ulicami so sloganmi proti lockdownu, informuje BBC. Demonštrácia bola políciou označená za nezákonnú;  v krajine je zakázané zhromažďovať sa vo veľkých skupinách, ale zákaz sa neustále porušuje.

V Amsterdame policajti použili vodné delá na rozohnanie demonštrantov. Na videu, možno vidieť holandského policajta ako obuškom udrel ženu do pŕs a dvakrát udrel muža, ktorý sa ju snažil chrániť.

Asi 6 000 ľudí sa zúčastnilo demonštrácií proti karanténe v hlavnom meste švajčiarskeho kantónu Bazilej, v Liestale. Účastníci demonštrácie odignorovali požiadavku nasadiť si rúška. Masky mali len tancujúci demonštranti oblečení v symbolických ochranných oblekoch. Organizátori demonštrácie z asociácie  Protest Silent   zverejnili na sieti video s ukážkami tanečných pohybov pre flash mob, ktoré  „má sprostredkovať verejnosti myšlienku, že Švajčiarsko sa stalo diktatúrou.“

„Rúška nás nútia mlčať“ „Covid-pas sa rovná vyhláseniu vojny“, hlásali  slogany demonštrantov. Zazneli vyjadrenia aktivistov verejných organizácií. Člen iniciatívneho výboru Freunde der Verfassung (Priatelia ústavy) Stefan Lang obvinil švajčiarske médiá z „jednostrannej propagandy“. Učiteľka, členka združenia „Rodičia detí proti povinnostiam nosiť rúška na školách“ Karo Yorkel uviedla, že rúška „poškodzujú deti fyzicky a psychicky“.

Dňa 20. marca  pochodovali ulicami Varšavy stovky odporcov karantény a očkovania, takmer všetci bez rúšok. Demonštranti oblečení v tričkách s nápisom „Falošná pandémia“ niesli transparenty „Kde sú mŕtvoly?“ a popri tom skandovali: „Naša sloboda, naše Poľsko!“ Po tom, čo jeden z demonštrantov zaútočil na policajta, objavila sa ťažká technika, policajti ich začali tĺcť obuškami a používať ohlušujúce granáty. Demonštranti kričali: „Sme slobodní ľudia!“

Vo francúzskom Breste prechádzalo  4 000 demonštrantov   centrálnymi ulicami mesta. Národné centrum pouličného umenia a verejného priestoru organizovalo divadelné predstavenia. „Zlož si rúško a dýchaj!“ – skandovali mladí.

Vo francúzskom Marseille sa  21. marca zhromaždilo asi 6 500 ľudí, väčšinou mladých ľudí a študentov  na karnevale, ignorujúc karanténu. V centre mesta tancovali tisíce „nočných sov“, ako ich nazvali médiá, na hudbu, ktorá znela z otvorených okien. Väčšina účastníkov slávnosti bola bez rúšok. Francúzske ministerstvo vnútra označilo marseillský festival za „úplne neprijateľný“.

Fašiangový protest môže mať politický význam. Marine Le Penová, ktorá sa zúčastnila marseillského festivalu, odsúdila  vládu: „Kríza má dôsledky: bola prekročená hranica prijateľnosti opatrení,“ uviedla.

Zamestnankyňa Parížskej akadémie geopolitiky Alesya Miloradovichová v rozhovore pre Nadáciu strategickej kultúry tvrdí, že zmätok vládnych orgánov  pred narastajúcou nespokojnosťou je viditeľný: „Parížske úrady nevedia, čo majú robiť a ako reagovať.  25. februára radnica oznamuje, že je potrebné Paríž na mesiac uzavrieť. 1. marca, starostka hlavného mesta Anna Hidalgo, ktorá čelí masívnym protestom hovorí, že je proti novému uzavretiu mesta, a 23. marca je pobúrená tým, že mesto nebolo uzatvorené už skôr.  Zaviedli sa elektronické certifikáty, ktoré je potrebné  vyplniť pri odchode z domu, ale nikto nevie, či je to odporúčanie alebo povinnosť.“

Obmedzenia vo Francúzsku sú prísne. Rúško je potrebné nosiť aj na ulici. Vyžaduje sa dodržiavanie „sociálnej vzdialenosti“. Požaduje sa vyplnenie elektronického certifikátu (attestation) pred každým odchodom z domu s uvedením dôvodu, prečo odchádzate. Protesty však dosiahli takú intenzitu, že parížske úrady boli pod ich tlakom nútené zrušiť vypĺňanie osvedčení o opustení domu pre 16 okresov hlavného mesta.

Nielen Európa sa búri. Celosvetový protest proti karanténe a očkovaniu  sa konal  v 50 krajinách.

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) /hlavný denník

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Nemeckí politici zošaleli – chcú spustiť paľbu z územia Nemecka

Načo dodávať protiraketové systémy Ukrajine, keď ruské rakety môžeme likvidovať aj z územia Nemecka? Tak…

5 hodín ago

Český prezident sa vzdá členstva Ukrajiny v NATO výmenou za bezpečnosť

Ukrajinské orgány pravdepodobne nezískajú kontrolu nad stratenými územiami – povedal český prezident Petr Pavel v…

5 hodín ago

Škola mediální manipulace: O emocionálně přesvědčivých fotografiích

Fotografie jsou nejmocnější zbraně na světě. Lidé jim věří, ale fotografie lžou. To napsal autor…

6 hodín ago

Šéf vplyvného britského priemyselného konglomerátu žiada britskú vládu, aby zákaz predaja spaľovacích áut odložila.

Jim Ratcliffe poukazuje na vyhasnutý dopyt po elektromobiloch. „Elektromobil je skvelý pre krátke lokálne jazdy,…

6 hodín ago

Evropský problém zvaný Německo je zpátky

Poslední vývoj ukazuje, že Německo se přes všechny snahy nedokázalo vyrovnat s temnými historickými přízraky.…

6 hodín ago

Larry Johnson: Od Zelenského sa odvracajú aj neonacisti – vidia, že bez Zalužného sa situácia zhoršila

V poslednom čase začali so Zelenským prejavovať nespokojnosť aj tí najhorlivejší zástancovia vojny s Ruskom.…

6 hodín ago